AYM, HDP’nin hazine yardımına tedbir konmasını bir kez daha reddetti

Siyaset 20 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi, halen hakkında kapatma davası devam eden Halkların Demokratik Partisi HDP’nin aldığı Hazine yardımına tedbir konulmasına ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın yaptığı başvuruyu ikinci kez reddetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’nde kapatılma davası süren Halkların Demokratik Partisi (HDP)’ne Siyasi Partiler Kanunu’na göre, partilere genel seçim yapılan yıllarda Hazine yardımı üç katı olarak ödenen ödeneğe tedbir konulmasını talep etmişti. Talebini, HDP’ye toplamda 600 milyon 343 bin TL Hazine yardımı ödendiği ancak HDP’nin, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerine katılmadığı Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen cevapla kesinleştiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’ye ikinci kere başvuru yapmıştı.

Başsavcılık; söz konusu 400 milyon 228 bin TL’lik yardımının harcanan kısmının ise parti ve harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek, Hazine’ye aktarılmasını da istemişti.

AYM: Bu aşamada karar verilmesine yer yok

Başsavcılığın bu talebi Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda ele alındı. Yüksek Mahkeme, talebe ilişkin bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce de HDP’ye verilen hazine yardımına tedbir koyulması için başvuru yapmıştı. Talebi bir kez daha kabul edilmedi.

Ak Parti’den ilk tepki

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı sonrası gündeme dair konuştu. Çelik, AYM’nin Yargıtay’ın HDP’nin Hazine yardımının bloke edilmesi talebine ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetmesini “AYM bu kararı ile teröre karşı alınacak tedbirler açısından zaaf oluşturacak karar almıştır” diye değerlendirdi.

Yargıtay Başsavcısı, bir kez daha HDP’nin Hazine yardımına tedbir konulmasını istediYargıtay Başsavcısı, bir kez daha HDP’nin Hazine yardımına tedbir konulmasını istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.