MKE patlaması iddianamesi: 5 kişi için hapis istendi

MKE patlamasına ilişkin iddianame hazırlandı ve 5 kişi için 15'er yıla kadar hapis talep edildi. İddianamede patlamanın meydana geldiği yerdeki hatalar anlatıldı ve iddianame Ankara 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Gündem 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ankara Elmadağ’daki Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) bünyesindeki Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda 10 Haziran’da bir patlama meydana geldi. Dinamit üretim bölümündeki patlamada Ahmet Ünal, Fırat Elverir, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem ve Mehmet Kutlu hayatını kaybetti. Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili iddianamesini tamamladı ve tutuksuz yargılanan fabrika müdürü Durdu Uğur Ş. (49), fabrika müdür vekili Kuntay K .(50) ve iş güvenliği uzmanı Aynur K. (49) ile tutuklu yargılanan üretim mühendisi Zafer S. (37), asit, dinamit üretim takım lideri Oktay A. (47) ve patlayıcı üretim takım lideri Ahmet A. (45) hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 15’er yıla kadar hapis talep etti.

Eksikler anlatıldı

İddianamede patlamanın meydana geldiği Teleks Mikser Atölyesi’nin ’02’ bölümünde 9 Haziran’da üretilen 4 kilo 800 gram jelatinit dinamitinin paketleme tezgahındaki şanzıman arızası nedeniyle işlenip paketlenemediği ve depoya kaldırıldığı belirtildi. Patlamanın yaşandığı atölyede olaydan bir gün önce jelatinit dinamiti üretimi olmasına rağmen iş bitiminde zorunlu temizlik ve tahliye işleminin yapılmadığına yer verildi. Olay günü bu işlemler için atölyeye giren işçilerin prosedürü yanlış sırayla uyguladığının tespit edildiği kaydedildi.

‘Etkili denetim mekanizması yok’

Fabrikada çalışanların yeterli  ve etkili eğitim almadığı da belirtilen iddianamede şöyle dendi: “Olaydan bir gün önce fabrikanın 02 Teleks Mikser Atölyesinde üretim olmasına rağmen temizlik ve tahliye işlemlerinin yapılmamış olması, olay günü planlanan üretimin iptal edilmesi üzerine nitrogliserin (NGL) tahliyesi/temizliği amacıyla atölyeye giren dört işçiden en kıdemlisi olan İbrahim Özdemir’in tahliye prosedürünü, yani vanaların açılış ve uygulanış sırasını yanlış uygulaması, kamera görüntülerinde Özdemir dahil 4 işçinin doğru vanayı bulamayarak vanayı arar şekildeki hal ve hareketleri dikkate alındığında çalışanların yeterli ve etkili eğitimi almadıkları kanaatine varıldığı, ayrıca şüpheli savunmaları ve tüm dosya kapsamı doğrultusunda patlamanın meydana geldiği atölyenin üretim faaliyetleriyle ilgili etkili bir denetim mekanizmasının bulunmadığı, yapıldığı iddia edilen denetimlerin de yalnızca kağıt üzerinden yapıldığı anlaşılmaktadır.”

İddianame kabul edildi

İddianamede yer alan bilirkişi raporunda ise “Patlamanın meydana geldiği alanda çalışanların olay günü NGL temizlik/tahliye prosedürünü yanlış uygulamış olmaları, günlük bakımda kontrol edilmesi gereken NGL sıkıştırma vanası hortumlarının kontrol edilmemesi sonucu kauçuk hortum bağlantı yeri veya kelepçelerinde oluşan hafif sızıntı veya patlama anında İbrahim Özdemir’in elinde bulunan pinomatik sistem anahtarının oluşturabileceği darbe veya statik elektrik sonucunda meydana geldiği değerlendirilmektedir” dendi. İddianame Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Dünyadan manzaralar: Bulut patlaması, kirli hava, trafik kazası ve yangınDünyadan manzaralar: Bulut patlaması, kirli hava, trafik kazası ve yangın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.