İstanbul’da yeni seçilen 16 CHP’li başkana sorduk: Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?

Değişim tartışmalarının devam ettiği CHP’de ilçe kongreleri devam ediyor. İstanbul’da 17 ilçede yönetim ve il delegeleri belirlendi. 10Haber olarak yeni seçilen ilçe başkanlarına ‘değişim’ tartışmalarını sorduk. Genel Başkanlık için ibre Kılıçdaroğlu’ndan yana ama İmamoğlu’nu destekleyenler de var.

Siyaset 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 14 ve 28 Mayıs seçim yenilgilerinin ardından başlayan Kurultay süreci devam ediyor.

İlçe başkanlığı ve delege seçimlerinde adaylar ağırlıklı olarak ‘değişim’ tartışmasının öncülerinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyenler ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler olarak ikiye ayrılmış durumda.

Devam eden kongreler sürecinin en önemli duraklarından biri de İstanbul. İstanbul’da bugüne kadar 17 ilçe kongresinde ilçe  yönetimleri ve il delegeleri belirlendi. İstanbul’da yeni seçilen ilçe başkanları ve delegelerin kimi desteklediğine ilişkin çok fazla spekülasyon yapıldı.

10Haber olarak İstanbul’da yeni seçilen tüm ilçe başkanlarını aradık ve eğilimlerini sorduk.

İbre Kılıçdaroğlu’na yakın

Ulaşabildiğimiz 16 ilçe başkanından 9’u Kurultay’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu, 4’ü Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini söyledi. Yeni seçilen 3 ilçe başkanı ise Kurultay’daki tavırlarına ilişkin açıklama yapmak istemedi. İlçe başkanlarının bir kısmı Kılıçdaroğlu’nun da dile getirdiği gibi Ekrem İmamoğlu’nu İBB Başkan Adayı olarak görmek istediklerini belirtti. Başkanlar ‘değişim’ tartışmasına ilişkin ise ağırlıklı olarak yerel seçimlerden sonrasını işaret etti.

CHP Gaziantep İl Başkanı ‘parti demokrasisine katkı sağlamak' için istifa ettiCHP Gaziantep İl Başkanı ‘parti demokrasisine katkı sağlamak’ için istifa etti

Hangi başkan, ne dedi?

Avcılar İlçe Başkanı Erdal Nas, “Sayın İmamoğlu da, Sayın Kılıçdaroğlu da bizim için değerli. Biz değişimin bu yöntemle yapılmasını destekleyen bir ilçe değiliz. Değişime karşı değiliz ama bu yol ve yöntemle desteklemiyoruz. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için yerel seçimlere mevcut Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile gidilmesi taraftarıyız” dedi.

Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan ise, “İlçemde siyaset yapıp burayı güçlendirmeye çalışan bir insanım. Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu’dur, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’da görevine devam etmelidir” ifadelerini kullandı.

Başakşehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı kongre sonrasında sosyal medyadan paylaştığı mesajında “Değişimle beraber gelecek birlikte ve kardeşçe günlerin özlemiyle hepinize saygılarımı iletiyorum” diye yazdı.

Bayrampaşa İlçe Başkanı Hasan Mutlu, ise henüz tavrını netleştirmeyenlerden. Mutlu, “Biz Cumhuriyet Halk Partiliyiz, süreç içinde Kurultay’da kimi destekleyeceğimize karar vereceğiz” dedi.

Beşiktaş İlçe Başkanı Alican Şen, “İlçe kongremizi yaptık, desteği aldık devam ediyoruz. Bizim ‘değişimci’ gibi bir durumumuz yok. O tarz bir söylem içinde olmamak gerekiyor. Kurultay’da Sayın Genel Başkanı destekliyoruz” diye konuştu.

Büyükçekmece İlçe Başkanı Halis Çiçekçi de “Ben ‘değişimden yanayım’ ya da ‘değişme karşıyım’ diye bir söylem içine girmeyi doğru bulmuyorum. Kol kırılır yen içinde kalır diyenlerdenim. Kurultay’a daha zaman var onu o zaman değerlendireceğiz. Sayın Genel Başkan da değişime karşı değil. Doğru zamanda ‘güvenli limana vardıktan sonra’ diye söyledi Genel Başkanımız. Ben İmamoğlu’nu da, Kılıçdaroğlu’nu da destekliyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun adayı İmamoğlu ve YavaşKılıçdaroğlu’nun adayı İmamoğlu ve Yavaş

Çatalca İlçe Başkanı Mehmet Çoban, “Genel merkezle uyum içindeyiz. Bu konuların CHP içinde konuşulması gerekiyor. ‘Çatalca değişimi destekliyor’ haberleri gerçeği yansıtmıyor. 600 delegenin hepsinin aynı kişiyi desteklemesi mümkün değil” sözlerini sarf etti.

Çekmeköy İlçe Başkanı Melda Tutan ise tavrını adaylık açıklamasında belirtti. Tutan, “İsimler tartışılsa da asıl olan büyük Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bu bağlamda bizler inanıyoruz ki; büyük Cumhuriyet Halk Partisi bu zamana kadar gösterdiği parti içi demokrasi anlayışını yine kongre ve büyük kurultayda gösterecektir. Bizler iktidar inancını yüreğinde eksik etmeyen, her yenilgiden daha güçlü ayağa kalkan bir aileyiz. Bu güçle genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde önümüzdeki yerel seçimi hep birlikte zaferle taçlandıracağız” ifadeleriyle Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamıştı.

Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, “Bizim kimi desteklediğimiz gayet açık. Genel Başkanımız neredeyse biz oradayız” sözleriyle Kurultay’daki tavrını net şekilde açıkladı.

Sancaktepe İlçe Başkanı Muharrem Aydın da Kılıçdaroğlu’na desteğini net ifade etti. Aydın, “Biz Genel Başkanımızın yanındayız. 16 delegenin tamamı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Biz Kılıçdaroğlu’nu Genel Başkan, İmamoğlu’nu da yeniden İBB Başkanı olarak görmek istiyoruz. Ben ve delegelerimiz Genel Başkanımızın yanında kaya gibi duruyoruz” dedi.

CHP, seçimlerde ülkede en çok seçmenin olduğu İstanbul’a broşür bile gönderememiş!CHP, seçimlerde ülkede en çok seçmenin olduğu İstanbul’a broşür bile gönderememiş!

Silivri İlçe Başkanı Berker Esen ise, “Ben değişimden yanayım. Benim de kendimce bir değişim tanımlamam var. Değişim zaman isteyen bir süreç, tüzük değişikliği mutlaka olmalı, program değişikliği ve yönetim değişikliği olmalı. Topluma güven ve umut vermemiz lazım. Kurultaylar bunların tartışıldığı yerler. Delege en sağlıklı kararı verecektir” diyerek İmamoğlu’na desteklediğini belirtti.

Beylikdüzü İlçe Başkanı Mülayim Demirtaş, İBB Başkanı İmamoğlu’nu desteklediğini her fırsatta dile getiriyor. Demirtaş kongreden sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Partimize iktidar yolunu açacak değişim meşalesinin işaret fişeği olması dileğiyle, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı 6. Olağan İlçe Kongremizi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Hakan Bahçetepe, “Ben bu tartışmaların içinde olan biri değilim. Gaziosmanpaşa’nın iradesini temsil ediyoruz” dedi ve tartışmanın parti içinde ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Zeytinburnu İlçe Başkanı Metin Doğan da İmamoğlu’nu destekleyen başkanlardan. Doğan , “İlçelerin çoğu Ekrem Başkanla birlikte. Biz de süreci birlikte yürütüyoruz” dedi.

Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ise “Sayın İmamoğlu bizim belediye başkanımız. Ataşehir olarak biz Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yanayız. Bütün delegelerimiz de Kılıçdaroğlu’ndan yana” diye konuştu.

Tuzla İlçe Başkanı Eren Ali Bingöl, ilçe başkanlarının bu tartışmalardan uzak durması gerektiğini vurgulayarak, “Biz böyle bir yarışın ortasında değiliz. 17 ilçe başkanı seçilmiştir. Tüm ilçe başkanlarımız Sayın Ekrem İmamoğlu’yla uyum ve eşgüdüm içinde çalışacaktır. Ben de onların başında geliyorum elbette. Aynı şey Sayın Genel Başkan için de geçerli” dedi.

CHP'nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildiCHP’nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.