Şiddete karşı mücadele gününde bile: İki kadın eşleri tarafından öldürüldü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde yeni bir genelgeyle mücadele azmi daha bir güçlü dile getirildi ama, kadın cinayetlerine Çankırı ve İstanbul Pendik'te yenileri eklendi.

Gündem 26 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ekim ayında 19 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne, 18 kadının ölümünün ise şüpheli olduğuna dair rapor yayınladı. Platform 2022 yılı raporunda da 334 kadının erkeklerce katledildiğini, 245 kadının ölümünün şüpheli olduğunu belirtmişti. Tüm kadın hakları platformlarının ortak talebi Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olması ve cezaların etkin şekilde uygulanması.

Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete’de

25 Kasım tarihli Resmi Gazete’de de kadına şiddete karşı bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı. Genelgede daha önce uygulanan eylem planına devam edileceği belirtildi ve “Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kanıta dayalı politikaların geliştirilmesine temel oluşturacak ve uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkân sağlayacak verilerin elde edilmesi amacıyla nüfus temelli saha araştırmaları gerçekleştirilecektir” dendi. Ayrıca veri entegrasyonu için kurumların bilgi yönetim sisteminde gerekli düzenlemelerin yapılacağı ifade edilen genelgede Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ve kadın konukevlerinin kapasitesinin güçlendirileceği aktarıldı.

Kadına şiddeti izleyen komitenin adı değişti

Şiddet failine yönelik psikolojik çalışmalar da yapılacağı belirtilen genelgede çocuk istismarına yol açan erken yaştaki evlilikler de gündeme alındı. Zorla evliliklerle mücadele konusunda toplumsal farkındalık ve kurumlar arası eş güdüm arttırma çalışmalarına yönelik tedbirler alınacağı ifade edilen genelgede ‘Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi’nin adının ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’ olarak değiştirildiği açıklandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde kadın cinayetleri

Ama işte tam da böyle bir günde, her gün haberlere konu olan kadın cinayetlerine yenileri eklendi. Çankırı’da Yakup G. ile Kezban G. gece saatlerinde kavga etti ve Yakup G. bıçağına sarılıp kadını öldürdü. Evde bulunan üç çocuğun çığlıklarını duyan komşuların haber verdiği 112 Acil  ekipleri kadının öldüğünü saptadı. Yakup G. ise olay yerinde gözaltına alındı.

Benzer bir cinayet de İstanbul Pendik’teydi. Yılmaz L. ile eşi İpek L. arasında bilinmeyen nedenden ötürü tartışma çıktı. Yılmaz L. çocuklarının gözü önünde silahını alıp dört çocuğunun annesi İpek L.’yi başından vurdu. Silah seslerini duyan bina sakinleri durumu polise ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri İpek L.’nin  hayatını kaybettiğini belirledi. Polis tarafından gözaltına alınan Yılmaz L. emniyetteki işlemlerin ardından mahkemeye sevk edildi ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

7 ayda 277 kadın cinayeti: En çok ateşli silah kullanıldı7 ayda 277 kadın cinayeti: En çok ateşli silah kullanıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.