İYİ Parti’de sular durulmuyor: İmamoğlu değil Erdoğan ayar veremez

İYİ Parti'deki kriz büyüyerek devam ediyor. İYİ Partili meclis üyelerinin İbrahim Özkan'ı yeniden İBB Grup Başkanvekili seçmesi üzerine partililere seslenen İl Başkanı Yücel Coşkun'un “Bize İmamoğlu değil Erdoğan ayar veremez” dediği görüldü.

Siyaset 15 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2024 yerel seçimleri için işbirliği önerisi götürdüğü İYİ Parti “81 il ve tüm seçim çevrelerinde seçime kendi adaylarıyla girme” kararını vermişti. CHP’nin önerisini görüşmek üzere toplanan İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan gizli oylamada 14’e karşı 35 oyla CHP’nin seçim işbirliği önerisi reddedilmişti.

Kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan “Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz” paylaşımı yapmıştı. Özkan 10Haber’e “Şartların sonuna kadar zorlanması gerektiğini düşünüyorum. CHP’yle temas muhakkak olacaktır” demişti.

Gelişmelerin ardından İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’dan istifasını istedi.  Özkan da üç gün önce Grup Başkanvekilliği görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

İstifa üzerine yeni Grup Başkanvekili seçimi için İYİ Parti grubu toplantı yaptı. Bu toplantıya katılan 8 üyeden 7’sinin oylarıyla İbrahim Özkan yeniden Grup Başkanvekili seçildi. Grup toplantısında İmamoğlu’na karşı aday adaylığını açıklayan İYİ Partili Suat Sarı’nın Grup Sözcülüğü de iptal edilerek yerine sözcü olarak Bora Kılıç atandı.

‘Hür ve müstakil bir şekilde iradelerini ortaya koyan…’

Yapılan oylamayla yeniden Grup Başkanvekili seçilen İbrahim Özkan’ın sosyal medyada teşekkür paylaşımı manidar mesaj yüklü. Özkan partisinin GİK toplantısı sonrasında yerel seçimler konusunda CHP’nin teklifini reddederken kullanılan “İYİ Parti yerel seçimlere hür ve müstakil olarak girecektir” ifadelerine atıfla şu paylaşımı yaptı: “Hür ve müstakil” bir şekilde iradelerini ortaya koyan ve beni tekrar İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili olarak seçen arkadaşlarıma bana duydukları güvenden dolayı teşekkür ederim.

İYİ Parti ihraç için gecikmedi

İYİ Parti İBB Meclis Grubu’nun bu tutumu üzerine partinin İstanbul İl Başkanı  Yücel Coşkun Özkan’a oy veren herkesin ihraç edileceğini duyurdu. Coşkun “Kamuoyunun dikkatine” başlığıyla yaptığı açıklamada Özkan’ın istifasını bizzat kendisini istediğini söyleyerek İbrahim Özkan’ın da bu doğrultuda istifa ettiğini söyledi. İl Başkanı Coşkun “Buna rağmen bazı İYİ Parti İBB Meclis Üyelerinin bilgim dışında ve teamüllere aykırı olarak kendisini yeniden Grup Başkanvekili seçmesi kabul edilemez” dedi. Coşkun “Bu doğrultuda, bu kararın altında imzası bulunan bütün İBB Meclis Üyeleri ‘kesin ihraç’ talebiyle disipline sevk edilmiştir” diye duyurdu.

‘İmamoğlu değil Erdoğan ayar veremez’

İYİ Parti Gençlik Politikaları hesabından İYİ Parti’deki krizin ardından yapılan toplantıdan bir kesit paylaşıldı. Toplantıda İYİ Parti İl Başkanı Yücel Coşkun’un “Biz İYİ Partiyiz. Bize değil Ekrem İmamoğlu, Erdoğan ayar veremez” dediği görüldü.

‘Başka partinin süreciyle ilgili konuşmam’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İYİ Parti İBB Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden İbrahim Özkan’ı yeniden aynı göreve seçen İYİ Partili İBB Meclis üyelerinin kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmesiyle ilgili bir soru üzerine “Başka partinin kendi içinde yürüyen süreçlerle ilgili biliyorsunuz hiç konuşmam” dedi.

‘Küçük aklınızla büyük oyunlar oynamaya çalışmayın’

Büyüyen tartışmalara katılan bir başka İYİ Partili isim Fatih Koca oldu. GİK üyesi olan Koca direk dolaylı olarak İmamoğlu’nu hedef alarak “Madem Trabzon milliyetçiliği yaptığın iddiasındasın, Trabzonlu olarak örnek alacağın kişi Ekrem İmamoğlu değil, Koray Aydın, Şükrü Kuleyin ve Yavuz Aydın’dır.

Madem Türk Milliyetçiliği yaptığın iddiasındasın örnek alacağın kişi Özgür özel değil, MERAL AKŞENER’dir. Küçük aklınızla büyük oyunlar oynamaya çalışmayın, Türk Milleti bunu yemez” paylaşımı yaptı.

‘Tercihlerini Ekrem Bey’in kayığına binerek seçersen…’

İbrahim Özkan’a tepki gösterenler arasında Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da vardı.

Rıdvan Uz’un paylaşımı şöyle:

“Oturduğunuz koltuklar millete hizmet koltuğudur, meydan okuma yeri değildir. İYİ Partinin varlığına bağlı olarak siyasi olur bulanların, bulamayan arkadaşlara, teşkilatlara seçmenlere karşı sorumlulukları olduğu gibi kurumsal yapımıza ve Genel Başkanımıza karşı da sorumlulukları vardır. Tercihlerini Ekrem Bey’in kayığına binerek seçersen istikametini de öyle belirlersin.”

Üçok görevden alındı, Ece Güner de istifa etti

İYİ Parti’de bir yerel seçim istifası daha yaşandı.
Partinin Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner İstanbul ve Ankara’da işbirliği yapılmaması gerekçesiyle partiden istifa ettiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Güner yerel seçimde işbirliği teklifinin görüşüldüğü 4 Aralık’taki Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında alınan kararı desteklemediğini belirterek “Yapabileceğim tek şey saygı duymak ve istifa etmektir” dedi.

Öte yandan İYİ Parti Hukuk Politikaları Başkanı Ahmet Zeki Üçok da görevden alındı.

İYİ Parti yeni görevlendirmeler

İstifalar üzerine İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu üst yönetimdeki istifaların ardından görev değişikliğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zorlu şöyle dedi:

“Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in takdirleri doğrultusunda Partimiz Başkanlık Divanında bazı değişikler gerçekleştirilmiştir. Buna göre daha önce ayrı yürütülen Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlıkları birleştirilerek Sayın Ahmet Zeki Üçok’un yerine Afyon Milletvekilimiz Sayın Hakan Şeref Olgun, Toplumsal Politikalar Başkanlığı görevini yürüten Sayın Ece Güner’in yerine de Tekirdağ Milletvekilimiz Sayın Selcan Taşçı Hamşioğlu getirilmiştir. Ayrıca Mali İşler Başkanlığı görevini vekâleten yürütmekte olan Sayın Sedat Aksakallı da aynı görevi asaletin yürütecektir. Yeni görev alan arkadaşlarımıza başarılar diler; partimizin hedefine emin adımlarla ilerleme kararlılığını bir kez daha vurgulamak isteriz. Saygılarımızla.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.