ODTÜ’de Onur Yürüyüşü engellendi, öğrenciler gözaltına alındı

ODTÜ Rektörlüğü tarafından yasaklanan 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü için yoğun güvenlik önemleri alındı. Yürüyüş engellenirken, gözaltına alınan öğrenciler oldu.

Gündem 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Onur Yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBT bireyler ve LGBT bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür.

Türkiye’de bir dönem büyük kalabalıklarla yapılan Onur Yürüyüşü son bir kaç yıldır yasaklanıyor. Son seçim sürecinde de seçimi kazanan Cumhur İttifakı’nın ana söylemlerinden biri ‘LGBTİ’ye geçit vermemek ve ailesi yapısını korumaktı’. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sık sık ailenin kutsal olduğunu ve bu çerçevede yasal düzenlemeler yapılacağını söylüyor. Bu yıl da Onur Yürüyüşü LGBTİ’lere karşı dilin sertleştiği bir döneme denk geldi.

ODTÜ rektörlüğü, üniversitede düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü’ne izin vermediğini duyurmuştu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) Rektörlüğü tarafından yasaklanan 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü çevik kuvvet polislerince engellendi.

Dün sabah saatlerinden itibaren çok sayıda çevik kuvvet otobüsü ODTÜ’nün giriş kapılarında bekleyişe geçti. Polisler yürüyüşün başlama saati olan 16:00’dan önce de kampüs içine girdi. ODTÜ Rektörlük binası ile yürüyüşün başlangıç noktası olan Fizik bölümü arası polis barikatlarıyla kapatıldı. Kampüs içindeki belirli noktaların kapatılmasıyla yürüyüşe katılacak pek çok öğrencinin başlangıç noktasına gelişi engellendi, öğrenciler dağıtılmak istendi.

Polisin yürüyüşe katılmayacak olanlara kütüphane içerisine girmesi çağrısı yapmasının ardından dışarıda kalan öğrencilerin bazıları gözaltına alındı. Polisin Kütüphane içerisine girerek de gözaltı işlemi yaptığı görüldü. ODTÜ öğrencileri, polisin engellemesi ve müdahalesini “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kampüste işkence var” sloganları attı.

Kudüs'te Onur Yürüyüşü: Güvenliği aşırı muhafazakar Ben-Gvir sağladıKudüs’te Onur Yürüyüşü: Güvenliği aşırı muhafazakar Ben-Gvir sağladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.