Sahte vize şebekesi kurup, 100 milyonluk vurgun yaptılar

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yürüttüğü operasyonla sahte vize şebekesini çökertti. Dolandırıcıların vize başvurularını kabul etmeye yetkili firmaların ismini kullanarak ülke genelinde 2 bin 12 kişiden yaklaşık 100 milyon TL haksız kazanç sağladıkları belirlendi.

Gündem 22 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye’den yapılan vize başvurularında bazı dış temsilcilikler yetkili aracı firmalar tayin ediyor. Bu firmalar vize başvurusu yapmak isteyenlere yardımcı olarak başvuruyu dış temsilciliğe iletiyor. Kararı dış temsilcilik veriyor. Aracı yetkili firmalar başvurular için kısa vadeli randevu alınmasını ve sıra beklemeden işlemleri gerçekleştirmenizi sağlıyor. Tüm bunlar için de başvuru sahibinden hizmet bedeli alıyor.

Tam da bu noktada devreye dolandırıcılar girdi ve vize başvurusu yapmak isteyenleri yetkili firmaların ismini kullanarak dolandırdılar.

Bir deprem, iki hırsız bir de dolandırıcı vurduBir deprem, iki hırsız bir de dolandırıcı vurdu

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yedi ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Ö.F.S liderliğindeki suç örgütünün ‘Nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Suç gelirinin aklanması ve önlenmesi’ suçlarına karıştığı tespit edildi.

İzmir’de 32, Türkiye genelinde ise toplam 2 bin 12 kişinin şikayetçi olduğu suç çetesine yönelik operasyonda 70 kişi gözaltına alındı. Yedi kişinin daha arandığı bildirildi.

Şüphelilerin, yurt dışına vize almak için müracaat eden kişileri kurdukları sahte internet siteleriyle kandırdıkları belirlendi. Oluşturdukları sahte internet sitelerini, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara taşıdıkları tespit edildi.

Vatandaşların, bu sitelerdeki irtibat numaralarını aradığında şüphelilerin ağına düştüğü, ‘vize ücreti’ adı altında ödeme yapması istenerek dolandırıldığı anlaşıldı. Ayrıca şüphelilerin, İBAN yoluyla vize ücreti adı altında vatandaşlardan para alıp, ‘yoğunluk’ var diyerek 1-2 aylık bir vize alma süresi verdikleri, bu süre zarfında mağdurların dolandırıldıklarını bile anlayamadıklarının tespit edildiği bildirildi.

Vize dolandırıcılığı operasyonunda 70 kişi gözaltına alındı, 7 kişi ise aranıyor.

Paranın izini kaybettirmek için altın, döviz ve lüks araç almışlar

Polis ekiplerinin araştırmasında, vatandaşın parayı gönderdiği İBAN numarasına bağlı görünen şirketlerin var olmadığı, adreslerinin boş olduğu, yatırılan paraların ise paravan olduğu tespit edilen yaklaşık 25 şirketin hesabına aktarıldığı belirlendi. Aktarılan bu paraların izini kaybettirmek için finans yapılanmasında ortak havuzda bir süre bekletilip ardından banka şubelerinden çekildiği ortaya çıktı.

Elde edilen haksız kazancın, bir kısmının döviz veya altına çevrildiği, bir kısmını 3’üncü kişiler adına şahıs ve şirket hesaplarına yatırıldığı, bir kısmıyla da lüks otomobiller alındığının tespit edildiği öğrenildi. Şüphelilerin bu yöntemi, paranın izinin kaybettirmek için yaptıkları bildirildi. Ayrıca şüphelilerin, bu haksız kazançla turistlik bölgelerde lüks içinde tatil yaptığının da tespit edildiği kaydedildi. Şüphelilerin, bu yolla vatandaşları 100 milyon lira dolandırdığı belirtildi.

Savcı Thodex kurucusu Özer'e 40 bin yıl hapis istediSavcı Thodex kurucusu Özer’e 40 bin yıl hapis istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.