Doğruysa çok vahim: Polis çarpma görüntüsünü izlemesine rağmen ‘kurye kusurlu’ dedi

Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanının oğlu yurtdışına kaçmıştı. 10Haber'e konuşan Göçer ailesinin avukatı Iyaz Çimen polislerin arkadan çarpma görüntülerini izlemesine rağmen Mahmud'u serbest bıraktığını öne sürdü.

Gündem 12 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hassan Şeyh Mahmud motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olmuştu. 10Haber’e konuşan Göçer ailesinin avukatı Iyaz Çimen arkadan çarpma görüntülerini izlemelerine rağmen polislerin ifadesini aldıktan sonra Mahmud’u serbest bıraktığını söyledi.

Polis tutanaklarının sorunlu düzenlenebileceğini, fakat arkadan çarpma olayında yüzde yüz kusurun motokuryeye verilmesine pek rastlanmadığını belirten Iyaz Çimen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Polis tutanakları hatalı ya da sorunlu düzenlenebilir. Ancak yüzde yüz kusur üzerinden düzenlenmesi olağan bir durum değil. Çünkü arkadan çarpma söz konusu. Arkadan çarpmada kusurun böyle verilmesi çok karşılaştığımız bir durum değil. Polisler arkadan çarpma görüntülerini izledikten sonra ifade alıyor. Karakol tutanaklarındaki saatler incelendiğinde bunu görüyoruz. Buna rağmen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunu serbest bırakıyorlar.”

Sürecin sorunlu ilerlediğini kaydeden Iyaz Çimen kaza yerini İBB kameraları dışında gören bir kamera olmadığını belirterek “Olay yerine ait izlediğimiz görüntü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Kaza yerini gören başka kamera yok. Sadece İBB’nin kameraları var” diye konuştu.

Süreçte neler yaşandı?

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hassan Şeyh Mahmud 30 Kasım Perşembe günü öğle saatlerinde Avrasya Tüneli çıkışında trafik kazası yaptı. Kazada ağır yaralanan motokurye Yunus Emre Göçer hastaneye kaldırıldı.

Hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Göçer 6 Aralık’ta hayatını kaybederken serbest bırakılan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Ancak Muhammed Hassan Şeyh Mahmud’un 2 Aralık’ta yurtdışına çıktığı öğrenildi.

İlk tutanakta kusur motokuryeye yüklendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olarak yer aldığını, araç sürücüsüne kusur atfedilmediğini, gözaltına alınan Mahmud’un bu yüzden “taksirle yaralama” ile suçlandığını ve serbest bırakıldığını açıklamıştı.

Başsavcılık Göçer’in hayatını kaybetmesinin ardından dosyanın 7 Aralık’ta trafik bilirkişisine gönderildiğini ve bilirkişinin aynı gün Göçer’in kusuru olmadığı yönünde görüş bildirdiğini, şüpheli hakkında 8 Aralık’ta yakalama kararı çıkarıldığını, ancak şüphelinin 2 Aralık’ta Türkiye’den ayrıldığının tespit edildiğini duyurmuştu.

‘Elini kolunu sallayarak Türkiye’den ayrıldı’

Mahmud’un ülkeden kaçtığının haberinin yayılmasının ardından açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu X’ten yaptığı açıklamada yaşananlara tepki gösterdi.

Hukuki sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen İmamoğlu “Ama zanlı elini kolunu sallayarak Türkiye’den ayrıldı” dedi.

İmamoğlu şunları söyledi:

“Moto-kurye Yunus Emre Göçer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun yaptığı kazayla bu hayattan koparıldı. Biz hukuki sürecin takipçisi olacağız dedik, ama zanlı elini kolunu sallayarak Türkiye’den ayrıldı. Kurbanın ailesinin acısı daha da katlandı. Bu kaçışa göz yuman ve fırsat veren zihniyet ne yazık ki kendi vatandaşının hakkını kendi ülkesinde savunamayacak kadar acze düşmüş demektir.”

İmamoğlu’nun paylaştığı belediyeye ait kamera tarafından çekilen görüntüler dışında ortaya bir MOBESE görüntüsü çıkmadı.

Karakoldan bırakılmış

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada Mahmud’un kullandığı 06 CD 4581 plakalı taşıtın Somali Konsolosluğu’na ait koruma kararı bulunan bir araç olduğu belirtildi.

Olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında ise “30 Kasım 2023 tarihinde araç sürücüsünün şüpheli sıfatıyla ifadesi alınarak bu aşamada eylemin taksirle yaralama suçunu oluşturması ve bildirilen kusur durumuna göre serbest bırakıldığı” belirtildi.

Soruşturma devam ederken Yunus Emre Göçer’in yaralı olarak kaldırıldığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 6 Aralık 2023 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından eylemin TCK’nın 85. maddesinde tanımlı “taksirle öldürme” suçuna dönüştüğü söylendi.

Olaya ilişkin Somalili makamlardan henüz açıklama yapılmazken Mahmud’un nereye gittiği de belirsizliğini koruyor.

Savcılığa götürülmemiş

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hassan Şeyh Mahmud’un kazadan sonra savcılığa götürülmediği ortaya çıktı.

Gazeteci Ozan Gündoğdu’ya göre Mahmud savcılığın talimatı üzerine karakolda ifadesi alındıktan sonra tedbir konmadan serbest bırakılmış.

Ölen kuryenin eşine ‘intihar etti’ denmiş

Motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer açıklama yaptı. Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, motokurye Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer “Eşimin ölümüne neden olan, kaçmasına göz yuman herkesten şikâyetçiyim. O adam polisler hatalı tutanak tuttuğu için elini kolunu sallayarak kaçabildi” dedi.

Göçer “Görüntüler ortaya çıkana kadar polis bize eşimin intihar ettiğini söyledi. Eşimin motokurye arkadaşları ve kamuoyu baskı göstermeseydi belki de eşimin intihar ettiğini söyleyip olayı kapatacaklardı” diye konuştu.

Polislere soruşturma

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olay günü kusuru motokurye Göçer’e yükleyen tutanağı hazırlayan polislere soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yılmaz Tunç’un açıklaması şöyle:

“Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı trafik kazası ile ilgili olarak kaza sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında #adlisoruşturma başlatılmıştır.

Alınan ikinci rapor üzerine iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi ve kesin rapor alınması için Adli Tıp Kurumundan rapor beklenmektedir.

Sıfatı ne olursa olsun herkes kanun karşısında eşit olup şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir.”

Fotoğrafı ortaya çıktı

Mohammed Hassan Shekh Mahmud’in kazadan sonra olay yerinde çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı.

Öte yandan basına ikinci kez açıklamalarda bulunan Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer yaşadıkları süreci anlattı.

Öznur Göçer “İki çocuğum var. Kızım 15 yaşında, oğlum 8 yaşında. Otizmli kendisi. Yağız’ın hep yanındayım. Desteğim olmasa zaten hiçbir şekilde tek başına bir iş yapamıyor. Onu okuldan aldım. Tam rehabiliteye gidecektik. Telefon geldi bana. Dediler ki  ‘Hemen acil gelmeniz gerekiyor.’ Arayanlar arkadaş grubu yani tanıdıkları. Ve hiçbir şekilde bana emniyet ulaşmadı zaten. Hemen gelmeniz gerekiyor dediler. Ben de normal bir motor kazası zannettim. Çünkü günlük oluyordu yani ufak tefek. Siz alın gelin, çünkü Yağız’ı bırakacak kimsem yok dedim. Dilinden anlayan da kimse yok. Dediler ki ‘Hayır gelmen gerekiyor. Çünkü kulağından kan gelmiş.’ Zaten ben orada bittim. Ondan sonra ağabeyim geldi beni aldı götürdüler. Kapıda 1000 kişilik bir grup vardı, motorculardan yer yoktu zaten. İçeri girdiğimde eşimin ayaklarını görünce zaten ben oraya yığılmışım. Adam vuruyor. Kaskı fırlatıyor. Tekrar üstünden bir daha eziyor geçiyor. Ve gidiyor fren izi yok hiçbir şekilde. Gidiyor tekrar olay yerine geliyor. 250 metre sonra geliyor. Orada kime telefon açıyorsa açıyor. Bu olay da kapanıyor” dedi.

Kuryeyi ezen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu asli kusurluKuryeyi ezen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu asli kusurlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.