Sokak röportajında sert konuştu, kendini cezaevinde buldu

RTÜK Başkanı Şahin'in "Sokak röportajları takibimizde" mesajını vermesinin üstünden çok geçmeden ilk tutuklama haberi geldi. İzmir'de bir sokak röportajında Instagram yasağını eleştirmesiyle gündem olan Dilbura Y. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gündem 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Tüylü Mikrofon / YouTube

İzmir sokaklarında sıradan bir gün bir YouTube kanalının mikrofonu halka yöneltilen basit bir soruyla karmaşık bir sürecin fitilini ateşleyiverdi. Dilbura Y. ‘Tüylü Mikrofon’ isimli kanalın sokak röportajında Instagram’a getirilen erişim yasağıyla ilgili soruya görüşlerini açıkça dile getirerek yanıt verdi. Ancak bu yanıt sıradan bir ifade özgürlüğü vakasından çok öteye geçti.

Dilbura Y.’nin röportajda sarf ettiği sözler İzmir’in sıcak sokaklarından kısa sürede dalga halinde yayıldı. Ve hükümeti eleştiren bu sözler yetkililerin dikkatinden kaçmadı. Ertesi gün polis Dilbura Y.’yi röportajda dile getirdiği ifadeler nedeniyle gözaltına aldı.

İzmir Adliyesi’ne sevk edildi, savcılık işlemlerinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Mahkeme Dilbura Y.’nin tutuklu yargılanmasına karar verdi. Özgürce konuştuğunu düşündüğü bir sokak röportajı nedeniyle Dilbura Y. şimdi cezaevinde.

RTÜK Başkanı Şahin ne demişti?

Bu olayın ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in kısa süre önce yaptığı açıklamalar yeniden gündeme geldi. Şahin sokak röportajlarının kamuoyunu manipüle ettiğini ve bu tür yayınların evrensel basın ilkelerine aykırı olduğunu öne sürmüştü. RTÜK bu tür yayınların peşinde olduklarını ve gerekli önlemleri alacaklarını duyurmuştu.

Şahin sosyal medya platformlarında ve ulusal televizyonlarda yayınlanan sokak röportajlarının toplumun genelini yansıtmaktan uzak olduğunu ve yalnızca belirli mesajları iletmek amacıyla kullanıldığını iddia etmişti. Bu tür röportajların “sosyolojik çatışmalara” yol açabileceği uyarısı yapan Şahin RTÜK’ün bu konuda sıkı takipte olduğunu söylemişti.

RTÜK'ün hedefinde sokak röportajları var: 'Takipteyiz' mesajı verildiRTÜK’ün hedefinde sokak röportajları var: ‘Takipteyiz’ mesajı verildi

RTÜK şimdi de şarkı sözlerine ve kliplere el attıRTÜK şimdi de şarkı sözlerine ve kliplere el attı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.