CHP 6’sı büyükşehir 242 adayını açıkladı: İşte tam liste
30 gün içinde sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin öldürülmesine dair yasa teklifi hazırlığına bir tepki de CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den geldi: "Cinayete prim vermeden çözeceğiz."
AK Parti sokak köpeklerinin hayati tehlike oluşturduğunu ileri sürerek Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için çalışma başlattı. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen yasa teklifinde köpeklerin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmesi, bu süre zarfında yuvasını açan olmazsa enjeksiyonla ‘uyutulması’, yani öldürülmesi öngörülüyor.
Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan teklif iktidar partisini de böldü. İslam’ın köpekleri öldürmeye engel olduğu görüşünü seslendirenlerin çoğunlukta olduğu ifade ediliyor.
AK Parti kurmayları Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 2017 yılında aldığı bir karara da atıfta bulunuyor. Söz konusu kararda bazı sure ve hadisler hatırlatılarak “Ölümcül bir hastalığa yakalanmış, tedavi ederek iyileşme imkânı olmayan hayvanların uyutulmasında sakınca olmadığı” belirtiliyor.
Son tepki CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den geldi. Bu konuda tutumlarının net olduğunu vurgulayan Özel “Türkiye’de başıboş köpek sorunu vardır. Bu bir güvenlik sorunu haline dönüşmüştür, elbette çözülmelidir ancak ekonomi bahanesiyle canları katletmek… Uyutmak diyerek masumlaştırmayın. Uyutmak değil katletmek” dedi. Ardından şunları kaydetti:
“Öldürmek niyetinde olanlara sesleniyoruz. 2020 yılında da bu sorun vardı. Tüm partiler oturduk, çalıştık. Komisyon çalışması yapıldı. Bu kitap net. Popülasyonun düşürülmesi için ne uyutma ne itlaf ne öldürme ne canice bir öneri yok. Bunun altında AK Parti’nin de MHP’nin de imzası var. 101. sayfasında hayvan hakları fonunun kurulması var.
‘Toplayalım öldürelim’… Böyle bir yaklaşımın sonuç vermesi mümkün değil. ’30 gün alacağız, bakım evinde tutacağız sahiplenen olmazsa öldüreceğiz.’ Bir eczacı olarak ötanazi faaliyetini biliyorum. ‘Acı çekmeden öldüreceğiz’ diyor. Maliyeti kısırlaştırmaktan pahalı. Toplam altı kat maliyet var. Bir bilgisizlik yoksa inanılmaz bir vicdansızlık var.
Feda edilecek bir tek canımız yok. Barınak sayısını artırmak, kısırlaştırma kampanyası başlatmak zorundayız. Bu sorun yokmuş gibi davranamayız. Bu sorun sınıfsaldır. Sorunu göreceğiz, cinayete prim vermeden hep beraber çözeceğiz. Ben elimi taşın altına koymaya hazırım. Elimizi uzatıyoruz.”
Ana muhalefet lideri konuşmasında Gezi Parkı davasında tutuklanan isimlere de değindi.
Nisan 2022’deki karar duruşmasında hakkında hiçbir hüküm bulunmadan 1637 gün cezaevinde tutulan iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Yiğit Ekmekçi, Mine Özerden ve Hakan Altınay da 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ‘kaçma şüphesi’ ile tutuklanmalarına hükmedilmişti.
Bir yıl sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi Yapıcı ve Altınay’ın adli kontrol uygulanarak tahliyesini kararlaştırmış, diğerlerine verilen cezaları onamıştı.
Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Gezi Parkı eylemleri sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği eleştirileri hatırlatarak “Sayın Bahçeli o dönemde, ‘Gezi’ye hassasiyet gösterilmeli, toplumun hassasiyetlerine duyarsız kalmak diktatörlük sevdasıdır’ demişti. Bugün ise Gezi’yi darbe girişimi olarak nitelendiriyorlar” dedi. Ardından şu talebi dile getirdi:
“Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Osman Kavala her birisi cezaevinde her birimizin yerinde tutulmaktadır. Esaretleri son bulmalıdır.”