Seçimlerin bir galibi de Yeniden Refah Partisi: MHP’nin koltuğuna oturdu

Yerel seçimde oylarını ikiye katlayan Yeniden Refah Partisi (YRP) Şanlıurfa Büyükşehir ile Yozgat belediye başkanlıklarını kazandı. YRP Konya, Kayseri ve Karabük’te de oylarını çok önemli oranda artırmayı başardı.

Gündem 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Dr. Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi yerel seçimlerden kârlı çıkan iki partiden biriydi.

Belediye başkanlığı pazarlığında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile anlaşamadığı için Cumhur İttifakı ile yollarını ayıran Yeniden Refah Partisi (YRP) yerel seçimlerin Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) sonra en kârlı partisi oldu. Katıldığı ilk seçim olan 14 Mayıs 2023 milletvekili genel seçiminde Türkiye genelinde yüzde 2,8 oranında oy alan YRP Türkiye’de her seçim bölgesinde oyları artırmayı başarırken, AK Parti’nin birçok yerde seçimi kaybetmesine neden oldu. Son verilere göre YRP’nin oy oranı yüzde 7’ye yaklaşarak 14 Mayıs seçimlerinde üçüncü parti olan MHP’nin önüne geçti.

Yeniden Refah Partisi en önemli iki zaferini belediye başkanlıklarını kazandığı Şanlıurfa ve Yozgat’ta elde etti. Milletvekili genel seçimlerinde Şanlıurfa’da yüzde 2,95 oranında oy alan YRP büyükşehir başkanlığını oyunu 11 kat artırarak yüzde 37,68 ile kazandı.

Şanlıurfa’daki galibiyette AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesiyken partisinden istifa ederek YRP’den aday olan eski Şanlıurfa milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar’ın önemli payı oldu. Gülpınar’ın AK Parti’den aday gösterilmeyi beklediği ve partinin yeniden mevcut başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ü aday gösterme kararı üzerine istifa ettiği kulislere yansımıştı.

Erbakan'dan AK Parti’yle aynı gün İstanbul mitingi: Erdoğan'a ‘Yolunu şaşırmış birine rozet taktınız’ yanıtıErbakan’dan AK Parti’yle aynı gün İstanbul mitingi: Erdoğan’a ‘Yolunu şaşırmış birine rozet taktınız’ yanıtı

Gülpınar Şanlıurfa’nın önemli aşiretlerinden birine mensup. 24-25-26-27. dönem Ak Parti Şanlıurfa milletvekilliği yapmış bir isim.

Gülpınar’ın AK Parti’den istifa ederek Şanlıurfa’da Yeniden Refah’a geçişinin dengeleri değiştirdiği söyleniyordu ve gerçekten de seçim sonuçları bunu doğruladı.

YRP Orta Anadolu bölgesinde Yozgat’ta da yüzde 37,12 gibi yüksek bir oy oranıyla belediye başkanlığını kazandı. Geçen yılki milletvekili seçimlerinde yalnızca yüzde 4,39 oranında oy alan YRP bu kez oyunu yaklaşık 7,5 kat arttırmayı başardı.

YRP’nin adayı olarak belediye başkanı seçilen Dr. Kazım Arslan, aynı şehirde 1994 yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan döneminde Saadet Partisi’nin adayı olarak seçimlere katılmış. Aslan siyasi hayatında daha sonra Numan Kurtulmuş ile birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi’ne katılanlar arasında yer almış. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 56,1 oy alarak AK Parti’den Yozgat Belediye Başkanı seçilmiş. 2019 yerel seçimlerinde aday yapılmaması üzerine AK Parti’den ayrılarak bağımsız belediyle başkan adayı olmuş ve yarışı yüzde 36,1 ile yüzde 40,8 alan AK Partili Celal Köse’nin gerisinde tamamlamış. Yani Dr. Kazım Arslan zaten tabanı olan bir siyasetçi ve oy oranı bu şehirde AK Parti’den yeni partisine fazla bir oy kayması olmadığını gösteriyor.

YRP’nin muhafazakar oyların ağırlıkta olduğu Konya, Kayseri ve Karabük gibi illerde gücünü önemli oranda arttırdığı görülüyor. YRP başkanı Dr. Fatih Erbakan’ın babası Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın siyasete atılıp yıllarca önce bağımsız milletvekili seçildiği Konya’da oylarını önemli oranda artırmayı başardı. YRP’nin genel seçimlerde Konya’da yüzde 5,07 olan oy oranı yüzde 22’ye ulaştı. Benzer bir oy artışı da Kayseri de görüldü. Geçen yıl milletvekili seçimlerinde yüzde 3,49 olan oy oranı yüzde 22’ye ulaştı. Karabük’te ise yüzde 8.45 olan oy oranı yüzde 18’e ulaştı.

Erbakan: İktidar yürüyüşünün ayak sesleri

Seçim sonuçlarını değerlendiren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Yerel seçimlerde Şanlıurfa ve Yozgat’a ilaveten 43 ilçe ve 24 belde belediyesini kazanmış bulunuyoruz. Bu sonuçlar Milli Görüş’ün yeniden şahlanışıdır ve Yeniden Refah Partisi’nin iktidar yürüyüşünün ayak sesleridir” dedi.

Erdoğan’ın ‘gölge’ sözüne, Erbakan’dan ‘çizgi’ yanıtıErdoğan’ın ‘gölge’ sözüne, Erbakan’dan ‘çizgi’ yanıtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.