Seçil Erzan davasında bomba ifade: Arda ve Emre ‘Para vermek için Fatih Terim’e danıştık’ demiş

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in savcılık ifadesi ortaya çıktı. Ateş, Fatih Terim, Arda Turan ve Emre Belözoğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı, 'Emre ve Arda, Erzan'a para vermezden önce Terim'e danıştıklarını anlattı, Terim doğruladı' dedi.

Gündem 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kamuoyunda ‘Seçilbank Davası’ veya ‘Seçil Erzan Davası’ diye bilinen ve Galatasaray’dan pek çok futbolcu ile o dönemin Teknik Direktörü Fatih Terim’in de adının karıştığı dolandırıcılık davasında bulmacanın bir eksik parçası daha ortaya çıktı. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş dolandırıcılığın ilk ortaya çıktığı günlerde Fatih Terim, Emre Belözoğlu ve Arda Turan’la genel müdürlük makamında yaptığı görüşmenin ayrıntılarını savcılığa anlattı.

Seçil Erzan Denizbank’ın önce Florya, ardından da Levent Büyükdere Şube Müdürü olarak bazı müşterilerinden toplamı 60 milyon dolara ulaşan paraları ‘fona yatırma’ vaadiyle toplamakla suçlanıyor. Erzan Florya Şube Müdürüyken Galatasaray Kulübü de Denizbank’ın müşterisi olduğu için futbolcular ve teknik direktör Fatih Terim’le tanışmış ve bu isimlerin bir çeşit ‘mali danışmanı’ haline gelmiş. Yargılamaya konu iddianameye göre Erzan bir süre sonra bu müşterilerin ve aralarında kendi akrabalarının da olduğu bir dizi başka ismin daha paralarını bankacılık sisteminin dışına çıkararak bir çeşit saadet zinciri kurmuş. Ama sisteme para verenleri de Denizbank Şube Müdürü olması sayesinde, güven vererek ikna etmiş.

O yüzden yargılamada Denizbank’ın kurumsal olarak Seçil Erzan’ın bu yaptıklarından haberdar olup olmadığı konusu son derece kritik. Mağdurlar Denizbank ismine kandıklarını, o yüzden zararlarını bankanın karşılaması gerektiğini de öne sürüyor. Aynı şekilde Seçil Erzan da ortaya çıkan ve 60 milyon dolara ulaştığı söylenen toplam zararın Denizbank tarafından karşılanmasını umuyor.

BDDK Denizbank’ı aklayan bir rapor yazdı, rapor sayesinde savcılık Denizbank’ı soruşturmadı, yani banka yargılama dışı kaldı. Ancak süreç içinde mahkeme BDDK’dan Denizbank’ın bu olaydaki olası sorumluluğuna ilişkin bir rapor daha istedi.

Erzan’ın dolandırıcılığı, geçen yıl Nisan ayı başında Erzan’a para kaptıran bir karı kocanın önce Denizbank’a, ardından savcılığa gidip ihbarda bulunmasıyla ortaya çıktı. Ancak Erzan’a para kaptıranların Erzan’ın ödeme güçlüğüne düştüğünü daha önceden itibaren bildikleri, Erzan’dan paralarını alabilmek için çaba sarf ettikleri, hatta kendi aralarında WhatsApp grubu kurup haberleştikleri de ortaya çıktı.

İlk kez Hakan Ateş anlatıyor

Mağdurlar içinde Arda Turan ve Emre Belözoğlu’nun yanlarında Fatih Terim’le birlikte 8 Nisan 2023’te Denizbank’a giderek bankanın genel müdürü Hakan Ateş’le görüştükleri biliniyor. Bu görüşme, şimdi ilk kez Hakan Ateş’in kendisi tarafından da anlatıldı.

Ateş, savcılığın Denizbank ile ilgili yürüttüğü ve sonunda takipsizlik kararı verdiği ‘Seçil Erzan’ı hürriyetinden yoksun bırakma’ soruşturması kapsamında savcılığa bir ifade vermiş. Hürriyet gazetesinde yayınlanan ifadeye göre Ateş, 8 Nisanda yapılan görüşmeyi şöyle anlatıyor:

“Seçil Erzan şube müdürümüzdür. İlk şahsi tanışıklığım 2019 yılında Fatih Terim’in Florya’daki kulübe daveti sebebi ile gitmemle olmuştur. Zaten o dönem Galatasaray Kulübü ile Denizbank çalıştığı için ben de bu davete icabet etmiştim. Ondan sonra kendisi ile ne telefon üzerinden ne de şahsen herhangi bir irtibatım oldu. Olsa dahi genel müdür olduğumdan doğal bir durumdur. Sonraki süreçte Erzan’ı ilk olarak 9 Nisan 2023’te genel müdürlüğün 18. katındaki toplantı odasında gördüm. Şöyle ki 7 Nisan’da (banka yöneticilerinden) Tanju Kaya beni iki ayrı şikâyetçinin bankada paraları olduğunu, fakat bu paraların Seçil Erzan tarafından fon vaadiyle alındığını ve sonrasında kendisine ulaşamadıklarını söyleyerek şikâyetçi olduklarını dile getirdi. Bülent Çeviker-İnci Çeviker ile Emre Belözoğlu ve Volkan Bahçekapılı’nın şikâyetçi olduklarını öğrendim.

Randevuyu Terim istedi

Akşam ise Fatih Terim şahsi telefonumu arayarak Bodrum’dan geleceğini ve oruçlu olduğunu, akşamına benimle görüşmek istediğini dile getirdi. Bir gün sonra genel müdürlükte buluşmak için sözleştik. Terim, Arda Turan ve Emre Belözoğlu ile (8 Nisan’da) genel müdürlüğe geldi. 28. katta bulunan odamda görüştük. Emre ve Arda çok büyük rakamlardan bahsederek milyon dolarları elden Seçil Erzan’a verdiklerini söyledi. Emre Belözoğlu ve Arda Turan, Seçil Erzan’a para vermeden önce Fatih Terim’e danıştıklarını dile getirdi. Terim’in kendilerine Seçil Erzan’ı kızı gibi gördüğünü ve güvenebileceklerini söylediğini ifade ettiler. Fatih Terim de o esnada bu konuşmaları doğruladı.

(Sonraki gün) telefonla detaylı bilgi aldım. Akşam 18.00 civarında genel müdürlüğe geldim. Erzan’ın olduğu toplantı odasında en fazla 5-10 dakika kaldım. Tanju Kaya, Seçil Erzan ile görüşmelerinde bir sonuca ulaşamadığını, rakamların havalarda uçuştuğunu ve Erzan’ın tutarlı bilgi vermediğini, ikametine gidip belgeler alıp geldiğini, fakat yine de kesin sonuçlara ulaşamadıklarını dile getirmişti. Erzan’ın yanına giderek ‘Geçmiş olsun, doğru neyse onları anlat, insanlar mağdur olmasın’ şeklinde cümleler kullandım. Ağzımdan kesinlikle zimmet kelimesi çıkmadı. Tamamen gerçekleri söylemesini istedim. 2019’dan sonra Erzan’ı ilk kez ve son kez 9 Nisan 2023’te 5 ile 10 dakikalık zaman aralığında gördüm. Kendisini ben de hiçbir personelim de hürriyetinden yoksun kılmamıştır. Olayın ortaya çıkmasından sonra vereceği ifadelerde zimmet kelimesini kullanmasına ilişkin hiçbir beyanda bulanmadım. Kendisine baskı yapmadım. Doğruyu söylemesi için telkinlerde bulundum. Seçil Erzan’ın getirdiği belgeleri dahi görmedim.”

Terim başta şikayetçi değildi

Hakan Ateş’in ifadesinde en önemli kısım, kendisinden görüşme randevusunu bizzat Fatih Terim’in istemesi ve Terim’in Seçil Erzan’a para verilmesini Arda Turan ve Emre Belözoğlu’na tavsiye ettiğini doğrulaması.

Erzan soruşturması başladığında Galatasaray’dan pek çok isim savcılığa gidip Erzan hakkında şikayetçi oldu ve Erzan’a kaç para verdiklerini anlattı. Ama bu isimler arasında Fatih Terim başlangıçta yer almadı, hatta Erzan’ın bir fon kurduğundan, bu fonun başkaları tarafından ‘Fatih Terim Fonu’ olarak adlandırıldığından haberdar olmadığını söyledi.

Ancak Terim daha sonraki dönemde kayıp bir 3 milyon dolardan söz ederek hem Denizbank’tan hem de Seçil Erzan’dan şikayetçi oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.