Milli Eğitim Bakanı duyurdu: Öğretmen olmanın şartları değişiyor

Milli Eğitim Bakanı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurdu. Öğretmenlerin eğitimi, atanması ve mesleki yeterliliklerinin değerlendirilmesi alanları sil baştan değişecek.

Gündem 24 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Bazı eğitim sendikalarının öğretmenlerin uzmanlığını hiçe saydığı gerekçesiyle eleştirdiği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak kapsamlı düzenlemeyi bizzat Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin anlattı.

Bu hafta TBMM’ye gelmesi beklenen tasarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu yeni şeklini alacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na köklü değişiklikler geliyor. Öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçleri yeniden düzenleniyor.

Bu düzenlemeye ilişkin katıldığı bir televizyon programında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen yetiştirme sürecinde ‘revizyon yapılmasını elzem gördüklerinin’ altını çizdi.

Başka ülkelerdeki eğitim saatleriyle kıyas

“Türkiye’de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım. Ortaöğretim dediğimiz lise mezunu kişilerin öğretmen olduğu bir süreçten başlıyoruz, zamanla öğretmenler için ayrı okullar, enstitüler… Türkiye’de metodoloji değişiyor. Bir bu boyutu var. İkinci boyutu, dünyadaki uygulamalara bakmamız lazım. Artık lisans eğitiminin yanına gerekli formasyonların olduğu bir süreç öne çıkıyor. Lisans eğitimini bitiren kişilere 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var. Bizde ise lisansı bitiren arkadaşımız Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda 90 saat uygulama eğitimi alıyor” diyen Bakan Tekin akademiye ilişkin de bilgi verdi.

Tekin “Burası sadece ve sadece öğretmen adayları için değil. Bizim öğretmenlerimizin hizmet içi programlarının da organize edileceği bir yer. Buradaki eğitimi biz verecek değiliz. Eğitim fakültesindeki akademisyenlerle bu süreci yürüteceğiz” dedi.

İşte kanunun alacağı son şekil

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre adaylar Akademi’de eğitimden geçirildikten sonra atanacak.

Mevcut öğretmenler için de eğitim planlaması olacak. Müfettişler okullarda denetimler yapacak. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler akademide eğitime tabi tutulacak.

İkinci değerlendirmede de yetersiz bulunanlar genel idare hizmetine alınacak.

Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitiminin süresi dört dönem olacak.

Eğitim alacak her aday güvenlik soruşturmasından geçecek.

Akademide her teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. Ders geçme notu 100 üstünden 60 ve üstü olacak. Bir derste başarısız olanlara ek sınav hakkı verilecek.

Ek sınavda da 60’ın altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.

Adayların edindikleri bilgi ve becerileri sınıf ortamına ne kadar yansıttığı da ölçülecek. Uygulamalı derslerden 70’in altında puan alanların akademi ile ilişiği kesilecek.

Eğitimciye şiddete karşı ceza artırımı

Öğretmenlere her dönem için beş gün devamsızlık hakkı verilecek.

Öğretmen adaylarının sağlık raporu ile 20 gün ve üstünde devamsızlık yapmaları halinde kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak.

Altı gün ve daha fazla devamsızlık yapanlar akademiden gönderilecek.

Öğretmen adayları akademideki eğitimleri boyunca tıpkı bir öğrenci gibi disiplin cezalarına da tabii olacak.

Yasadışı örgüt ve siyasi propaganda yapan, eyleme katılan, şiddete teşebbüs eden veya sözlü veya cinsel tacizde bulunanlar ise akademiden atılacak.

Düzenleme ile eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları da yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak.

Ayrıca öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa süre içerisinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.

Öğretmen alımında yeni sistem: Kod isimle ve kayıtlı mülakatÖğretmen alımında yeni sistem: Kod isimle ve kayıtlı mülakat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.