Ogün Samast’ın avukatı: AYM kararından müvekkilim de faydalanacak

AYM "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işleyen kişi örgüt üyeliğinden cezalandırılır" hükmünü iptal etti. Bu karardan sonra gözlerin çevrildiği Ogün Samast'ın avukat Raşit Hodo müvekkilinin AYM'nin bu kararından yararlanacağını söyledi.

Gündem 10 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi Türk Ceza Kanunu’nun 220/6. maddesindeki “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır” hükmünü  iptal etti. Karardan sonra gözler gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast’a bu madde kapsamında açılan davaya çevrildi. 10Haber’e konuşan Ogün Samast’ın avukatı Raşit Hodo “AYM’nin bu kararından sonra davanın düşmesi gerekir. Ancak mahkeme biz ifademizi verdikten sonra bir karar verir. AYM kararında ‘karar dört ay sonra uygulanır’ diyor. Bizim duruşma 6 Mart’ta. Takdir mahkemenin” dedi.
Ogün Samat’a tahliyesinden sonra  “örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek” suçundan 17 Kasım’da dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması 6 Aralık’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Trabzon’dan SEGBİS yoluyla mahkemeye bağlanan Ogün Samast ifade için ek süre talep etti.  Talebi kabul eden mahkeme duruşmayı 6 Mart 2024 tarihine erteledi.

Dink ailesinin avukatı: Samast faydalanacak

Dink ailesinin avukatı  Bahri Bayram Belen de Ogün Samast’ın iptal kararından faydalanacağını belirterek “Her halükarda Ogün Samast’ın 220’ye 6’dan ceza almayacağı ya da ceza alırsa Yargıtay süreçlerinden, istinaf süreçlerinden sonra bunun infazının mümkün olmayacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

Ogün Samast tarafından öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ailesinin avukatlarından Bahri Bayram Belen iptal kararının uzun süredir tartışıldığını belirterek “220’nci madde Türk Ceza Kanununda örgütlü suçlarla ilgili genel düzenleme yapan bir madde. 220’nci maddedeki genel düzenlemeyle ilgili 2013 yılında da değişiklik yapılmıştı. Değişiklikle, tıpkı terör suçları ile ilgili örgütün üyesi gibi cezalandırılma ve o örgüt adına suç işlemesi halinde ayrıca işlediği suçtan dolayı cezalandırılma düzenlemesi getirilmişti” dedi.

Rakel Dink katilin tahliyesinden sonra ilk kez konuştu: Yasın en ağır günlerine bizi geri yolladılarRakel Dink katilin tahliyesinden sonra ilk kez konuştu: Yasın en ağır günlerine bizi geri yolladılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.