Akşener yeni anayasa tartışmasına mesafeyi açtı

İYİ Parti lideri Meral Akşener, yüksek yargıdaki krizin ardından başlayan yeni anayasa tartışmasıyla ilgili bu kez daha mesafeli konuştu. İki gün önce “milletimiz kabul ederse olur” diyen Akşener, bu kez “Değişikliği konuşmadan önce mevcut Anayasa’ya uymanız gerekiyor” dedi.

Siyaset 15 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
https://youtu.be/iCzowJ3F-h8

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki krizle ilgili konuştu, Anayasa Mahkemesi kararının uygulamaması ve Yargıtay’ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan yeni anayasa tartışmasını eleştirdi. Akşener “Anayasa değişikliğini konuşmadan önce mevcut Anayasa’ya uymanız gerekiyor. Siz daha var olan Anayasa’nın hükümlerini yok sayarken neyi, nasıl değiştireceksiniz” dedi.

Akşener, iki gün önce Ankara’daki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa önerisi için “Anayasa değişikliği yapılabilir bu ülkede. Onunla ilgili çeşitli öneriler ortaya konur, kabul görürse de milletimiz kabul ederse de o anayasa değişiklikleri olur. Ama şu anda var olan Anayasa’yı askıya alırsanız, var olan Anayasa’nın hükümlerini yok kabul ederseniz, maddelerine itiraz ederseniz, ama şu anda geçerli olandan bahsediyorum, o zaman o ülkede hukuk kalmaz, anayasa çiğnenmiş olur” dedi.

Akşener: Anayasa değişikliği yapılabilir ama önce var olanı uygulayınAkşener: Anayasa değişikliği yapılabilir ama önce var olanı uygulayın

‘AYM üyeleri sahipsiz değildir’

Can Atalay kararının uygulanmamasıyla başlayan süreci “anayasa ve devlet krizi” olarak tanımlayan Akşener, AK Parti’nin yeni Anayasa tartışmaları ile bu krizden bir “siyasi rant” devşirmeye çalıştığını belirtti. Akşener “Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin oluşturduğu hukuk dışı fiili durum devlet nizamını aksatmış ve bir anayasal devlet krizine neden olmuştur. Siz daha var olan Anayasa’nın hükümlerini yok sayarken neyi nasıl değiştireceksiniz? Halbuki Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Herkes uymak zorundadır. Nitekim Anayasa’nın 158’inci maddesinin son fıkrası aynen şöyledir: Diğer mahkemelerle Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında Anayasa Mahkemesi’nin kararı esas alınır. Dolayısıyla siz hâlâ neyi tartışıyorsunuz?” diye sordu.

Akşener Yargıtay’dan bir dairenin AYM’nin kararına uymamasını ve üyelerini “hedef göstermesini” kabul etmeyeceklerini belirterek “Nereye hizmet ettiği belli olmayan odakların millet iradesini hedef almasına da asla izin vermeyiz. İşte bu yüzden biz İYİ Parti olarak ilk günden beri bu anayasal devlet krizinin çözülmesi için çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi üyelerimiz sahipsiz değildir. Her ne olursa olsun Türk milletinin vicdanı hakkın ve hukukun yanındadır. Tüm yollar kesilse bile Türk milletinin sinesine giden bir yol her zaman vardır” dedi.

Birilerine kazandırmak yerine milletimize kazandıracağız

Akşener yerel seçimlerde İYİ Parti olarak 81 ilde aday çıkaracaklarına dair söylemini yineledi ve “Birilerine kazandırmak yerine sadece milletimize kazandıracağız” dedi. İYİ Parti olarak millet odaklı yeni bir siyasetin temelini atmak istediklerini belirten Akşener “Siyasetimizi yankı odalarından çıkamayanlarla, bizim üzerimizden meşruiyet devşirmeye çalışanlarla değil, hakikate bağlı vatan sevdalılarıyla yapıyoruz” diye konuştu. Yerel seçim için liyakatli adaylar belirleneceğini söyleyen Akşener İYİ Parti üzerinde tasarlanan “tüm oyunları” bozacaklarını belirtti. Akşener “İYİ Parti’ye istikamet çizmeye kalkanlara, linçle, mobbingle, namertlikle bizi yolumuzdan döndürmek isteyenlere geçit vermeyeceğimizi de çok iyi biliyorum!” dedi.

Meral Akşener konuşmasına başlamadan önce İstanbul’daki üç ilçe başkan adayını açıkladı. İYİ Parti Arnavutköy’de İsmail Yaşar’ı, Maltepe’de Ramazan Uğral’ı, Güngören’de ise Pelin Sellitepe Turan’ı aday göstereceğini duyurdu.

Akşener konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. yıldönümünü de kutladı.

Özgür Özel’den Yargıtay’a ‘kriz taşeronu’ suçlamasıÖzgür Özel’den Yargıtay’a ‘kriz taşeronu’ suçlaması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.