Bayramda İstanbul muhafızları için kültür rotası

İstanbul'da kalanlar üzülmesin. Bayramda şehir bize emanet. Üstelik yakın zamanda İstanbul Modern ve Feshane gibi iddialı sanat mekanları kapılarını açtı. Daha pek çok sanat mekanı, bayramın ilk günü haricinde ziyaretçilerini bekliyor. 10Haber olarak bayram için bir kültür sanat rotası hazırladık.

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İstanbul bayram tatili nedeniyle yılın en sakin dönemlerinden birini yaşayacak. Bayram boyunca şehirde kalacak olanların aklında ise bir soru var: Ne yapsak? Etrafımızdaki insanlar tatil beldeleri veya memleketlerinden bayram boyunca eğlenceli sosyal medya paylaşımları yaparken İstanbul’u koruyan bizlere altta kalmak yakışmaz. Bu sakinlikte şehirde yapılabilecek çok şey var. Mesela bayramın ilk günü dışında müzeler sizleri bekliyor. O halde hazırsanız İstanbul Modern’den başlayıp Feshane’ye uzanan bir rotada müze gezimize başlayalım. Ayağınıza rahat bir ayakkabı giymeyi unutmayın.

Mimar Renzo Piano, kendi imzasını taşıyan İstanbul Modern’in terasındaki havuzda poz verdi.

Boğazda bir başyapıt: İstanbul Modern

İstanbul Modern yeni binasına taşınmış olması nedeniyle rotamızın ilk durağı olmayı hak ediyor. Keza kapanışı da yeni bir sanat durağı olan Feshane ile yapacağız. Renzo Piano’nun İstanbul’a attığı ilk imza olan İstanbul Modern, heyecanlı geçen bir bekleyişin ardından nihayet kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fahrelnissa Zeid, Cihat Burak, Neş’e Erdok, Balkan Naci, İslimyeli, Bedir Baykam, Komet ve Canan Tolon gibi sanatçıların eserlerinden oluşan daimi sergisinin yanı sıra açılış şerefine Nuri Bilge Ceylan’ın yurtdışında çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Başka Bir Yerde’ sergisi de ziyaret edilebilir. Ümit Mesci’nin küratörlüğünü üstlendiği bir diğer sergide ise müzenin mimarı Renzo Piano’nun bir nevi retrospektifi müzenin giriş katında misafirlerini bekliyor. Şanslıysak ve bir kruvaziyer gemisi müzenin önünü kapatmadıysa Boğaz’ı seyredebiliriz.

Biraz soluklandıktan sonra Boğazkesen yokuşunu çıkıp Galatasaray Meydanı’na ulaşıyoruz. Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan ‘Cumhuriyetin İlk Yılı’ yalnız ve güzel ülkemizin 100. yaşını kutladığımız bu yılda açılan özel sergilerden biri. Cumhuriyetin ilk yılında yaşananlara odaklanan sergide Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına dair daha önce pek rastlamadığımız video görüntülerin yanı sıra dikkat çekici arşiv belgeleri de Yapı Kredi Kültür Sanat’taki sergide ziyaretçilerini bekliyor. Sergi çıkışında zorlu bir tercih sizi yapmanız gerek. Sağa dönüp Taksim’e doğru yürürseniz Atlas Pasajı’ndaki Sinema Müzesi’nde ünlü fotoğrafçı Steve McCurry’nin çektiği ikonik fotoğraflardan oluşan bir sergi çıkacak karşınıza.

İstiklal Caddesi’nde zor seçim

Yolunuza aksi istikamette devam edip İstiklal Caddesi’nin sol hizasında kalan Meşher’de sizi özel bir sanatçının sergisi karşılayacak. İngiliz çağdaş sanatçı John Craxton’ın ‘Işığın Peşinde’ sergisi hakkında detaylı bilgiye haberimizden de ulaşabilirsiniz. Birkaç adım attıktan sonra bu sefer karşınıza Casa Botter çıkacak. Kapılarını yakın zamanda açan Casa Botter, çağdaş sanatçıların eserlerinin süreli sergilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Biraz yorulduk mu? Casa Botter’in hemen yanındaki Türk-Alman Kitabevi kahveleri ve iddialı tatlılarıyla iyi bir mola durağı olabilir. Şanslıysanız güzel müziğe denk gelme ihtimaliniz de var.

Artİstanbul, çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.

Burada iyice dinlendikten sonra Kasımpaşa’ya doğru yürüyüp iskeleden deniz motoruyla Eyüp kıyılarına geçmeye ne dersiniz? Yeni adıyla Artİstanbul Feshane, günümüzün önemli sanatçılarının seçme eserlerinin yer aldığı seçkisiyle geçen hafta kapılarını açmıştı. Saat itibarıyla artık yavaş yavaş güneşin batmaya başladığı anlara geldik.

Zeki Demirkubuz’un ‘Hayat’ adı fotoğraf sergisi Müze Gazhane’de görülebilir.

Dünyada en güzel günbatımına sahip kent olan İstanbul’da bu büyüleyici an sürerken Eyüp’ten vapurla Kadıköy’e, oradan da Müze Gazhane’ye gitmeye ne dersiniz? Tarihi Yarımada’nın en güzel yapılarına vuran akşam güneşi eşliğinde yapacağınız bu yolculuğa ve sonrasında da Müze Gazhane’deki Zeki Demirkubuz’un fotoğraflarından oluşan ‘Hayat’ adlı sergisine bu çaba değer. Zira kapanışta Kadıköy’de Çiya’da kendinizi ödüllendirebileceğiniz bir lezzet şöleni sizi bekliyor olabilir.

10Haber'den İstanbul Caz Festivali rehberi10Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.