Hatay’da üç depremzede kardeşin kaldığı çadırda yangın
Diyarbakır-Mardin yangınında Valilik 'anız yangını' dedi, halk elektrik tellerinden çıktığını söyledi, DEDAŞ kendileriyle alakası olmadığını açıkladı. Ancak ön raporda 15 kişinin öldüğü yangının elektrik tellerinden çıktığı belirtildi.
Diyarbakır-Mardin sınırında 20 Haziran gecesi yangın çıktı. Yangın kısa sürede geniş bir alana yayıldı ve 15 kişi öldü. Yangının çıkış nedeni hakkında iki farklı iddia vardı. Biri halkın elektrik tellerinden çıktığını gördüklerini söylemesiyle duyuldu. Diğeriyse Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun açıklamasıyla ortaya atıldı. Su “İlimiz Çınar ilçesi Köksalan kırsal mahallesinde anız ve örtü yangını olarak başlayan yangın ekiplerimizin müdahalesiyle kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 yaralı vatandaşımızın tedavisi ise hastanelerde devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” demişti.
Ancak halk elektrik tellerinden çıktığını söylemeye devam etti. İçişleri Bakanlığı da valiliği yalanlayarak yangının çıkış nedeninin henüz belli olmadığını söylemişti. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Bu açıklamalar sürerken bazı basın organları kesin bir dille ‘anız yangını’ başlıkları attı. Hatta Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yetkilileri “Yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta yangının meydana çıktığı bölge olarak belirtilen bazı alanlardan elektrik iletim hatlarının dahi geçmediğini gördük” dedi. Ancak durum böyle değildi.
Yangının çıkış nedeniyle ilgili yürütülen soruşturmada bilirkişi heyeti yangın bölgesinde inceleme yaparak rapor hazırladı. Hazırlanan raporda Köksalan Mahallesi’nden başlayan yangının sigortalı ayırıcı elektrik direğinden çıktığı, sigorta yerine sarılan iletken telin koparak yerdeki otları tutuşturduğu, yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle de geniş bir alana yayıldığı belirtildi. Cumhuriyet Başsavcılığı raporu yetersiz bularak detaylı ve delillendirilmiş şekilde hazırlanmasını istedi. Soruşturma hazırlanan rapora göre şekillenecek.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi kırsal Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran gecesi çıkıp rüzgarın da etkisiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen ve yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında Şeyhmus Demir, Mazhar Demir, Taliha Demir, Nuri Demir, Rezan Yılmaz, Azad Yılmaz, Resul Yılmaz, Remzi Yılmaz, Abdurrahman Bugdaycı, Ubeydullah Buğdaycı, İsmail Yardımcı, Sinan Deviren, Kerime Erdenli, Fadıl Demir ve Zekiye Erdenli hayatını kaybetti.
Yangınla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışması yapılırken İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu da yaraların sarılması için ilk etapta Diyarbakır Valiliği’ne 3, Mardin Valiliği’ne ise 2 milyon lira kaynak aktarıldığını açıkladı.
Öte yandan dün Mardin’in Derik ilçesinde de yangın çıkmış ve 30 dönüm yanmıştı. İki saatte söndürülen yangının çıkış nedeninin elektrik tellerinden kaynaklandığı görüldü. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. örüntülerde, saat 16.52’de kuvvetli rüzgar nedeniyle araziden geçen elektrik direğindeki tellerin birbirine temas etmesiyle kıvılcımların çıktığı, düştüğü yeri tutuşturarak, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdüğü görülüyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Yangın çıkış sebebiyle ilgili tahkikatlar devam ediyor. Tabii ki bunda kimin kusuru, ihmali varsa elbette savcılıklarımız, hukukçularımız görevlerinin başında. Tarım il müdürlüklerimiz hasar tespitlerini yapıyor. Esas orası bence çok önemli. Çünkü hasar tespitinden mağdur olan vatandaşlarımıza da kardeşlerimize destek vermemiz ve yaralarını da sarmamız lazım kısa sürede. Tekrar ayakta kalabilmeleri için de onlara destek vereceğiz. Devletimiz her zaman olduğu gibi bakın, her zaman olayın ilk anından itibaren vatandaşlarımızın yanında olmaya başladı. Müdahale edildi. Müdahale eden vatandaşlarımız yaralandı. Hastaneye götürüldü. Onların tedavileri sürüyor. Biraz önce söyledim, 78 vatandaşımız var. Onlar da kısa sürede inşallah eski yaşamlarına geri dönerler. Acil şifalar diliyorum. Büyük bir yangın. Çünkü anız yangınlarını hepiniz bilirsiniz. Bu tür felaketler ortaya çıkar. Anız yangını, örtü yanar, söner. Ama burada tabi, iklimin değişikliğine de çok vurgu yapmamız lazım. Dikkat etmemiz lazım. Havalar daha fazla ısınmaya başladı. Kolay alev almaya başlıyor otlar. Rüzgarın şiddeti artıyor. Nem oranı artıyor. Genelde de bakın Orman Bakanlığımız inanılmaz bir şekilde gece gündüz çalışıyor. Vatandaşlarımıza buradan bir duyuru yapmamızda yarar var. Ormanlara böyle alanlara da cam, sigara, izmarit gibi kolay tutuşacak maddeleri atmamalarını özellikle rica ediyorum. Bu ormanlar, buralar hepimizin. Değerli arkadaşlarım, biliyorsunuz Çanakkale’de de orman yangınları oldu. Sağ olsun tüm ekiplerimiz, Tarım Orman Bakanımız, görevinin başında müdahale ediyor. Tekrar geçmiş olsun, muhtarımızla bir araya geldik. Buranın da ihtiyaçlarını belirlemeye gayret ettik” dedi.
15 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır ve Mardin’deki yangınların sebebi belli oldu