Polis aracına çarpıp ölüme sebep olmuştu: Hem indirim aldı, hem tahliye

Esenler'de alkollü şekilde polis aracına çarparak Ferdi Ağdaş'ın ölümüne, polis memuru Muhammet Bektaş'ın ise yaralanmasına neden olan Berivan Yıldırım indirimle beş yıl hapis cezası aldı, hükümle birlikte de tahliye edildi.

Gündem 17 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kazanın ardından çekilen fotoğraflar ve sol üstte Berivan Yıldırım

İstanbul Esenler’de 1 Şubat 2023 günü gece saatlerinde TEM Otoyolu’nda 43 yaşındaki Ferdi Ağdaş bariyerlere çarpmış, polis ekibi emniyet şeridinde olayla ilgili işlem yapmaya başlamıştı.

Bu sırada bu kez feci bir kaza yaşandı: Berivan Yıldırım kullandığı araçla duran polis aracına arkadan çarptı ve Ferdi Ağdaş’ın ölümüne, polis memuru Muhammet Bektaş’ın de yaralanmasına neden oldu.

Soruşturma tamamlandı, iddianame de hazırlandı. İddianamede Berivan Yıldırım’ın olay yerinden kaçtığı,  yanında bulunan arkadaşı Zehra Polatdemir’in kollukta önce olaydan önce içki içtiklerini söylediği, iki gün sonra da ifadesini değiştirdiği belirtildi. Daha sonra Yıldırım da teslim olmuştu ve bilirkişi raporuna göre Yıldırım tam kusurlu çıktı: Görüşü tamamen açık ve hızı yüksekti, yolu kontrol etmeden dikkatsizce araç sürüyordu çünkü. Ayrıca Berivan Yıldırım’ın arkadaşıyla içki içtiğini de doğruladı iddianame; dosyaya buna ilişkine görüntüler girdi. Yıldırım’ın sürücü belgesi yeniydi üstelik ve aday sürücü statüsündeydi. bu yüzden Berivan Yıldırım’ın “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 ay’a kadar hapsi istendi.

Kazada hayatını kaybeden Ferdi Ağdaş

Berivan Yıldırım’ın yargılandığı Bakırköy 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmaya tutuklu sanık Berivan Yıldırım’ın yanı sıra hayatını kaybeden Ferdi Ağdaş’ın ailesi ve taraf avukatları da katıldı. Duruşmada mahkeme başkanı Adli Tıp Kurumu’nun düzenlediği raporu okudu. Raporda sürücü Berivan Yıldırım’ın asli kusurlu, maktul Ferdi Ağdaş ile Muhammet Bektaş’ın ise kusursuz olduğu belirtiliyordu.

Cumhuriyet Savcısı da esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Mütalaada kazanın Berivan Yıldırım’ın aracını alkollü ve aşırı hızlı kullanması sebebiyle meydana geldiği anlatıldı. Yıldırım’ın “bilinçli taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’aya kadar hapisle cezalandırılması istendi . Ancak sanığın tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak tahliyesi de talep edildi.

Nikahına giderken kazada öldüNikahına giderken kazada öldü

Müştekilerin avukatı Pekay Salmanoğlu “Sanığın aşırı alkollü olması ve olay günü hava ve yol durumu birlikte değerlendirildiğinde sanığın olası kast yönünden cezalandırılmasını talep ediyoruz. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilsin” dedi.

Berivan Yıldırım ise “Olay tamamen kazadır. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.

Mahkeme Berivan Yıldırım’ın, maktul Ferdi Ağdaş ve Muhammet Bektaş’a karşı eyleminden ötürü ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçundan ve cezasında indirim uygulayarak oy çokluğuyla beş yıl hapsine hükmetti. Sürücü belgesine de iki yıl süreyle el konan Yıldırım cezanın niteliği ve süresi dikkate alınarak adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Ancak sanığa uygulanan takdiri indirime bir mahkeme üyesi muhalefet şerhi koydu. Şerhte bu muhalefet şöyle açıklandı:

“Olayın oluş şekli, dosyadaki mevcut deliller, olaydaki yüksek hız, alkol unsuru ile birlikte olay öncesi ve sonrası sanığın dosyaya yansıyan tutum, davranışları, suç delillerinin ortaya çıkarılmasına sanığın katkı sunmaması, olay yerini terk etmesi, müştekiyi yaralı halde bırakıp olay yerinden kaçması ve polislere yardımcı olmaması dikkate alınarak hakkında takdiri hafifletici nedenin bulunmadığı kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun sanık hakkındaki indirim maddesi uygulanması kanaatine muhalifim.”

Yine yolcu otobüsü yine katliam gibi kaza: Dokuz ölüYine yolcu otobüsü yine katliam gibi kaza: Dokuz ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.