Pehlivan 5. kez cezaevinde

Denetimli serbestlik isteği yanıtlanmayan gazeteci Barış Pehlivan’ın itirazı kabul edilmedi. Pehlivan yazdığı bir yazı nedeniyle beşinci kez cezaevine girdi.

Gündem 16 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Barış Pehlivan, Cumhuriyet gazetesinde yazdığı yazılar gerekçe gösterilerek hakkında verilen hapis cezası nedeniyle dün Marmara Açık Cezaevi’ne girdi.

Denetimli serbestlik talebi yanıtlanmayan Pehlivan, temmuz ayında çıkarılan COVID-19 izinlisi hükümlülerin tekrar cezaevine girmesini engelleyen yasadan da muaf tutuldu.

Barış Pehlivan cezaevine girmeden önce yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bildiğiniz bir süreç, izlediğiniz bir süreç. Sonuçta bunun beni aşan bir süreç olduğunu da biliyorsunuz. Bu biraz da halkın gerçekleri öğrenme çabası. Bu biraz da kamuoyunun bilgilenme hakkının gaspı meselesi. Ben onun mücadelesini veriyorum. İçeride yine yazmaya devam ederim, yine gerçekler için mücadele etmeye devam ederim. Maalesef Türkiye dönüp dolaşıp özellikle son 20 yıldır böyle meselelerle meşgul oluyor. Maalesef sadece gerçekleri yazdıkları için, sadece gazetecilik yaptıkları için insanlar düzenli olarak hapse giriyor. Benimkisi bu büyük kavgada, bu okyanusta kum tanesi. Mücadeleye devam edeceğim.”
Barış Pehlivan cezaevine girerken CHP milletvekilleri Yunus Emre, Enis Berberoğlu ve Yüksel Mansur Kılıç da destek olmak için cezaevi önüne geldi. Burada bir konuşma yapan Enis Berberoğlu, “Biz Merdan Yanardağ’ı haftada bir veya o sürelerde ziyarete gelirken, Merdan’ı dışarı çıkarmaya çalışırken bugün Barış Pehlivan’ı teslim ettik. Şunu görüyorum. Adalet önünde eşit olmadığımızı zaten biliyoruz ama artık kanun önünde de eşitlik yok. Barış’ın Silivri’ye girmeden, teslim olmadan önce söylediği bir cümle var. AKP’lisinden muhalifine kadar her hukukçu, bu yasanın Barış lehine yorumlanması gerektiğini düşünüyor. Yani Barış’ın içeri girmemesi gerekiyor. Eğer kanun bunu emrediyorsa ama Barış içeri giriyorsa demek ki kanuni bir tutuklama, kanuni bir hüküm yok ortada” diye konuştu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) Erol Önderoğlu da yaptığı açıklamada Pehlivan’ın cezaevine girmesine yönelik tepki gösterdi. Bu yıl tutuklanan 13’üncü gazeteci olduğunu vurgulayan Önderoğlu, “Gazeteci Barış Pehlivan ‘Kamuoyunun bilgilenme hakkının gaspı meselesi. Ben bunun mücadelesini veriyorum’ diyerek Silivri Cezaevi’ne girmek için yola çıktı. Bu yıl tutuklanan 13. gazeteci oldu. Haberci tutuklamak kamuoyuna yapılan çağdışı bir saldırıdır” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan tepki

Barış Pehlivan’ın cezaevine girmesine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından “İktidarını sahte ve montaj videolara borçlu olan Saray; bağımsız gazetecileri sindirmeye, medyayı sansürlemeye devam ediyor… Barış Pehlivan gibi bağımsız ve cesur gazeteciler dün teslim olmadıkları gibi bugün de teslim olmayacaktır, gerçekleri daima yazmaya devam edeceklerdir” dedi.

Ne olmuştu

Pehlivan, Libya’da yaşamını yitiren bir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisinin cenaze törenini haberleştirdiği için 6 Mart 2020 tarihinde gazeteciler Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel ile birlikte tutuklanarak gizli istihbarat belgelerini ifşa etmekten 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezaevinde altı ay kaldıktan sonra, başka bir davaya konu olmamak kaydıyla, 9 Eylül 2020 tarihinde denetimli serbestlikle salıverilmişti.

Pehlivan hakkında daha sonra Cumhuriyet gazetesinde yazdığı bir yazıyla ilgili olarak hakaret davası açılmış, Pehlivan bu dava ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “30 Mart 2023 tarihinde açılan bir dava gerekçe gösterildi ve açık cezaevine teslim olmam gerektiğine karar verildi. Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner’in ismini kodlayarak Cumhuriyet’te kaleme aldığım köşeye dair açılan bu dava, 19 Nisan 2023’te verilen kararla cezaevine girmeme gerekçe gösterildi.

 

Barış Pehlivan bugün cezaevine giriyor: İsyan ediyorumBarış Pehlivan bugün cezaevine giriyor: İsyan ediyorum

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.