Öykü Arin için verilen örnekler başka çocuklara can oldu

Lösemiyle mücadele ederken binlerce kişinin kök hücre örneği verdiği Öykü Arin büyüdü. Onun adına verilen örnekler ise başka çocuklara can oluyor.

Gündem 4 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Öykü Arin Yazıcı’ya, bundan tam 5 yıl önce henüz 3 yaşındayken Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konuldu. Küçük kız tedavi için ailesiyle birlikte Antalya’ya geldi ve burada annesi Eylem Şen Yazıcı ile babası Çağdaş Yazıcı büyük bir kampanya başlattı: Öykü Arin’e umut ol.

Öykü Arin Yazıcı.

Yurt içinde ve yurt dışında binlerce kişi Öykü için kök hücre bağışında bulundu ancak Öykü’ye uygun donör bulunamadı. Bu nedenle 11 Nisan 2019’da annesinden yarı uyumlu nakil yapıldı fakat işe yaramadı. Bu defa da aynı yılın 26 Haziran’ında babasından yarım uyumlu nakil yapıldı ve ilik uyumu yüzde 98,5 oranında başarılı oldu. Taburcu olmasının ardından uzun süre evde kalarak, enfeksiyon kapmaması için özen gösterilen Öykü Arin, hasta olmamak için büyük uğraş verdi ve 2020 yılı ağustos ayında İzmir’deki evine döndü. Bu arada 2021 yılında Öykü Arin’in hayatına en yakın arkadaşı katıldı. Kardeşi ‘Arkadaş Ekim’ dünyaya geldi ve Öykü ile doku tipi uyumu ise tamdı.

Öykü Arin’in yarı uyumlu nakil olduğu için sürecinin devam ettiğini söyleyen anne Yazıcı, “5 yıl tamamlandığında çok daha içimiz rahatlamış olacak” dedi.

Öykü Arin, annesi Eylem Şen Yazıcı ve babası Çağdaş Yazıcı ile birlikte.

Peki Öykü için binlerce kişinin verdiği kök hücre örnekleri ne oldu? Bu örnekler elbette saklandı ve Öykü Arin’e umut olmak için yola çıkanları başka hayatlarla buluşturdu. Bu donörlerden biri olan Çiğdem Öztürk de geçen Mart ayında başka bir çocukla eşleşti ve nakil yapıldı. Anne Eylem Şen Yazıcı, “Çiğdem Öztürk bir video hazırladı ve bizlerle paylaştı. Onun anlattığı gibi nakil hiç korkulacak bir şey değil. Donör olduğunuz ve biriyle eşleştiğiniz zaman narkozsuz ameliyatsız birine hayat verebilirsiniz. O yüzden donör olun ve asla vazgeçmeyin. Çocuklara, yetişkinlere umut olun. Bir anneye, babaya, ağabeye umut olabilirsiniz. Çünkü kök hücre bağışı gerçekten hayat kurtarıyor” dedi.

Öykü Arin için donör olan ve başka bir çocuğun hayatına dokunan Çiğdem Öztürk.

Öykü Arin’in annesine video çekip gönderen Çiğdem Öztürk ise “2018 yılında kampanyayı duyar duymaz Kızılay’a donör olmak için başvurmuştum. 2023’ün mart ayında Sağlık Bakanlığı’ndan aranarak eşleşmem gerçekleştiği haberini aldım. Bazı tetkikler ve prosedürlerin ardından acısız, narkozsuz, ameliyatsız bir yöntem olan aferez yöntemiyle aşıyla çoğaltılan kök hücrelerim alıcıya nakledildi. Lütfen donör olmaktan korkmayın. Bir cana can olun” diye konuştu. Öykü Arin için de özel video çeken Çiğdem Öztürk, “Öykü’cüm senin sayende donör oldum. Bir cana can oldum. Güzel annenin ve senin koca yüreğinden öpüyorum. Ne kadar büyük bir destan yazdığını büyüyünce daha iyi anlayacaksın. Ömrün güzel olsun” dedi.

Kanada her sigaranın üzerine tek tek sağlık uyarısı koyuyorKanada her sigaranın üzerine tek tek sağlık uyarısı koyuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.