Narin’in son sözü ‘çok yorgunum’ olmuş

Diyarbakır'da kaybolan Narin Güran'dan hala bir iz yok ama araştırmalar sürüyor. Son olarak kamera görüntülerine yansıyan bir arkadaşı ifade verdi ve Narin'e 'oyun oynayalım' dediğini ama onun 'çok yorgunum' diyerek reddettiğini söyledi.

Gündem 6 Eylül 2024
Narin Güran.

Narin 8 yaşında bir çocuk ve Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşıyordu. Ancak 21 Ağustos’ta Kuran kursuna gitti, öğleden sonra da arkadaşlarıyla eve yürümeye başladı. Güvenlik kamerası onu ve arkadaşlarını son görüntülediğinde saat 15.15. Narin sonra kestirmeden gitmek için toprak patikaya girdi. Bu andan sonra bir daha da kendisinden haber alınamadı. Aile önce kendisi aradı sonra da jandarmaya haber verdi, ülkede de gündem bu oldu, herkes aynı soruyu sordu: Narin nerede?

Diyarbakır İl Jandarma Komutanı köye bizzat gitti, karargah kurdu, arama çalışmalarını yönetti. Haliyle ilk olarak aileye bakıldı. Şüpheli olarak ortaya çıkan ilk kişi Narin’in abisiydi. Gözaltına alındı, iki gün sorgulandı, kolundaki ısırık izinden DNA örneği alındı ve sonra salıverildi. Çünkü izin kime ait olduğu tespit edilemedi.

Ardından savcı bütün aile fertlerinin çapraz sorguya alınması talimatı verdi. Çocuğun annesi babası, amcası, kuzenleri herkes sorguya alındı. Savcılık amca Salim Güran için gözaltı kararı verdi. Adam ‘kasten öldürme’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ 2 Eylül’de ‘tedbiren’ tutuklandı. Ancak Narin’in ölüp ölmediği belli değilken amcasının tutuklanma gerekçesi de sorgulanır oldu ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan açıklama geldi:

“(…) Amcasıyla ilgili bir tutuklama kararı verildi. Orada tabii soruşturma devam ediyor. Bizim burada soruşturmanın gidişatıyla ilgili teferruatlı bilgi vermemiz mümkün değil. Adli Tıp’ın birtakım tespitleri var. DNA tespitleri var. Annesi ve babasından kan örnekleri alındı. Ve o araçta, amcasının aracındaki DNA’nın uyuştuğu görüldü. Bu yönde bir rapor var ve bu kuvvetli bir şüphe. Bu şüphe nedeniyle de bugün sulh ceza hakimliği bir tutuklama kararı verdi.”

Narin aradan günler geçmesine rağmen bulunamadı. Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre; kamera kayıtlarında da görülen beraber yürüdüğü arkadaşının ifadesi alındı. O gün saat 18.47’de Narin, arkadaşı M. ile karşılaştı. Bu görüşmede kameraların açısında sadece M. vardı. M. psikolog ve pedagoglar eşliğinde dinlendi ve Narin’le görüşmesini anlattı. Anlatımına göre M. Narin’e “Oyun oynayalım” dedi. Narin ise “Çok yorgunum, oynamayalım” diyerek oradan ayrıldı. Saat 18.59’da ise kamera kayıtlarına göre şüpheli Amca Salim Güran arabasıyla evlerinin önünden ayrılarak okul tarafına doğru gitti. Bu andan sonrasıysa hala sır.

Öte yandan çalışmaların 15’inci gününde mahalle mezarlığında, özellikle yakın zamanda defnedilenlerin mezarları olmak üzere soruşturma savcısı eşliğinde jandarma tarafından yer altı görüntüleme cihazı ile arama yapıldı. Ancak herhangi bir bulguya rastlanmamıştı.

Çalışmaların 17’nci gününde Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, mahallenin yakınından geçen Eğertutmaz Deresi’nde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ekipler, mahalleye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta belirledikleri bir noktadan köye doğru arama çalışmalarına başladı. İz takip köpekleri dere kenarında iz sürerken, dalgıç ekipler de uzun şişlerle su içerisinde arama yaptı.

İşte Narin’in amcasını tutuklanmaya götüren beş iddia

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.