Öğrenciye ücretsiz yemeği kaldırmışlardı: Şimdi de kantin denetimi ertelendi

İktidarın okullarda ücretsiz yemek projesi hem yarıda kesildi hem de tartışmalara yol açacak yeni bir karar duyuruldu. Resmi Gazete'de yer alan karara göre; okul işletmelerindeki gıda denetimi uygulaması 2026'ya ertelendi.

Gündem 29 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İktidar, cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala, şubat ayında okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek verileceğini duyurmuştu. Bu proje, seçim döneminde CHP’nin de üzerinde en fazla durduğu konuydu. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, çocuklara ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini her açıklamasında vurguluyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hemen her mitinginde bu konuyu gündeme taşıyordu. İktidarın hayata geçirdiği bu proje ise ancak bir dönem uygulandı.

Daha önce 10Haber’e konuşan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, seçimden önce okul öncesi öğrencilere yemek verilmeye başlandığını ama seçimden sonra bunun kesildiğine dikkat çekmiş ve “Çocuklara bir öğün yemek hakkı çok görüldü” demişti. Öte yandan Özbay, seçimden önce verilen yemeklerin parasının bakanlık tarafından okullara tam olarak ödenmediğini aktarmıştı.

Okullarda gıda sorunu ise bugün Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla üst boyuta taşındı. Resmi Gazete’de okul gıdası tebliğinin 2026 yılına ertelendiği yazıldı ve şu ifadelere yer verildi:

28 Eylül tarihli Resmi Gazete’de atıf yapılan 22 Ekim 2020’nin Resmi Gazetesi’nde okuldaki işletmelerin denetlenmesiyle ilgili maddeler yer alıyordu. Bu tebliğin birinci maddesinde “Bu Tebliğin amacı; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususları belirlemektir” deniyordu.

Geçen yıl 9 Eylül’de yayımlanan Resmi Gazete’de ise bu karara geçici bir madde ertelenmişti ve 2020 yılında bahsedilen denetleme uygulaması, 9 Eylül 2023 yılına bırakılmıştı. Yani 2020’de uygulamaya konulması gereken denetleme 2023’e erteleniyordu.

 

28 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete ise şimdi 2023’e ertelenen uygulamanın 2026 yılına bırakıldığını duyurdu.

Gıda Mühendisi Bülent Şık ise söz konusu ertelemeye tepki gösterdi ve “Yapılan son değişiklikle okul gıdalarının kalitesini belirleyecek kriterler olmadan okulda gıda satışının önü açılmış oldu. Ucuz, kalitesiz gıdaların okula girişi önünde bir engel bulunmuyor şu anda” diyerek velileri dikkat etmeye çağırdı. Ayrıca iktidarın ücretsiz yemek uygulamasını da anımsatan Şık, “Çocuklara okulda ücretsiz bir öğün verilsin talebine aykırı, çocuklarda sağlıksız beslenmeyi yaygınlaştıracak bir karar bu” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.