Sırp çete liderinin öldürüldüğü villada keşif yapılacak

Sırp ‘Skaljari’ çetesinin üyesi Risto Mijanovic'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin davada, olay yerinde keşif yapılmasına karar verildi. Mijanoviç’in, Sarıyer’de kaçırıldıktan sonra bir villada işkenceyle öldürüldüğü iddia edilmişti.

Gündem 26 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye özellikle son yıllarda uluslararası mafyaların çatışma ve hesaplaşma merkezi haline geldi.

Türkiye’de 2018 yılında yakalanan ve teslim edildiği Sırbistan’da serbest kalmasının ardından tekrar Türkiye’ye gelen Skaljari çetesi liderlerinden Jovan Vukotiç, 8 Eylül 2022’de saat 19.55 sıralarında İstanbul Şişli’de motosikletli iki kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırıya ilişkin başlatılan soruşturmada Jovan Vukotiç’e yönelik saldırıyı rakip çete olan Kavackı yöneticisi Radoje Zivkovic’in bağlantıları aracılığıyla gerçekleştirdiği belirlendi.

Yürütülen soruşturma kapsamında Skaljari çetesinin rakibi olan Kavackı üyeleri İstanbul’da gözaltına alındı. Jovan Vukotiç’in öldürülmesine ilişkin Kavackı çetesinden Radoje Zivkovic, 22 Eylül 2022’de tutuklandı. Gözaltına alınan Radoje Zivkoviç’ın telefonunda, kaçırıldıktan sonra elleri ve ayakları bağlı halde işkence edildikten sonra öldürüldüğü iddia edilen Kavackı çetesinin ikinci ismi Risto Mijanoviç’in olduğu öne sürülen fotoğraflar çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Jovan Vukotiç suikastinin organizatörü olduğu iddia edilen Radoje Zivkoviç’in, Skaljari’nin üyelerinden Risto Mijanoviç’in 9 Kasım 2020’de İstanbul’da kaçırılıp işkenceyle öldürülmesi olayının da organizatörü olduğuna yer verildi.

Korkunç: Sırp çetesinin villasından işkence fotoğrafları çıktıKorkunç: Sırp çetesinin villasından işkence fotoğrafları çıktı

Sırp yetkililer tarafından Türkiye’ye yollanan ve iddianamede yer verilen bilgiye göre Mijanoviç’in 9 Kasım 2020 günü Uskumruköy’de Brio restoranda tuzağa düşürülerek kaçırıldığı, işkence edildikten sonra 10 Kasım 2020 günü öldürüldüğü, cesedinin restoran yakınında Bojaniç’e ait villanın arkasına gömüldüğü belirtildi. Mijanoviç’in işkence gördüğüne dair fotoğraflar da gönderildi. Bunun üzerine polis, Risto Mijanoviç’in işkence yapıldıktan sonra gömüldüğü iddia edilen Zeljko Bojanic’e ait Sarıyer’deki Ormanada villaları 167 numaraya operasyon düzenledi. Söz konusu villada kazı yapıldı ancak Mijanoviç’in cesedi bulunamadı.

Mijanoviç’in işkence gördüğüne dair fotoğraflar iddianamede yer aldı.

Polis, Sırp yetkililerin bilgi paylaşımına ve Radoje Zivkoviç’te ele geçirilen flash bellek ile operasyonda çekilen fotoğraflarla yaptığı karşılaştırmada Risto Mijanoviç’in bir sandalye üzerinde el ve ayaklarının bağlı ve çıplak olduğu fotoğrafların söz konusu villada çektirildiğini rapor etti. Ayrıca Sırbistan ve Karadağ yetkilileri tarafından yapılan bilgi paylaşımında iki örgüt arasındaki çatışma döneminde de Kavackı üyelerince pek çok Skaljari üyesinin sorguya çekilip daha sonra işkenceyle öldürüldüğü iddia edilidi.

İkinci duruşma görüldü

Risto Mijianoviç’in, öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşması İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, başka suçtan tutuklu Radoje Zivkovic Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuklu sanık Zeljko Bojanic ile tutuksuz sanık Hakan Kaptan ile başka suçtan ev hapsinde bulunan Milan Vujotic katıldı.

Duruşmada, villada yapılan tadilat ve düzenlemelere ilişkin iki tanık dinlendi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Sanık Zeljko Bojanic’in suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yazı yazılarak öldürdüğü iddia edilen Risto Mijanoviç’in kullandığı belirtlilen iki telefon hattının 9 Mayıs 2020 tarihinden bu zamana kadar arayan, aranan mesaj ve baz kayıtlarıyla tüm sinyal bilgilerinin gönderilmesinin istenmesine karar verildi.

Mijanoviç’in öldürüldüğü iddia edilen villada keşif yapılacak.

Villada keşif yapılacak

Mahkeme, Sırp yetkililerin öldürdüğünü bildirdiği Risto Mijanoviç’e ait görüntüler ile Radoje Zivkoviç’den ele geçirilen flash bellekte kayıtlı fotoğraflar ile Risto Mijanoviç’in 9 Kasım 2020’de ikametinden ayrılırken tespit edilen görüntüler ve havalimanın ülkeye giriş yaptığı görüntüler üzerinden inceleme yapılarak şahsın aynı şahıs olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na yazı yazılmasına hükmetti. Ayrıca Zekeriyaköy’de bulunan Ormanada Villaları No.167 adresinde 6 Kasım’da keşif yapılmasına karar verdi.

Sırp çete lideri 'Vukotiç''in ölümü: Kilit isim Türkiye'ye getirildiSırp çete lideri ‘Vukotiç”in ölümü: Kilit isim Türkiye’ye getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.