Balkondan düşen Saliha hemşirenin babası: Cinayet olduğuna eminiz
Niğde'nin Hüsniye Köyü'ndeki ortaokul, öğrenci sayısı tamamlanmasına rağmen açılmıyor. Vatandaşlar, öğrencilerin ilçedeki imam hatip ortaokuluna gönderilmesi için köy okulunun açılmadığı görüşünde.
Yeni eğitim-öğretim yılı 11 Eylül’de başladı ancak bazı öğrenciler okula gidemiyor. Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki öğrenciler de bu zorluğu yaşayanlardan. Çünkü ilçedeki 9 okul, öğrenci sayısı yetersizliği nedeniyle kapatıldı, bunlardan biri de Eminlik Ortaokulu’ydu. Bu kapatmanın ardından çocuklar da ilçe merkezine taşımalı sistemle ulaşmak zorunda kaldı. Ancak aileler çocuklarını ilçeye göndermektense Hüsniye Köyü’ndeki okulun açılmasını istiyor.
Hüsniye Köyü’nde velilerin aktarımına göre 14 öğrenci var ve çevre köylerdeki velilerle de konuşup bu sayıyı 30’a tamamladı. Ancak halen ilçe milli eğitim müdürlüğünden okulun açılmasına yönelik bir adım gelmedi. Velilerden Atilla Karakaya, önce Eminlik Ortaokulu’nun taşımalı sistem hariç olmak üzere yerleşik nüfusunun 7 olduğunu ve bu nedenle kapatıldığını belirtiyor. Bunun üzerine yakın köylerdeki velilerle anlaşıp öğrenci sayısını 30’a tamamladıklarını anlatan Karakaya, CİMER’e de başvurduklarını aktarıyor. Karakaya bu aşamadan sonrasını “Dilekçemize cevap olarak köyde 30 kişi olmadığı ve taşıma yaptığımız söylendi. Biz de ‘Taşımalı eğitim istemiyoruz. Taşıma servisini iptal edin, yemek vermeyin. Biz velilerle ayarlayacağız’ dedik. İlçe Milli Eğitim Müdürü ‘Öğrencilerin hepsi sizin köyünüzde değil. Diğer köylerden getiriyorsunuz. Müfredata uygun değil. Jandarma ile nüfus-adres kontrolü yaptıracağız’ dedi” sözleriyle anlatıyor.
Vali Cahit Çelik’e de durumu anlattıklarını, onun da anlayışla karşıladığını ve sayı tamsa gereğinin yapılmasını söylediğini belirten Karakaya, aynı günün akşamı dilekçe gönderdiklerini de belirtti.
Çocuklarını ilçeye göndermek istemeyen tüm veliler, Hüsniye Köyü’ndeki ortaokulun açılmasını talep ediyor. Çünkü ilçedeki okula gönderdiklerinde taşımalı sistem gereği köylerdeki bütün öğrenciler toplandığında yaklaşık 45 kilometre yol gitmek zorunda olduklarını belirtiyorlar. Hüsniye Köyü’nün çevre köylere yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olduğunu aktaran veliler, ‘masraf’ gerekçesini 45 kilometre uzaklıktaki okulla kıyaslayarak kabul etmiyor.
Öte yandan veliler, Temmuz ayının başında kendilerini ilçedeki imam hatip ortaokulu müdürünün aradığını ve öğrencilerin bu okula kayıt yaptırılmasını istediğini anlatıyor. Veliler, telefonda bunu o anda kabul ettiklerini bu nedenle bazı öğrencilerin kayıtlarının o okulda olabileceğini belirtiyor. Ulukışla İmam Hatip Ortaokulu’nun öğrenci sayısını 10 olarak bildiklerini aktaran veliler, köy okulunun açılmamasının imam hatip ortaokulunun ayakta kalması için yapıldığını düşünüyor. Ayrıca Ulukışla’daki okullardan sadece imam hatip ortaokulunun servisinin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekliyorlar. Hüsniye Köyü Ortaokulu ise halen açılmadı ve bu nedenle bazı öğrenciler eğitimden hala uzak.
Niğde Valiliği’ni aradığımızda konunun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sorulması gerektiğini belirtti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise aramaya yanıt vermedi.
Bir hafta önce Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Eminlik Ortaokulu’nu ziyaret etmiş ve yaşananlara dikkat çekmişti. Gürer, “Taşımalı eğitim öğrenci okuldan soğutuyor, köy göçlerini artıyor. Ayrıca öğretmen-veli ilişkisi de kopuyor. Kız öğrencilerin eğitimden uzaklaşmasına neden oluyor. Köy okulları mutlaka açık tutulmalı. Köylüler öğrenci sayısı tamamladığı halde okul kapatılmalıdır” demişti.