Sarallar-Şahinler davasında hakimle avukatlar arasında ‘rüşvet’ ve ‘yargılanacaksınız’ kavgası

Şahinler ve Sarallar gruplarının yargılandığı davada Barış Saral’ın avukatları ile mahkeme başkanı arasında “rüşvet” ve “yargılanacaksınız” tartışması yaşandı.

Gündem 18 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki 20 yıllık silahlı çatışmaların konu edildiği, Barış Saral’ın tutuklu Sedat Şahin’in tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşmasında savcı değişti. Duruşmada Saralların yöneticisi olarak cezalandırılması talep edilen Barış Saral’ın avukatlarıyla mahkeme başkanı arasında “rüşvet” ve “yargılanacaksınız” tartışması yaşandı.

Sarallar ve Şahinler arasındaki kanlı çatışmalar yıllarca devam etti. Birçok silahlı eylemle ilgili iddianameler düzenlendi. Barış Saral Mayıs 2016’dan beri Sarallar ile 20 yıldır kanlı çatışmalar içinde olan “Şahinler”in lideri Sedat Şahin’e düzenlenen başarısız suikast girişiminden dolayı aranıyordu. Şahin’e düzenlenen suikast girişiminin ardından 2017 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 119 sayfalık bir iddianame hazırlandı. İddianamede Saralların lideri İlyas Saral ve Sedat Şahin dahil 74 şüpheli yer alıyordu. İddianamede Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki silahlı eylemlerden bahsediliyordu.

Açılan dava kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Barış Saral 27 Aralık 2021’de düzenlenen “Tırpan” adlı operasyon kapsamında Büyükçekmece’de yakalandı.

Evinde lav silahı dahil patlayıcı maddelerin bulunduğu Sedat Şahin ise 20 Temmuz 2023’te tahliye edildi. Barış Saral’ın Mayıs 2016’dan beri aranmasının sebebi ise Sedat Şahin’e düzenlenen başarısız suikast girişimiydi. Şahinlerin çekirdek kadrosuna M.A.Ş. adlı ismi sızdıran Barış Saral’ın Sedat Şahin’e suikast girişimini yöneten isim olduğu iddia edildi. Olayın üstünden geçen beş yılın ardından yakalanan Saral’ın evinde silah ve şarjör ele geçirildi.

Barış Saral’ın da yargılandığı, Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki çatışmalara ilişkin altı yıl önce açılan ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Sedat Şahin 21 Temmuz 2023’te tahliye edildi. Sekiz yılın ardından İzmir Buca Cezaevi’nden serbest bırakılan Sedat Şahin tahliye olduktan üç gün sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti. Sedat Şahin’in tahliyesinden bir gün sonra Saralların lideri Alaattin İlyas Saral da Saral’ın Türkiye’ye dönüp tutuklanmasından geçen 1,5 ayın ardından serbest bırakıldı.

Mütalaa verilen davada savcı değişti, karar çıkmadı

Evinde lav silahı dahil patlayıcı maddelerin bulunan Sedat Şahin’in tahliye edildiği dosyada Kırıkkale Cezaevi’nde üç yıldır tutuklu olan Barış Saral tutuklu yargılanmaya devam etti.

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Temmuz 2024’te görülen duruşmada tutuklu sanıklar Serhat Sarıoğlu, Nevzat Çelikel, Sedat Şahin ve Barış Saral’ın avukatları yer almıştı.

Duruşma savcısı Sarallar-Şahinler dosyasında esas hakkında mütalaasını açıklamıştı. Savcılık makamı Abdülkadir Paketçi hakkında beraat, Saralların lideri olarak bahsettiği Barış Saral hakkında Şahinlerin çekirdek kadrosuna M.A.Ş. adlı ismi sızdırdığı, Sedat Şahin’e başarısız suikast girişiminde bulunduğu olaylar gerekçesiyle hapis cezası talep etmişti. Saral’ın örgüt kurma ve yönetme suçu işlediği iddia edilmişti. Mahkeme karar vermek üzere duruşmayı 18 Eylül 2024’e ertelemişti.

Bugün Sarallar ve Şahinlerin yargılandığı İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yeni bir savcının görevlendirildiği görüldü. Duruşmaya yeni atanan savcı dosyanın sanık sayısı ve suç türleri yönünden kapsamlı olduğunu belirterek tarafına yeniden tebliğ edilmesini talep etti. Savcılık makamı tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını, tutuksuz sanık Sedat Şahin’in yurtdışına çıkış yasağının devamını istedi.

Barış Saral’ın avukatından mahkeme başkanına: Siz de yargılanacaksınız

Savcının ardından söz alan Barış Saral’ın avukatı Yılmaz Aboşoğlu müvekkilinin 29 Kasım 2023’teki duruşmada İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve mahkeme başkanının da aralarında olduğu yargı mensuplarını rüşvetle suçlamasının ardından savunma hakkının kısıtlanıp ihlal edildiğini söyledi. Avukat Yılmaz Aboşoğlu, Barış Saral’ın rüşvet iddialarının ardından mahkemeye getirilmediği gibi SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile duruşmaya katılmasına da izin verilmediğini söyledi.

Mahkeme başkanının tarafsız davranmadığını “taraf” olduğunu söyleyen Yılmaz Aboşoğlu “Burada usulen suç işleniyor. Bu suça siz de ortak oluyorsunuz ve eminiz burada sizler de yargılanacaksınız. Bugün biz yargılanıyoruz, yarın sizler yargılanacaksınız” dedi.

Aboşoğlu’nun “sizler de yargılanacaksınız” sözlerine mahkeme başkanı “Savunmanın sınırlarını aşıyorsunuz, bir daha uyarmayacağım” diye yanıt verdi. Aboşoğlu ise mahkeme başkanına dönerek “Bizim talebimiz duruşmadan çekilmeniz. Tarafsızlığınızdan şüphe ediyoruz demeyeceğiz siz artık taraf oldunuz, meslektaşım hakkında suç duyurusunda bulundunuz, Barış Saral’ı duruşmaya getirmediniz. Bizim savunma hakkımız tamamen kısıtlanıyor, biz artık savunma da yapmayacağız, tahliye de talep etmeyeceğiz” dedi.

Avukat Aboşoğlu ifadelerinin zapta mahkeme başkanı tarafından eksik yazıldığını söyleyerek itiraz etti.

“Bir daha o kelimeyi söylerseniz sizi dışarı atacağım”

Yılmaz Aboşoğlu’nun ardından söz alan Barış Saral’ın avukatı Ensar Aydın “SEGBİS açmanız bizi bir şekilde garantiye alıyor. Sizin kürsüden oturup bize ahlaksız demenizi, bize dönüp ‘görürsünüz, oradan ceza alacaksınız’ demeyi engelleyebilir. Barış Saral ‘rüşvetçisiniz’ dedi diye duruşmalara getirilmiyor. İddialarını ispatlayacak, bunlar ortaya çıkmasın diye belki de getirmiyorsunuz” dedi.

Barış Saral’ın kimi yargı mensupları hakkında HSK’ya suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Ensar Aydın “Benim müvekkilim bir şeyleri iddia etti, ‘rüşvetçi’ dedikten sonra bir daha SEGBİS ile duruşmaya bağlanmadı” dedi. Mahkeme başkanı da “rüşvetçi” ifadesini kast ederek “Bir daha o kelimeyi söylerseniz sizi dışarı atacağım” dedi.

Ensar Aydın savunmasının devamında mahkeme başkanı ve hakimlerin “tarafsız” olmadıklarını iddia ederek mahkeme heyetinin reddini talep etti.

Diğer sanık avukatlarının tahliye ve beraat taleplerinin ardından mahkeme tutuklulukların ve Sedat Şahin’in adli kontrolünün devamına karar verdi. Mahkeme yeniden esas hakkında mütalaa hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti. Ayrıca Barış Saral’ın avukatlarının mahkeme heyetinin reddi talebi de reddedildi. Duruşma 4 Aralık 2024 tarihine ertelendi.

Rüşvet iddiası üzerine soruşturma başlatılmıştı

Barış Saral 29 Kasım 2023’teki duruşmada “Ben heyeti ve savcı beyi tenzih ediyorum, siz rüşvetçisiniz, bana dava açın ki bunların hepsini ispatlayacağım” demişti. Saral, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz’ın da aralarında olduğu yargı mensuplarını rüşvetle suçlamıştı.

Saral mahkeme başkanına da “rüşvetçisiniz” derken mahkeme başkanı da “rüşvetçi olan şerefsiz olsun tamam mı, en adi şerefsiz olsun” diye yanıt vermişti. Saral hakkında “rüşvetçi” ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Sedat Şahin’in tahliyesi dikkat çekmişti

Şahin’in tahliyesi sırasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşananlar ise dikkat çekmişti.

“Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme”, “Yol Kesmek Suretiyle Silahla Birden Fazla Kişi İle Yağma” ve “Kasten Öldürme” suçlarından tutuklu olan Sedat Şahin’in tutukluluğuna avukatları tarafından itiraz edilmişti.

12 Temmuz 2023’te yapılan itiraz, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Ret kararına itiraz için ise 7 gün süre vardı. Adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz’dan bir gün önce Şahin’in avukatları, tutukluluğa devam kararına itiraz etti. Bu süreçte ise adli tatil ile İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı ve üyeleri izne çıktı. İtiraz kararını değerlendirmek üzere İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne mahkeme başkanı olarak Hakan Türkön atandı. Dosyayla daha önceden ilgili olmayan hakim Türkön, itirazı kabul etti ve evinde aralarında lav silahının da bulunduğu çok sayıda silah bulunan sahibi Şahin’i aynı gün tahliye etmişti.

Türkön tahliyenin ardından kısa süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanlığı’na, ardından 25 Temmuz’da Yargıtay üyeliğine atanmıştı.

İbretlik Sarallar-Şahinler davası: Rüşvet iddiası, çakı muamelesi gören lav silahı, ani tahliye, sürpriz terfi...İbretlik Sarallar-Şahinler davası: Rüşvet iddiası, çakı muamelesi gören lav silahı, ani tahliye, sürpriz terfi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.