İşte Narin’in amcasını tutuklanmaya götüren beş iddia

Sekiz yaşındaki Narin Güran'ın Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 'kaybolmasının' üzerinden iki hafta geçti. Amcası soruşturma kapsamında tutuklandı. Peki bu karara giden süreçte neler bulundu, hangi iddialar ileri sürüldü?

Gündem 4 Eylül 2024

Türkiye iki haftadır Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin kırsal bir mahallesinde kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran’dan bir ses, seda bekliyor.

21 Ağustos’ta Tavşantepe’deki Kuran kursuna giden küçük kız öğleden sonra arkadaşlarıyla eve yürümeye başladı. Güvenlik kamerası onu ve arkadaşlarını son görüntülediğinde saat 15.15. Narin sonra kestirmeden gitmek için toprak patikaya girdi. Giriş o giriş, bir daha kendisinden haber alınamadı.

Önce ailesinin, sonra tüm ülkenin endişeli bekleyişi böyle başladı. Konu ulusal çapta takip edilmeye başlandıkça yetkililerin hassasiyeti de arttı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanı köye bizzat gitti, karargah kurdu, arama çalışmalarını yönetti.

Haliyle ilk olarak aileye bakıldı. Şüpheli olarak ortaya çıkan ilk kişi Narin’in abisiydi. Gözaltına alındı, iki gün sorgulandı, kolundaki ısırık izinden DNA örneği alındı ve sonra salıverildi.

Ardından savcı bütün aile fertlerinin çapraz sorguya alınması talimatı verdi. Çocuğun annesi babası, amcası, kuzenleri herkes sorguya alındı. Savcılık amca Salim Güran için gözaltı kararı verdi. Adam ‘kasten öldürme’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ 2 Eylül’de ‘tedbiren’ tutuklandı.

Buradaki tuhaflık, yöneltilen suçlamalar ve Narin’in ölüp ölmediğinin henüz ‘kesinleşmemiş’ olması. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kararı şöyle açıkladı:

“(…) Amcasıyla ilgili bir tutuklama kararı verildi. Orada tabii soruşturma devam ediyor. Bizim burada soruşturmanın gidişatıyla ilgili teferruatlı bilgi vermemiz mümkün değil. Adli Tıp’ın birtakım tespitleri var. DNA tespitleri var. Annesi ve babasından kan örnekleri alındı. Ve o araçta, amcasının aracındaki DNA’nın uyuştuğu görüldü. Bu yönde bir rapor var ve bu kuvvetli bir şüphe. Bu şüphe nedeniyle de bugün sulh ceza hakimliği bir tutuklama kararı verdi.

Neticede burada soruşturmanın sağlıklı bir şekilde sürmesi önemli. Mahremiyet ilkesini de koruyarak bunu yapmak lazım. Dolayısıyla hep beraber soruşturmayı bekleyeceğiz ama asıl temennimiz Narin kızımıza sağ salim ulaşılabilmesi.”

Peki amcanın tutuklanmasında neler etkili oldu?

Süreçte etkili olan bulgu ve peşinden ileri sürülen iddialar kronolojik olarak şöyle:

1) Otomobilinde DNA örneklerine rastlandı

Ailenin yaşadığı Tavşantepe’nin muhtarı da olan Salim Güran’ın otomobilinde yapılan taramada Narin’e ait DNA örneklerine rastlandı. Fakat bunların ne zaman araca bulaştığını saptamak mümkün olmadı.

Bu, birazdan aktaracaklarımız gibi iddia değil, somut bir bulguydu.

2) ’15 dakika sonra köyden ayrıldı’

Özellikle Sabah gazetesinde yer alan haberlerde amcanın Narin’in son görüldüğü andan 15 dakika sonra köyden ayrıldığı ve telefonunun bir saat kapalı kaldığı tespit edildi. İfadesinde telefonun çekmediğini ileri sürdü: “Tarlaların yanında olduğum süreçte telefonum çekmiyordu.”

Bu iddiayı bir kenara koyduğumuzda da ‘şüpheli’ görünen bir durum vardı. Adam tüm mesaj ve arama geçmişini de silmişti. Sorgusunda “Neden” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Kardeşim Arif’in mermileri yakalandığında arayıp ‘tanıdık yok mu’ diye sordum. Bu sebeple o tarihte tüm whatsapp kayıtlarını sildim.”

3) ‘Sana öyle bir acı yaşatacağım ki’

Sabah’ın ardından bir başka iddia AHaber’den geldi; Salim Güran’ın Narin’in babasına “Sana böyle bir acı yaşatacağım, ömür boyu unutmayacaksın” dediğini ileri sürdü.

Amca ifadesinde bunu yalanladı. Aracında Narin’in DNA’sının bulunmasıyla ilgili de konuştu. Çocuğu otomobiline hiç bindirmediğini, DNA’nın nasıl çıktığını bilmediğini, ama bazen kapılarını evin önündeyken açık bıraktığını söyledi.

4) ‘Narin arabadaydı, battaniyeye sarılı halde baygındı’

Soruşturma dosyasına bir de ‘sosyal medya’ üzerinden yapılan bir yorum sonucu alınan ifade girdi.

Murat Çınar Çatalca isimli bir benzin istasyonu çalışanı Salim Güran’ın Instagram hesabında bir gönderinin altına dikkat çeken bir yorum yazdı:

“HTS kayıtlarında Salim Güran’ın Narin Güran’ın annesi ile hem mesajları, hem de arama kayıtları var. Salim Güran Narin kaybolduktan 15-20 dakika sonra kendi aracıyla hızla köyden çıktı, yakıtını da almıyor, petrole giriyor ve yalnızca ıslak mendil alıyor. Bu muhtar Narin’in erkek kardeşi ile de görüşüyordu.

Olay günü Narin ya baygın ya da Salim elleriyle boğmuş vaziyette yatıyor ön koltukta ve üstünde koyu kahve renginde bir battaniye vardı. Salim Güran olaydan iki saat sonra köye karanlıkta dönüyor bu sefer sanki hiçbir şeyden habersiz gibi davranıp ne olmuş Narin’e diye ağlamış.”

Adam bu yorumdan sonra jandarmaya giderek ifade verdi.

5) ‘Aracında idrar, kan ve kusmuk bulundu’

Haberde devamlı olarak Narin’in DNA’sının bulunduğundan bahsettik. Ancak bu DNA örneğinin ne üzerinden nasıl alındığı bilinmiyordu.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinde bugün yayınlanan haberde bu örneklerin ‘idrar’, ‘kan’ ve ‘kusmuktan’ oluştuğu iddiası yer aldı:

“(…) Öte yandan Salim Güran’ın aracından alınan örneklerle ilgili de dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Öyle ki amca Güran’ın aracında idrar, kusmuk ve kan dokusuna ulaşıldı. Yapılan DNA eşleşmelerinde örneklerin Narin’e ait olduğu ortaya çıktı.”

Mezarlıkta yer altı görüntüleme cihazı ile arama

Öte yandan mahallenin giriş ve çıkışlarında jandarma ekipleri, araçların plakalarını ve sürücülerinin kimliklerini kayıt altına alarak tarama yapıyor. Mezarlıkta, özellikle yakın zamanda defnedilenlerin mezarları olmak üzere soruşturma savcısı eşliğinde jandarma tarafından yer altı görüntüleme cihazı ile arama yapılıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.