Minik Deniz dişi çekildikten sonra ölmüştü: ‘Klinikte genel anestezi yasal değil’

Bir klinikte genel anestezi uygulanarak dişi çekildikten sonra hayatını kaybeden Deniz Sönmez’in ilk otopsi raporu tamamlandı. Ailenin avukatı kliniğin genel anestezi yapmasının yasal olmadığını, mühürlenmesinin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Gündem 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Aydın ve Elena çiftinin 5 yaşındaki oğulları Deniz Sönmez’e 10 Kasım’da diş çekimi için gittiği özel poliklinikte genel anestezi uygulanmış, daha sonra bekleme odasına alınan çocuğun bir süre sonra ateşi yükselmişti. Evine gönderilen çocuk durumu kötüleşince ailesi tarafından Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesine götürülmüş, tedavi altına alınan Sönmez dört gün sonra organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetmişti. Sönmez’in cenazesi Bursa Adli Tıp Kurumundaki otopsinin ardından Keles ilçesine bağlı kırsal Denizler Mahallesi’ndeki mezarlığa defnedilmiş, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl Sağlık Müdürlüğünce soruşturma başlatılmıştı.

Deniz’in ölümüne ilişkin Bursa Adli Tıp Kurumu’nda yapılan ilk otopsi raporu tamamlandı. Bursa Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı ön otopsi raporunda çocuğun saçlı deri altında yoğun ödem, baş ile göğüs kısmında, kalp boşluğu ve akciğerinde kanama tespit edildi. Deniz Sönmez’in Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki tıbbi bilgilerini ve tüm adli tahkikat dosyası ile otopsi görüntülerini içeren CD ve belgelerin Adli Tıp Kurumu 8’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu’na gönderilip buradan gelecek mütalaanın örneğinin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi istendi.

Dişi çekilen 5 yaşındaki çocuk 'ben ölüyorum' deyip yaşama gözlerini yumdu!Dişi çekilen 5 yaşındaki çocuk ‘ben ölüyorum’ deyip yaşama gözlerini yumdu!

Babası Aydın Sönmez ve ailenin avukatlarından Salih Duman olayla ilgili açıklama yaptı.

Aydın Sönmez oğlunun vefatının ardından suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Deniz’in ölümünden sonra çok zor günler geçirdiklerini ve psikolojik destek aldıklarını belirten Sönmez “Deniz’in otopsi raporu çıkmış ama hep tıbbi terimler kullandığı için biz bir şey anlayamadık otopsi raporundan. Bundan sonraki sürecin İstanbul Adli Tıp Kurumu raporuna bağlı olarak devam edeceğini söylediler. Biz de İstanbul Adli Tıp Kurumundan gelecek raporun içeriğine göre hareket edeceğiz” dedi.

Yasaksa yapılmasın, illa bir canın gitmesi gerekmiyor

Sönmez bundan sonraki süreçte başka anne ve babaların canının yanmaması için hukuk mücadelesi yürüteceklerini söyleyerek şunları vurguladı:

“Eğer diş kliniğinde anestezi uygulanması yasaksa yapılmasın. Yani bir illa bir can gitmesi gerekmiyor. Daha erken müdahale edilsin, devletimiz denetim yapsın. Oğlumun vefat etmesiyle alakalı gerek anestezi uzmanı gerek işlem yapan doktor ilgili şikayette bulunduk. Ben devletimin adaletine sonuna kadar güveniyorum. Rabbimin adaletine güveniyorum. Adalet bir şekilde tecelli edecek. Suçu olan da cezasını çekecek, en ağır şekilde. Benim oğlum üç gün savaş verdi yoğun bakımda. Ben onun için bir ömür savaşmaya hazırım. Yeter ki adalet yerini bulsun.”

Kliniğin kapalı olması mevzuata aykırılığın göstergesi

Ailenin avukatlarından Salih Duman da olayla ilgili adli ve idari süreçler devam ettiğini söyledi. Deniz’in vefatının ardından Bursa İl Sağlık Müdürlüğünün soruşturma başlattığını ve klinikle ilgili bir ay kapatma cezası verildiğini anlatan Duman “Kliniğin sedasyon işlemi yapması yasal olarak mümkün değil. Bu konuda gerekli ekipmanının olmadığını düşünüyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü de zaten bu gerekçeyle bir ay kapatma cezası tesis etti. Şu anda klinik kapalı. Bu durum yapılan işlemlerde mevzuata aykırılığın olduğunun başlı başına bir göstergesi” diye konuştu.

En yüksek cezaları almasını talep edeceğiz

Duman doktorlarla ilgili sürecin de devam ettiğini belirtti:

“Bir taraftan İl Sağlık Müdürlüğünün bu soruşturması neticesinde diğer taraftan cezai boyutta savcılık gerekli yazışmaları ve soruşturmayı yapıyor. Tabii bir izin süreci olacak. İlk etapta otopsi raporu geldi. Otopsi raporu İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. İzinlerin alınması akabinde süreç devam edecek. Burada ailenin mağduriyeti zaten ortadadır. Yapılacak yargılamalar neticesinde varsa ihmali ve kusuru olanların en yüksek cezaları almasını talep edeceğiz. Şu an açılan bir dava yok. Burada ifade alma süreci izne tabi. Onun için birtakım mevzuatın gerektirdiği işlemler yapılıyor. Dolayısıyla konu soruşturma aşamasındayız.”

Yağ aldırma ameliyatı sonrası öldü, ailesi şikayetçiYağ aldırma ameliyatı sonrası öldü, ailesi şikayetçi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.