Meteoroloji’den kar ve sağanak uyarısı… Uzmanlar İstanbul için tarih verdi

Yeni yılın ilk günlerinde yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar etkili oluyor. Ancak önümüzdeki günlerde havalar soğuyacak. Uzmanlar İstanbul’da kar yağışı için 10 Ocak’ı işaret ederken bazı illere yılın ilk karı düştü.

Gündem 3 Ocak 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sıcaklıkların dünya genelinde rekor üzerine rekor kırdığı 2023 bugüne kadar yaşanan en sıcak yıl oldu. İklim bilimciler dünya genelinde temmuzda üst üste üç kez, son 120 bin yılın sıcaklık rekoru kırıldığını duyurdu. Dünya Meteoroloji Örgütü de (WMO) geçen ay 2023 yılının en sıcak yıl olarak resmen kayda geçtiğini açıklamıştı. WMO geçen mart ayında gelişen El Nino’nun etkisini Nisan 2024’e sürdüreceğini öngörüyor. Bu nedenle bu yılın ilk yarısının da mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla geçmesi bekleniyor.

2024 yılına da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla girdik ancak meteoroloji tahmin modelleri İstanbul’a ilk karın 10 Ocak gecesi düşeceğini öngörüyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güneyi, Güneydoğu Anadolu, Tekirdağ, Çanakkale, Yozgat, Sivas, Kayseri, Erzincan, Erzurum, Ağrı ve Ardahan çevreleri ile Antalya’nın doğu ilçelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu ile Sivas çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların bu sabah saatlerinde Rize çevreleri ile Artvin kıyılarında kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ile iç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre hava sıcaklığında önemli değişiklik beklenmiyor; ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Meteoroloji’den kar ve sağanak uyarısı... Uzmanlar İstanbul için tarih verdiMeteoroloji’den kar ve sağanak uyarısı… Uzmanlar İstanbul için tarih verdi

10 Ocak’ta kar geliyor

Meteorolojik tahminlere göre yeni yılın il haftasında ülke üzerinde etkili olan yüksek basınç sisteminin etkisiyle yağış alacak bölgeler olacak ancak ülke genelinde kar yağışı beklenmiyor. Ne var ki bu tablo önümüzdeki hafta değişecek. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır 10 Ocak gecesinden itibaren kar yağışının başlama ihtimalinin altını çizdi.

Çukurçayır şöyle konuştu:

“Dünya genelinde meteorolojik olayları takip eden belli tahmin merkezlerinin modelleri var. Bu merkezlerin küresel ölçekte tahmin yapan modelleri vardır. Şu anda Atlas Okyanusu, İzlanda üzerinde alçak basınç merkezi var. Bu sistem halihazırda MGM tarafından da takip ediliyor ve her şey yolunda giderse, model çalışırsa, rotası ve etkisi değişmez ise Türkiye’ye 10 Ocak’ı 11’ine bağlayan geceden itibaren kar yağışı bekliyoruz. Hatta bu sistem beklendiği gibi çalışırsa kar yağışının Trakya’dan başlayıp iç kesimlere kadar etkili olabileceğini düşünüyoruz.”

WMO’nun ılık ve yağışlı bir kış mevsimi yaşayacağımız yönünde açıklaması olduğunu da hatırlatan Çukurçayır “Ama yağışların kar veya yağmur mu olacağı konusunda ülke genelinde noktasal olarak tek tek tahmin yapmak, tahmin tutarlılığı açısından anlamlı değil” dedi.

Olasılık yüzde 65

Prof. Dr. Orhan Şen de Çukurçayır’la benzer değerlendirme yapmıştı. Çukurçayır“10-11 Ocak tarihlerinde Marmara bölgesi ve İstanbul’da beklenen soğuk hava ve Kar yağışı olasılığı devam ediyor. Olasılık %65. Her gün bu olasılığı revize edeceğim” diye konuştu.

Bölge bölge hava durumu tahminleri

Fırat Çukurçayır ülkede genelindeki hava durumu tahminlerini şöyle anlattı:

-Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mevsimsel tahminlerine göre Ocak ayının başta İç Anadolu olmak üzere tüm yurdumuz için mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar ile geçmesi bekleniyor.

-Yağışlar açısından da kuzeyde Doğu Karadeniz, batıda tüm Marmara ve Ege, güneyde de tüm Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerin ise mevsim normalleri civarında olacağı tahmin ediliyor.

-Şubat ayı mevsimsel tahminlerinde ise yine tüm yurdumuzun mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar yaşaması öngörülüyor. Yağışların tüm Karadeniz Bölgesi’nde mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerimizde ise mevsim normalleri civarında olması bekleniyor.

Meteoroloji’nin 3 Ocak 2023 için hava tahmini haritası

Bazı illerde beklenen en yüksek sıcaklıklar

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu 12

İstanbul: Çok bulutlu ve bu akşam saatlerinde sağanak yağışlı 15

İzmir: Çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak yağışlı 19

Adana: Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimleri aralıklı sağanak yağışlı 19

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve gece saatlerinde doğu ilçeleri sağanak yağışlı 20

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, bu gece saatlerinde hafif sağanak yağışlı 14

Trabzon: Çok bulutlu, bu sabah saatlerinde sağanak yağışlı 14

Erzurum: Çok bulutlu, bu sabah saatlerinde hafif kar yağışlı 4

Diyarbakır: Çok bulutlu, bu sabah saatlerinde yağmurlu 5

Erzincan’a 2024 yılının ilk karı yağdı

Öte yandan gece ve sabah saatlerinde soğuk havanın etkili olduğu Erzincan’da vatandaşlar güne karla uyandı. Kar yağışıyla birlikte şehir merkezi beyaz örtüye büründü. Evlerinden dışarı çıkan vatandaşlar araçlarının üzerindeki karı temizleyerek yola koyuldu. Karayolları ekipleri de şehirlerarası yolların trafiğe açık kalabilmesi için karla mücadele çalışmalarına hız verdi.

Çığ riski nedeniyle Van-Bahçesaray kara yolu 13 gündür kapalı

Van-Bahçesaray karayolunun ne zaman açılacağına ‘Çığ Komisyonu’ karar verecek.

Van- Bahçesaray kara yolu ise çığ riski nedeniyle 13 gündür kapalı tutuluyor. Yolun ne zaman açılacağına ‘Çığ komisyonu’ karar verecek. Van’da da bu sabah kar yağışı etkili oldu. Yağış nedeniyle 2 yerleşim yerinin yolu kapanırken, merkeze bağlı kırsal mahallelerde 7 santimetre olan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 30 santimetreye ulaştı. Kentte öğrenciler sabah lapa lapa yağan kar yağışı altında okullarına gitti.

CNN Travel tavsiye etti: 2024'te Doğu Karadeniz'i görünCNN Travel tavsiye etti: 2024’te Doğu Karadeniz’i görün

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.