Haniye taziye mesajlarını engelleyen Instragram’a Türkiye’de topyekün engel

Türkiye'den yazılan İsmail Haniye ile ilgili kimi taziye mesajlarını, bu arada Fahrettin Altun'un mesajını da engelleyen Instagram'a Türkiye'de BTK engel koydu. Dün akşamdan beri sosyal paylaşım sitesine erişilemiyor. Herhangi bir mahkeme kararı yok.

Gündem 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye ile Türkiye’de en yaygın kullanılan sosyal medya uygulaması olan Instgram arasında çarpıcı bir sansürleme yarışması var. Instagram iki gündür, Türkiyeli bazı kullanıcıların Tahran’da bir suikast sonucu öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye için yazdığı taziye mesajı paylaşımlarını engelliyor, yani sansürlüyor. Engellenenler arasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da var. Altun kendisine yönelik engellemeyi kamuoyuyla paylaştı, Instagram’ı kınadı. Bu kınamadan birkaç saat sonra Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK devreye girdi ve idari bir kararla Instagram’ı Türkiye’de tamamen erişime kapattı. Bu bir idari karar, yani Instagram’a yönelik engelleme için alınmış bir mahkeme kararı henüz yok.

BTK’nin web sitesindeki bilgi sorgulama menüsünden Instagram’a erişimin engellendiği bilgiler alınırken, bu engellemenin nedeni ve ne kadar süreceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye’nin ölümünden sonra bir taziye mesajı yayınlamıştı…

Fahrettin Altun, Instagram’ın Haniye ile ilgili paylaşımlarını engellediğini belirterek, “Heniye’nin şehadetinden dolayı insanların taziye mesajını yayınlamamasını herhangi bir sebep göstermeden sosyal medya platformunu Instagram’ı da ben de kınıyorum. Bu, çok açık ve net bir sansürdür,” demişti.

Instagram’ın tamamen kapatılmasına ilk tepkilerden birini Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce verdi.

İnce, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketleyerek “Instagram’a erişim engeli getirme saçmalığı da neyin nesi? Çok canın sıkıldıysa kendi İnstagram hesabını kapat, hem sen hem de biz rahat edelim!” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.