Paylaşımları soruşturuluyordu: Fatih Altaylı cuma günü ifade verecek

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında soruşturma başlattığı gazeteci Fatih Altaylı cuma günü ifade vermek üzere savcılığa gideceğini söyledi.

Gündem 4 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Bir üniversite öğrencisinin Filistin yürüyüşünden dönen vatandaşa taşıdığı bayrak gerekçesiyle yumruk atmasının ardından ”Eline sağlık” paylaşımı yapan Fatih Altaylı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Altaylı hakkında 1 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenen “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” yürüyüşünün ardından “Tevhid” bayrağı taşıdığı için İsmail Aydemir isimli vatandaşa yumruklu saldırıda bulunan Ege Akersoy olayı hakkında “eline sağlık” paylaşımına “suçu ve suçluyu övme” suçundan resen soruşturma başlattığını duyurdu.

Ajans Altaylı hakkında 24 Aralık 2023’te YouTube’da yayımladığı videoda Ankara’da “İsrail ve PKK’ya Lanet Mitingi”ne katılanlara yönelik sözleri dolayısıyla “halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçundan da resen ayrı soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Türkiye iki gündür bu yumruğu konuşuyor: Ege hapiste, babası tedirgin, Altaylı da ifadeye çağrıldıTürkiye iki gündür bu yumruğu konuşuyor: Ege hapiste, babası tedirgin, Altaylı da ifadeye çağrıldı

‘Kim ne anlayacak onu görmeye çalıştım’

Altaylı dün YouTube kanalında konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Dün bu olaylar patlayınca ve olaylar olmaya başlayınca ben bir tweet attım. Tek bir şey söyledim. Elinize sağlık. Hiçbir özne yazmadan ve hatta bunu yazarken, bir arkadaşım vardı, dedi ki ‘Kimin nesi?’ Dedi ki ‘Bak bakalım kim ne anlayacak?’ Çünkü yumruk atanı yakalayanların eline sağlık olabilir. Yumruk atanın eline sağlık. Herkesin olabilir. Kim ne anlayacak abi? Bir anda ne kadar adam varsa ortaya döküldü ve sanki ben yumruk atanın eline sağlık diyormuş gibi. Halbuki ben hiçbir şey demiyorum. Ben, kim ne anlayacak onu görmeye çalışıyorum.”

10Haber yazarı Ertuğrul Özkök’e konuşan Altaylı dün öğleden sonra savcılıktan kendisine yazı geldiğini belirtti. Altaylı cuma günü avukatıyla birlikte savcılığa gideceğini söyledi.

Altaylı’ya hakaret gerekçesiyle 7 ay hapis cezası

Öte yandan T24 İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Fatih Altaylı’yı Galatasaray tribün oluşumu ultrAslan lideri Sabahattin Şirin’e hakaret ettiği gerekçesiyle yedi ay hapis cezasına çarptırdığını yazdı.

T24’e göre mahkeme hükmün açıklanmasının geriye bırakılması talebini de reddetti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf Mahkemesi) gönderilen karar onanırsa Altaylı hakkındaki hapis cezası kesinleşecek. Bu durumda Altaylı’nın ne kadar süre cezaevinde kalması gerektiği İnfaz Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak.

T24’ün edindiği aldığı bilgiye göre hapis cezası İstanbul Başsavcılığı’nın Altaylı hakkında 27 Nisan 2022’de hazırladığı iddianame uyarınca verildi.

İddianamede Altaylı’nın o dönem Habertürk’te çalıştığı, 1 Ağustos 2019’da bir televizyon programında Galatasaray taraftar grubunun lideri Muzaffer Şirin için “ultrAslan dediğin ilk yıllardaki taraftar grubu olsa sorun değil. Ama artık tarikat liderleri ile takılan karanlık tiplerin yanında gezen garip bir oluşum haline geldi. En azından yöneticileri öyle” dediği belirtildi.

T24’e göre Altaylı savcılıktaki ifadesinde “Muzaffer Şirin’in tribünlerde Sabahattin Reis olarak bilindiğini, Sedat Peker ve benzeri gruplarla yakın ilişkide bulunduğunu, sözlerinin bunun gibi kişilerin rant elde etmek amacıyla oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu beyan ederek” hakkında takipsizlik kararı verilmesini istedi ve mahkemedeki savunmasında da beraatini talep etti. Savcı esas hakkındaki görüşünde Altaylı’nın cezalandırılmasını istedi. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi de talebi yerinde görerek Altaylı’yı hapisle cezalandırdı.

Tevhid bayrağı taşıyan adama yumruk atan genç tutuklandıTevhid bayrağı taşıyan adama yumruk atan genç tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.