Özel-Bahçeli polemiği: DEM’li sorulara Sinan Ateş’li yanıt
Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili açılan davanın tutuklu sanıklarından Avukat Serdar Öktem tutukluluğuna itiraz etti. Mahkeme, "kaçma şüphesi var" diyerek talebi reddetti.
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili açılan davanın tutuklu sanıklarından Avukat Serdar Öktem’in tutukluluğa itirazı reddedildi. Mahkeme, ret kararında “kaçma şüphesi var” dedi.
T24 yazarı Tolga Şardan bugünkü yazısında, Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili sürecin en kritik isimlerinden Avukat Serdar Öktem’e dikkat çekti.
Şardan, MHP’li kimliğiyle tanınan ve yaklaşık 16 aydır tutuklu bulunan Öktem’in avukatı aracılığıyla tahliyesi için mahkemeye talepte bulunduğunu belirtti.
Avukat itiraz dilekçesinde, Ateş dosyasının önemli isimlerinden Ufuk Köktürk’le Öktem arasındaki görüşmelerin cinayetle ilgili değil, Öktem’in Köktürk’ün avukatı olmasından kaynaklandığı öne sürüldü.
Öktem hakkında “adli kontrolle serbest bırakılması” talebinde bulunuldu. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi ise tek cümle ile talebi reddetti. Ret gerekçesinde “Sanık Serdar Öktem’in üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklu kaldığı süre, sanığın atılı suçu işlediği yönünde somut delillerin bulunması, kaçma şüphesi, bu aşamada adli kontrol hükümleri uygulanmasının yetersiz kalacağının kabulü ile itirazın reddine…” ifadeleri yer aldı.
30 Aralık 2022’de Ankara’nın Çankaya ilçesinde motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğrayan Sinan Ateş hayatını kaybetmişti.
Motosikleti Vedat Balkaya’nın kullandığı, cinayeti de Eray Özyağcı’nın işlediği tespit edilmişti.
Soruşturmada eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın yanı sıra Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın özel kalem müdürü ve yardımcısı Emre Yüksel, MHP’li avukat Serdar Öktem gibi kritik şüpheliler tutuklandı. Bu arada Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara Ülkü Ocakları Başkanı Ömer Şanlı hakkında da yurt dışına çıkış yasağı kondu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayete ilişkin soruşturmayı 29 Nisan’da tamamlamıştı.
22 kişiye ‘tasarlayarak öldürme’ suçu yöneltilen iddianamede cinayet sebebi de dahil olmak üzere birçok kritik bilgi yer almamıştı.
Herhangi bir örgüt adına yer verilmeyen iddianamede cinayetin neden işlenmiş olabileceğine dair bilgi de paylaşılmadı. MHP’nin ismi geçmemişti.
Cinayetin azmettiricisi olarak eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş ve Doğukan Çep gösterildi. İkili hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Bu talimatı kimin verdiğiyse belirtilmemişti.
Tolgahan Demirbaş’ın, eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalanmasına dair herhangi bir tespit de iddianamede yer almamıştı.
İddianamede Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in beyanına ilişkin sadece üç cümleye yer verilmişti.