Sakarya’daki AVM’nin önünde neden 10 polis bekliyor?

Sakarya Emniyeti, ilde bulunan Cadde54 adlı alışveriş merkezinin önüne Temmuz ayında 6 bekçi, bir ekip de devriye polisi koyulması yönünde görevlendirme yaptı. Çevredeki diğer AVM’lerde olmayan bu usülün nedeni hakkındaki iddia ise hatrı sayılır kişilerin, Emniyet Müdürü'nden ricası.

Gündem 22 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yu Group ve Serdivan Belediyesi ortaklığında Sakarya merkezinde Haziran 2021’de açılan Cadde54 adlı AVM, bir süredir Sakaryalıların ortak noktası. Öyle ki Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan bile AVM’yi ziyaret etti. 

Fakat ilde bulunan diğer AVM’lerden farklı olarak geçtiğimiz Temmuz ayında İl Emniyet Müdürlüğü, Cadde54 adlı AVM önüne ve çevresine iki tim bekçi, bir tim de devriye ekibini akşam 8 ila gece 1 arasında görevlendirdi.

İki aydır, 10’dan fazla kolluk kuvveti, her akşam bu AVM önünde nöbet tutuyor. Arşivden öğrendiğimize göre 4 Eylül’de, Cadde54’ün önünde iki grup arasında kavga çıkıyor. İl Emniyet Müdürlüğü, 4 Eylül’de de bu görevlendirmeyi, resmiyete kavuşturuyor. Ekip amilerine, görevlendirme yazısı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı tarafından gönderiliyor ve sabit bekleme görevi veriliyor. İddiaya göre bu görevlendirmenin nedeni, AVM’de dükkanı, kafesi bulunan Ak Partili kişilerin ricası.

Konu hakkında 10Haber’e konuşan Emniyet-Sen Başkanı Faruk Sezer, “Yıllardır söylüyoruz. ‘Polise sendika’ dememizin nedeni angarya görevlerin çokluğu. Neye göre görevlendirildiğini bilmediğimiz onlarca görevi var. Bir bakıyorsunuz, belediyenin görevini yapıyor bir bakıyorsunuz PTT’nin dağıtım işlerini yapıyor” diyerek bu görevlendirmedeki usulün normalde AVM güvenlikleri tarafından sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Bu polisin ana görev tanımı içerisinde olan şeyler değil. Amire, tanıdıkları vasıtasıyla, rica, minnetle yaptırılan, ücretsiz olan bir güç haline geliyor. Bu durumda, polisin angaryası bitmediği için ne yapması gerekiyor, ‘fazla mesai’. Bu görevlendirmelerle, sosyal hayatından çalınıyor” diyen Sezer, polis memurlarının, mesleki anlamda bunalıma girmesinin nedenlerinden birinin de bu görevlendirmeler olduğunu belirtti. Sezer’e göre bu tarz görevlendirmelerin çözümü, kanunla belirlenmiş bir çalışma sistemi.

Sakarya'da korku dolu anlar: Etrafa ateş etti, kadını rehin aldıSakarya’da korku dolu anlar: Etrafa ateş etti, kadını rehin aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.