MİT’ten PKK’ya son bir ayda art arda operasyonlar: Üst düzey sorumlular öldürüldü

"Hebun Piro Amed" kod adlı Zırav Taş ve gri kategoride aranan "Botan" kod adlı Fehmi Başkurt'un öldürüldüğü açıklandı. Öte yandan son bir ayda MİT PKK'lılara art arda operasyon düzenledi.

Gündem 17 Eylül 2024

İçişleri Bakanı Yerlikaya Diyarbakır’da düzenlenen “Gürz-14” operasyonunda kırmızı kategoride aranan “Hebun Piro Amed” kod adlı Zırav Taş ve gri kategoride aranan “Botan” kod adlı Fehmi Başkurt’un öldürüldüğünü duyurdu.

Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ile TEM Daire Başkanlığı koordinesinde Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığınca yapılan istihbari çalışmalar sonucu Lice ilçesi kırsalında “Gürz-14” operasyonu yapıldığını belirtti.

Jandarma ATAK taarruz helikopterleri ile J-SİHA desteğinde Jandarma Özel Harekat (JÖH), Jandarma Komando timleri ve güvenlik korucularının katılımıyla yapılan temas aramasında çıkan çatışmada kırmızı kategoride aranan Zırav Taş ile gri kategoride aranan Fehmi Başkurt’un silahlarıyla beraber etkisiz hale getirildiğini açıklayan Yerlikaya şunları kaydetti:

“Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı; teröristlerin 3 güvenlik görevlisi ile 5 sivil vatandaşın şehit edildiği, 4 güvenlik görevlisinin yaralandığı toplam 6 eyleme katıldıkları belirlendi. Operasyon esnasında yaralanan kahraman güvenlik korucumuza acil şifalar diliyorum. Operasyonu gerçekleştiren kahraman jandarmamızı ve güvenlik korucularımızı tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar durmayacağız, duraksamayacağız”

Son bir ayda gerçekleştirilen operasyonlar

MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri PKK/KCK’nın Finlandiya yapılanmasında sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Mehnaz Omar’ı İstanbul’da yakalamıştı.
21 Ağustos’taki operasyonda MİT ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortak operasyonu sonucu PKK/KCK Finlandiya yapılanmasında sorumlu düzeyde faaliyet gösteren İran/Urumiye kökenli Naze Ad kod adlı Mehnaz Omar yakalanarak cezaevine gönderilmişti.

Örgüte kişi aktarımı ve finans temininde de sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Omar örgüt adına Finlandiya’da eylem ve etkinlikler de organize ediyordu.

MİT saha ajanları uzun süredir izini araştırdığı ‘Tekin Guyi’ kod adlı Abdülhamit Kapar’ın Suriye’nin Kamışlı bölgesinde olduğunu tespit etmişti. 25 Ağustos’taki operasyonda Abdülhamit Kapar öldürülmüştü. 32 yıldır örgüt içinde olan Kapar 2021 yılında MİT’in Mardin Derik’teki operasyonundan sağ kurtulup kaçarak izini kaybettirmeye çalışmıştı.

Abdülhamit Kapar 1992 yılında PKK/KCK’ya katılmıştı. 1992’den 2011 yılına kadar Irak Mahmur Kampı’nda, Haftanin alanında ve Hakurk bölgesinde faaliyet yürütmüştü. 2011 yılından itibaren örgütün askeri eğitim faaliyetlerinde sorumlu düzeyde yer almıştı.

MİT, PKK/YPG’nin sorumlularından Metin Dinç’i de Suriye’nin Kamışlı bölgesinde nokta operasyonuyla öldürmüştü.

5 Eylül’de yapılan açıklamada Suriye’ye 2015’te yasa dışı yollardan geçerek PKK/YPG’ye katılan Dinç’in güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize ettiği belirlenmişti. Metin Dinç 2008-2015 yılları arasında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlama, Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme” suçlarından gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

MİT, PKK/KCK’nın İran sorumlusu ‘Nujiyan Amed’ kod isimli Saliha Akbıyık’ı da Irak’ın Süleymaniye kentinde düzenlediği 7 Eylül’deki operasyonla öldürmüştü.

Saliha Akbıyık’ın Irak/Süleymaniye kırsalında İran sınırındaki Süleymaniye/Pencevin bölgesinde olduğu tespit edilmişti. ‘Nujiyan Amed’ kod Saliha Akbıyık’ın örgütün İran yapılanmasında birinci derece sorumlu olarak faaliyet yürüttüğü belirtilmişti.

13 Eylül’de de PKK/KCK Mahmur kampı genel sorumlusu Adıl Mardin kod adlı Azad Akıncı Irak/Mahmur’da düzenlenen operasyonla öldürülmüştü.

MİT, PKK bölge sorumlusu Metin Dinç’i öldürdüMİT, PKK bölge sorumlusu Metin Dinç’i öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.