Akbelen’de kesimin üçüncü gününde ağaçlara sarılanlara müdahale

Jandarma, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nda kömür madenine karşı zeytin ağaçlarına sarılan İkizköylülere müdahale etti ve alandan uzaklaştırıldı. Akşam saatlerinde yeniden kesim alanına girmek isteyen köylüler biber gazlı, TOMA’lı müdahaleye maruz kaldı.

Çevre 27 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

YK Enerji olarak bilinen şirket Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi’nin 2014’te özelleştirildikten sonra IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığı tarafından 23 Aralık 2014’te işletilmek üzere devralınmasıyla kuruldu.

Şirket Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için 2019’da köylülere bir ihbarname gönderdi ve topraklarını projenin sahibi olan Limak ve İçtaş’a satmaları istendi.

Köylülerin çoğu bu teklifi kabul etmedi. İkizköy’e bağlı, Işıkdere mevkinde birkaç yıl önce aynı santral için bir başka maden projesi hayata geçirilmişti. Köylülerin bu projede yerinden edilenlere tanık olması bu kararlarında etkili olmuştu.

2019 ve 2020 döneminde avukatların yardımını alan ve idari başvurular yapan köylüler çabalarından sonuç alamadı.

Akbelen Ormanı'nda TOMA eşliğinde ağaç kesimi: Köylüler gözaltına alındıAkbelen Ormanı’nda TOMA eşliğinde ağaç kesimi: Köylüler gözaltına alındı

Protestolar 2021 yılının Nisan ve Temmuz aylarındaki ağaç kesme girişimlerinden itibaren çadırlı bir nöbete dönüştü. Türkiye’de 1 Mart 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir yönetmelikle zeytinliklerin maden projelerine açılması mümkün hale geldi.

Mart ayında ise zeytinliklerin olduğu Akbelen’de YK Enerji tarafından 20-30 zeytin ağacı söküldü ve söküme direnen iki kişi gözaltına alındı.

Akbelen Ormanı’nda maden projesiyle ilgili dava sürecinde üç kez bilirkişi raporu düzenlendi.

Geçen kasım sonunda hazırlanan üçüncü raporda, ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirildi. Bunun ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Üçüncü gün köylülere ‘ağaçlara sarılma’ gözaltısı

Muğla’nın İkizköy Mahallesi’ne bağlı Akbelen mevkinde pazartesi sabah kesim işlemi yeniden başladı. Köylüler de kesim işlemine karşı protestolar düzenliyor.

Kesimin üçüncü gününde sabahın erken saatlerinde alana giren köylüler yol keserek ve ağaçlara sarılarak kesimi engellemeye çalıştı.

Köylülerden Esra Işık ise “Çam ormanlarını, ağaçları korumak için 4 yıldır mücadele ediyoruz. Devletin bizim yanımızda olması gerekirken, ormanları onların koruması gerekirken, biz ormanı ormancıdan, askerden, devletten korumaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de her türlü zorlukla mücadele ediyoruz” dedi.

Gazeteci Hakan Tosun Twitter hesabından jandarmanın ağaçlara sarılanları uzaklaştırdığı anları gösteren bir video paylaştı.

Öte yandan Akbelen ormanları için; Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Çevre Hukuku Ağı, Ege Orman Vakfı, Ekosfer, Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels), Greenpeace Akdeniz, İklim için 350 Derneği, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), Mekanda Adalet Derneği (MAD), Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), TEMA Vakfı, Temiz Hava Hakkı Platformu, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Yeşil Düşünce Derneği, YUVA, Yuvam Dünya Derneği tarafından ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada karardan vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu.

Bir kez daha polis müdahalesi

Akbelen Ormanları’nda köylülere ve çevrecilere güvenlik güçleri akşam saatlerinde bir kez daha müdahalede bulundu. Maden sahasının bulunduğu noktaya girmeye çalışan köylülere biber gazı, göz yaşartıcı sıkıldı.

Köylülerin ormana girilmesine bir kez daha izin verilmezken, direnişçilere kapsül atıldığı iddia edildi. Müdahalede gözaltına alınanlar olurken, “Burası bizim ormanlarımız. Kime karşı neyi koruyorsunuz?” diyen yurttaşlar yapılan müdahaleye ve gözaltılara tepki gösterdi.

Ahmet Aras’dan ilçe çıkışında yapılan kimlik kontrollerine tepki

Köylülere destek vermek için beraberindeki heyetle birlikte Akbelen’e doğru yola çıkan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçenin çıkışında yapılan kimlik kontrollerine tepki gösterdi.

Aras, “Bizim amacımız, Akbelen Ormanı’nı korumak için oradaki direnen köylülere destek vermek. Mahkeme kararı mı var? Sadece valilikten gelen bir emirle arkadaşlarımız bizleri durdular; tekrar tekrar, defalarca kimlik kontrolü yapıyorlar. Bu ne demek? ‘Biz, sizi oraya göndermeyeceğiz. Sizin hem seyahat özgürlüğünüzü kısıtlayacağız hem de özgürce gösteri yapma, yürüyüş yapma hakkınızı da kullandırmayacağız.’ Bunun sebebi ne? ‘Biz, o ormanı keseceğiz’ diyorlar açıkçası” dedi.

Mehmet Aslantuğ: Bunları yapanlar vatanperverse, vatan haini olmayı göze alıyoruzMehmet Aslantuğ: Bunları yapanlar vatanperverse, vatan haini olmayı göze alıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.