Son bir ayda PKK’nın yedi sorumlusu öldürüldü: Sonuncusu ‘hendek olayları’nı organize etmiş

Güvenlik güçleri düzenledikleri operasyonlarla son bir ayda yedi PKK sorumlusunu öldürdü. Son olarak PKK’nın askeri istihbarat sorumlularından Halil Yiğit Irak’ta öldürüldü. Yiğit hendek olaylarını da organize etmiş.

Gündem 19 Eylül 2024
Öldürülen Halil Yiğit

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) PKK’nın askeri istihbarat sorumlularından Halil Yiğit’i Irak’ın Gara bölgesinde düzenlenen operasyonla öldürdü.

2007 yılında Şırnak kırsalında örgütsel faaliyetlerine başlayan ‘Hogir Pirosi’ kod adlı Halil Yiğit 2010 yılında PKK/KCK kırsal alanına katıldı. Irak’ın kuzeyindeki Metina bölgesinde örgütün lojistik aktarım faaliyetlerinden sorumlu olan Yiğit askeri/ideolojik eğitim alarak PKK/KCK’nın gençlik yapılanması Devrimci Gençlik Hareketi içinde silahlı faaliyet yürüttü. Şırnak’ın Silopi ilçesinde PKK’lılar tarafından düzenlenen silahlı ve bombalı eylemlere katılan Yiğit’in 2014’te Silopi halkından gasp ettiği yüksek miktarda parayı Cudi kırsalında faaliyet gösteren örgüt üyelerine aktardığı öğrenildi. 2016 yılında Cudi bölgesinde ve Silopi’de faaliyet yürüten Yiğit tim komutanı olarak Hendek-Barikat olaylarında Türk güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize etti. 2018’de Suriye’de YPG içinde faaliyet gösterdi ve son olarak Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine geçerek örgütün askeri istihbarat kadrosunda yer aldı.

MİT, PKK bölge sorumlusu Metin Dinç’i öldürdüMİT, PKK bölge sorumlusu Metin Dinç’i öldürdü

MİT’in istihbari çalışmaları sonucu PKK/KCK’lı Halil Yiğit’in örgüt üst düzey yöneticilerinin talimatı doğrultusunda Gara’da Türk güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize ettiği tespit edildi. Terör suçlarından hakkında yakalama kararı bulunan Yiğit MİT’in hedef listesindeydi. Haber kaynakları vasıtasıyla hassas konumu tespit edilen Yiğit adım adım takip edildi. Operasyon için en uygun anda düğmeye basıldı ve PKK/KCK’nın Gara askeri istihbarat sorumlularından olan Yiğit öldürüldü.

Son bir ayda gerçekleştirilen operasyonlar

-MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri PKK/KCK’nın Finlandiya yapılanmasında sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Mehnaz Omar’ı İstanbul’da yakalamıştı. 21 Ağustos’taki operasyonda MİT ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortak operasyonu sonucu PKK/KCK Finlandiya yapılanmasında sorumlu düzeyde faaliyet gösteren İran/Urumiye kökenli Naze Ad kod adlı Mehnaz Omar yakalanarak cezaevine gönderilmişti. Örgüte kişi aktarımı ve finans temininde de sorumlu düzeyde faaliyet gösteren Omar örgüt adına Finlandiya’da eylem ve etkinlikler de organize ediyordu.

-MİT saha ajanları uzun süredir izini araştırdığı ‘Tekin Guyi’ kod adlı Abdülhamit Kapar’ın Suriye’nin Kamışlı bölgesinde olduğunu tespit etmişti. 25 Ağustos’taki operasyonda Abdülhamit Kapar öldürülmüştü. 32 yıldır örgüt içinde olan Kapar 2021 yılında MİT’in Mardin Derik’teki operasyonundan sağ kurtulup kaçarak izini kaybettirmeye çalışmıştı. Abdülhamit Kapar 1992 yılında PKK/KCK’ya katılmıştı. 1992’den 2011 yılına kadar Irak Mahmur Kampı’nda, Haftanin alanında ve Hakurk bölgesinde faaliyet yürütmüştü. 2011 yılından itibaren örgütün askeri eğitim faaliyetlerinde sorumlu düzeyde yer almıştı.

-MİT, PKK/YPG’nin sorumlularından Metin Dinç’i de Suriye’nin Kamışlı bölgesinde nokta operasyonuyla öldürmüştü. 5 Eylül’de yapılan açıklamada Suriye’ye 2015’te yasa dışı yollardan geçerek PKK/YPG’ye katılan Dinç’in güvenlik güçlerine karşı eylemleri organize ettiği belirlenmişti. Metin Dinç 2008-2015 yılları arasında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Silahlı Terör Örgütlerine Silah Sağlama, Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme” suçlarından gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

-MİT, PKK/KCK’nın İran sorumlusu ‘Nujiyan Amed’ kod isimli Saliha Akbıyık’ı da Irak’ın Süleymaniye kentinde düzenlediği 7 Eylül’deki operasyonla öldürmüştü. -Saliha Akbıyık’ın Irak/Süleymaniye kırsalında İran sınırındaki Süleymaniye/Pencevin bölgesinde olduğu tespit edilmişti. ‘Nujiyan Amed’ kod Saliha Akbıyık’ın örgütün İran yapılanmasında birinci derece sorumlu olarak faaliyet yürüttüğü belirtilmişti.

-13 Eylül’de PKK/KCK Mahmur kampı genel sorumlusu Adıl Mardin kod adlı Azad Akıncı Irak/Mahmur’da düzenlenen operasyonla öldürülmüştü.

-17 Eylül’de de “Hebun Piro Amed” kod adlı Zırav Taş ve gri kategoride aranan “Botan” kod adlı Fehmi Başkurt’un öldürüldüğü açıklandı.

MSB: Irak ve Suriye'nin kuzeyinde altı PKK/YPG'li terörist öldürüldüMSB: Irak ve Suriye’nin kuzeyinde altı PKK/YPG’li terörist öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.