Moskova’da bomba kondu, şüphelisi dün sabah Bodrum’da yakalandı

Ukrayna'nın Rusya'da düzenlediği ve bir Rus istihbarat yetkilisi ve eşinin yaralandığı bombalı saldırının şüphelisi Bodrum'da yakalandı. Bakan Yerlikaya gelişmeyi yaptığı videolu paylaşımla duyurdu.

Dünya 25 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk polisinin Moskova'daki saldırı sonrası şüpheli bir Rus'u gözaltına aldığını duyurdu. / Fotoğraf: İçişleri Bakanlığı

Ukrayna’nın Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlediği saldırıda bir Rus askeri yetkili ve eşi yaralandı. Kommersant gazetesi, yaralılardan birinin GRU olarak bilinen Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü’nde görev yaptığını bildirdi. Astra Telegram kanalı ise Rus askeri uydu iletişim radyo merkezi olan 33790 numaralı birimin şef yardımcısı 49 yaşındaki Andrey Torgashov ve eşinin hedef alındığını ve her iki yaralının da hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Rus subay aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla bacaklarını kaybetti. Rus basınına göre patlama Sinyavinskaya Caddesi üstündeki otoparkta yaşandı.

Patlamada camları, kapıları ve ön tarafı tahrip olmuş aracın fotoğraf ve videoları, Rus güvenlik servisleriyle bağlantılı Baza Telegram kanalında yayımlandı. Baza yaralılardan birinin “muhtemelen” Rus askeri istihbaratında görevli bir subay olduğunu bildirdi.

Bazı haberler Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline katıldığı bildirilen Andrei Torgashov’un patlamada ayakları koptuğunu ve eşinin yüzünden yaralandığını teyit etti Ancak 360 Telegram kanalı Torgashov’un eşi Maya’nın patlama sırasında ne kendisinin ne de eşinin arabada olmadığını ve araçta başkalarının bulunduğunu söylediğini aktardı.

Moskovsky Komsomolets gazetesinde yer alan bir haberde olaya Ukrayna özel servislerinin ve ajanlarının karışmış olabileceği ihtimali üstünde durulduğu belirtildi.

Yerlikaya’dan videolu paylaşım

Ve bu saldırının hemen ertesinde Türkiye’de önemli bir gelişme oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türk polisinin dün sabah erken saatlerde şüpheli bir Rus’u gözaltına aldığını duyurdu. Yerlikaya Moskova’daki saldırıyı Rus vatandaşı Yevgeny Serebryakov’un gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini belirtti. Serebryakov’un Moskova’dan uçakla geldiğini, Muğla’nın Bodrum ilçesinde polis tarafından gözaltına alındığını ekledi.

Yerlikaya’nın X hesabından yaptığı paylaşımında Türk polisinin bir kişiyi beyaz bir araçtan indirip kelepçelediğini gösteren bir video yer aldı.

2022’nin Şubat ayında Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana birçok Rus askeri yetkilisi Kremlin yanlısı kamuoyu figürü ve blog yazarı bombalı saldırıların hedefi oldu. Bu saldırı da Rusya’daki artan güvenlik tehditlerinin bir parçası olarak görülüyor.

Saldırının failleri ve arkasındaki motivasyon henüz tam olarak bilinmese de, Rusya ve Türkiye’nin ortak çabalarıyla bu olayın aydınlatılması bekleniyor. İki ülke de güvenlik önlemlerini artırarak benzer olayların tekrar yaşanmaması için çalışmalarını sürdürecek.

Ajanslar olayla ilgili olarak bir ceza soruşturması ve adli soruşturma başlatıldığını bildirdi. Rusya Soruşturma Komitesi de günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada patlamada SUV aracın sahibinin ve bir yolcunun yaralandığını belirtti. Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Irina Volk ise patlamaya araca yerleştirilen “tanımlanamayan bir cihazın” neden olduğunu söyledi.

Sözcü Volk “Ön incelemeler başkentin kuzeyindeki bir otoparkta bir araca yerleştirilen tanımlanamayan bir cismin patladığını ortaya çıkardı. Patlamada iki kişi yaralandı ve ambulansla bir sağlık kuruluşuna kaldırıldı” dedi.

Moskova saldırısı sonrası tartışılmıştı: Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kalktıMoskova saldırısı sonrası tartışılmıştı: Tacikistan vatandaşlarına vize muafiyeti kalktı

Rusya Ukrayna'da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığızRusya Ukrayna’da hastanelere saldırdı, Polonya el yükseltti: Vurma fikrine açığız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.