İYİ Parti’deki kopuş devam ediyor: 12 binden fazla üye istifa etti

İYİ Parti'nin yerel seçimlerde işbirliğine kapıları kapatmasının ardından partideki istifa dalgası sürüyor. Trabzon adayı işbirliği çağrısı yaptığı için adaylığı iptal edilirken Diyarbakır'da ise Salim Ensarioğlu istifası geldi.

Siyaset 17 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İYİ Parti’de sular genel seçimler sonrası bir türlü durulmadı. Hemen ardından gelecek olan yerel seçimlere hazırlık sürecinde ise parti iyice karıştı, üst düzey isimlerden peş peşe istifalar geldi. Bu istifaların ana sebebi ise İYİ Parti’nin her ilde kendi adayını çıkarma kararı alması, büyükşehirlerde de işbirliğini reddetmesi. İstifa edenler bu politikanın büyükşehirleri AK Parti’ye teslim etmek anlamına geleceğini belirterek yanlış yol izlendiğini söylüyor. Öte yandan bu istifalar arasında en ses getireni de İBB Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan’ın ayrılışıydı.

Bu süreçte İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’dan, partisini sosyal medyadan eleştirdiği için istifasını istedi. 10Haber’e konuşan Özkan istifasını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in talep ettiğini belirtti. Özkan “Genel Başkan talep etti, grup başkanvekilliğinden istifa ettim. Partiden istifa etmekle ilgili henüz bir karar vermedim. Arkadaşlarımızla değerlendiriyoruz” demişti. Daha sonra da istifa etmişti ama İyi Parti meclis üyeleri yaptıkları oylamada Özkan’ı yeniden Grup Başkan Vekili seçti. Parti de oy veren tüm meclis üyelerini disiplin kuruluna sevk etti.

İstifa sürecini anlattı

Özkan dün İBB’nin Saraçhane’deki binasında partisine ait grup odasında basın toplantısı düzenledi ve istifaya giden süreci anlattı. Özkan, Türkiye’nin dört bir yanından kendisiyle iletişime geçen partililerin beklentisinin CHP ile iş birliği yönünde olduğunu görerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile temas kurarak “İYİ Parti’nin de menfaatlerini koruyarak bir şeyler yapılması gerektiğini” iletittiğini aktardı. Bu arada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret ederek GİK kararının tekrar değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini sorduğunu hatırlatan Özkan, “Bu görüşmenin ardından aslında bizim tarafın bir teklif beklediği konusunda kanaate varmamak için bir sebep yoktu” dedi. Kendisinin yeniden seçilme sürecini ise şöyle anlattı:

“Ben de arkadaşlarıma dedim ki ‘2 gün daha İBB Meclisi var. Bu meclis sürecinde sizler bir grup başkanvekili seçmelisiniz. Partimizin muhakkak bir başkanvekili olmalı. Aday olacak olan arkadaşlar varsa, bu seçimi hemen yapın bugün bitirin ve meclis birazdan başlayacak, meclise geçelim’ dedim. Orada soruldu kimse aday olmak istemedi. Ondan sonra Maltepe ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyemiz Uğur Erkaya Bey ‘Başkanım dedi aslında biz aramızda konuştuk size yapılan bu haksızlık aslında. Siz bizim de anlatmak istediğimiz meramımızı anlattınız dediler. Dolayısıyla siz bizi yalnız bırakmak istemiyoruz, sizi aday olarak çıkarıyoruz tekrar dedi. Ben de arkadaşlara dedim ki bakın yani bu konu Türk siyasi tarihinde olan bir konu değil. Teşekkür ederim bu teklifiniz için ‘Ama bu genel merkeze karşı bir başkaldırı, bir isyan olarak algılanacak. Eğer böyle bir karar alırsanız bu bir gündem olacak ve bu konunun bir sonucu olacaktır. Bizi partiden ihraç ederler arkadaşlar’ dedim. O yüzden herkes alsın eline bir beyaz kağıt ve istifalarını hazırlasın diye de söyledim. Arkadaşlarım hiç tereddüt etmeden A4 beyaz kağıdı alarak istifalarını bana verdiler. Fakat ben istifaları yürürlüğe koymadım. Hala direnebiliriz, hala partimizin menfaatleri için mücadele edebiliriz hususunu yoğun bir şekilde arkadaşlarıma anlattım. Fakat gelinen nokta öyle bir nokta ki tamamen sürecin tıkandığını görüyoruz. Çünkü her gün birileri istifa ediyor.”

Trabzon’da da kriz var

Geçen hafta Akşener, Trabzon’a gitmiş ve bu aday tanıtım töreninde Ortahisar Belediye Başkan Adayı olarak Ayhan Pala açıklanmıştı. Ancak Pala, adaylığının ardından sosyal medya hesaplarında Ortahisar’da CHP ile işbirliğinin şart olduğu mesajları verince adaylığı iptal edildi. Pala da zaten gelen eleştiriler üzerine paylaşımını silmişti ama il teşkilatında kriz çoktan çıkmıştı. Duvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre; Pala, “Tüm bu geniş kapsamlı düşünmemin ardından yaptığım değerlendirmemde tarihi vebal taşıyan bir zamanda, ayrıştırıcı değil birleştirici, dışlayıcı değil kucaklayıcı, kaybedici değil kazandırıcı olma adına çıktığım bu yolda İYİ Parti Ortahisar Belediye Başkanlığı aday adaylığından çekildiğimi kamuoyu ile paylaşmak istiyorum” açıklaması yaptı.

İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Fatma Başkan ise yazılı açıklamasında “Ortahisar’da işbirliğinin yapılıp yapılmayacağı tartışması adaylığı açıklanan bir kişi tarafından gerçekleştirilmesi mesnetsizdir” dedi. Yeni adayın da kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

İstanbul’da da ayrılık

İYİ Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Cem Koçtürk de dün istifa edenler kervanına katıldı. Siyasete devam edeceğini söyleyen Koçtürk, AK Parti’ye katılmayacağını belirtti. Koçtürk, “Partiden her ayrılan için hain damgasını yapıştıranlar, her gidenin kötü olduğuna inananlar, aslında asıl meselenin parti içinde çöreklenen ve menfaate dayalı ekipleşen yapıda olduğunu ve Meral Akşener’in tüm fedakarlık ve çabalarını heba eden bu yapı ve düzene alkış tuttuklarını unutmamalıdır” dedi.

Diyarbakır’dan 12 bin 750 kişilik kopuş

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu da dün partisinden ayrıldı. Ensarioğlu ile birlikte partiden 12 bin 750 üye de ayrıldı. Vejdin Ensarioğlu’nun ayrılığı ise Salim Ensarioğlu’nun istifa süreciyle alakalı. Salim Ensarioğlu’na yönelik linç kampanyası düzenlendiğini söyleyen Vejdin Ensarioğlu, açıklamasında bunun karşısında olduklarını belirtti.

İmamoğlu’nu hedefe koymuşlardı: CHP’den İYİ Parti’ye ‘seni başkan seçtirmeyeceğiz’ yanıtıİmamoğlu’nu hedefe koymuşlardı: CHP’den İYİ Parti’ye ‘seni başkan seçtirmeyeceğiz’ yanıtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.