Osman Kavala’nın avukatından ‘kanun yararına bozma’ talebi

Yeniden yargılanma talebi reddedilen Osman Kavala, avukatı Hilal Zengin aracılığıyla "kanun yararına bozma" talebinde bulundu. Kanun yararına bozma başvurusunu yapma yetkisi Adalet Bakanlığı’nda bulunuyor.

Gündem 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum Osman Kavala, avukatı aracılığıyla kanun yararına bozma talebinde bulundu. Kavala’nın “yeniden yargılama” talebi 14 Mayıs’ta reddedilmişti. Ret kararına itiraza da ret verilmişti.

Gezi Direnişi’nin üzerinden bugün itibarıyla 11 yıl geçti. Büyük bir halk hareketi olan Gezi’nin yıldönümünde ise Taksim’e çıkan metrolar kapatıldı.

Gezi direnişinde, polisin sert müdahalesi sonucunda 11 yaşındaki Berkin Elvan, 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik, 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş İstanbul’da, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz Eskişehir’de, 26 yaşındaki Ethem Sarısülük Ankara’da, 22 yaşlarındaki Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan Antakya’da, 18 yaşındaki Medeni Yıldırım ise Diyarbakır’da yaşamını yitirdi.

Gezi direnişinin ardından açılan davalarda ise çok sayıda isim yargılandı. Gezi davasında ilk aşamada “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla yargılanan 26 sanık beraat etti. Daha sonra yeni bir iddianame hazırlandı ve hak savunucuları bu kez “Gezi eylemlerini organize ve finanse ettiği” iddia edilen iş insanı Osman Kavala ile birlikte hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmekle suçlandı. Davada tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın bulunduğu sanıklar beraat etti.

Osman Kavala hakkında ise “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “siyasal ve askeri casusluk” suçlamalarıyla yeni bir dava açıldı ve Gezi davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Ekrem İmamoğlu: 28 Şubat hükümlülerin affı önemli, Kavala ve Gezi hükümlüleri de serbest kalmalıEkrem İmamoğlu: 28 Şubat hükümlülerin affı önemli, Kavala ve Gezi hükümlüleri de serbest kalmalı

Yargıtay, cezaları onadı: Kavala ‘yeniden yargılanma’ başvurusu yaptı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Nisan 2022’de Kavala’ya “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası verdi. Bu cezalar Eylül 2023’te Yargıtay tarafından onandı.

Osman Kavala’nın avukatlarından Hilal Zengin yakın zaman önce ‘Yeniden yargılama’ başvurusunda bulunmuştu. Bu başvuru, Gezi Davası’nı gören ve kararı veren İstanbul’daki 13. Ağır Ceza’ya yapıldı.

Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in başvurusunun ardından davaya bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetinin değiştirilmesi kararı alındı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal başkan, Gezi Parkı kararına katılmayan hakimlerden Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye olarak görevlendirildi.

Şenol Kartal’ın başkanı olduğu yeni heyet de yeniden yargılanma talebini reddetti. Mahkeme yargılamanın yenilenmesini gerektirecek sebep olmadığını belirtti.

Kavala’nın avukatı karara itiraz etti ancak buradan da ret çıktı. Olumlu bir sonuç alınamaması üzerine Avukat Zengin, tarafından “Kanun yararına bozma” başvurusu yapıldı.

Yetki Adalet Bakanlığı’nda

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dosya Adalet Bakanlığı’na çekildi diye. Kanun yararına bozma yönünden inceleniyor” dedi.

Adalet Bakanlığı, Kavala’nın talebini olumlu bulursa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na hukuka aykırılıklar bulunan karar ve hükümlerin bozulması istemiyle “Kanun yararına bozma” başvurusu yapacak.

Kanun yararına bozma başvurusunu yapma yetkisi Adalet Bakanlığı’nda bulunuyor.

Kavala'nın 'yeniden yargılanma' talebini reddeden hakim: Geçmişte hatalı kararlar vermiş olabilirizKavala’nın ‘yeniden yargılanma’ talebini reddeden hakim: Geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.