Suriye’den Türkiye’ye silah kaçıran polis hüküm giydi

Suriye-Türkiye hattında görevli 10 polis memuru, bir avukat ve Tel Abyad'tan ÖSO'cunun silah kaçakçılığı yaptığı ileri sürülmüştü. Şanlıurfa'da duruşmada dokuz polis beraat ederken polis İ.K. ile avukat İ.T.,'ye 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Gündem 4 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Suriye-Türkiye hattında aralarında Şanlıurfa’da görevli 10 polis memuru, bir avukat ve Tel Abyad’ta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi iki kişi hakkında silah kaçakçılığı yaptıkları dava açılmıştı.

10Haber’in Türkiye’ye duyurduğu silah kaçakçılığı dosyasında Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Ekim’de görülen 17 sanıklı davada şüphelilerin AK-47 (keleş) silahları Suriye’den Türkiye’ye getirip bin ila iki bin dolar arasında fiyata sattığı ortaya çıkmıştı. 30 Kasım 2022’de yakalananların bu işi ne zamandan beri yaptığı bilinmiyordu.

“10 polis, 1 avukat, 2 ÖSO’cu: Suriye’den Türkiye’ye silah kaçakçılığı” haberimizin ayrıntısını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

10 polis, 1 avukat, 2 ÖSO'cu: Suriye'den Türkiye'ye silah kaçakçılığı10 polis, 1 avukat, 2 ÖSO’cu: Suriye’den Türkiye’ye silah kaçakçılığı

Dokuz polise beraat, bir polis ve avukata hapis

14 Mart’ta Şanlıurfa’da görülen duruşmada davada yargılanan dokuz polisin beraatine karar verildi.

İddianamede ceza istenen dokuz polisin beraat gerekçesi olarak mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilmemesi gösterildi.

Sanıklar Avukat İ.T. ve İ. K., hakkında ise 12 yıl 6 ay hapis cezası ile 50 bin lira adli para cezası verildi. Mahkeme heyeti kararında sanıkların Suriye’den Türkiye’ye silah kaçakçılığı yaptığının sabit olduğunun altını çizdi.

Polis itiraf etmişti: Hatırlayamadığım kadar keleş getirdi

Soruşturma kapsamında avukat İ.T.’nin ifadesinin ardından polis İ.K. gözaltına alınmıştı. İ.K. ilk ifadesinde suçlamaları reddetse de ek ifadede işleyişi tek tek anlatmıştı. Terörle Mücadele Müdürlüğü’nde (TEM) görevli M.Y. adlı polis memuru arkadaşının Suriye’ye 2021’de göreve gittiğini, ilk başta kendisine kuru sıkı gönderse bunun satılıp satılamayacağını sorduğunu söylemişti. Kuru sıkıyla başlayan silah kaçakçılığı bir süre sonra yerini kalaşnikofa bırakacaktı.

Polis İ.K. anlatıyor:

“M.Y., Şanlıurfa’da hangi tür silahların satılabileceğini sordu, ben de kendisine orijinal silahların satılabileceğini söyledim. Bir sonraki dönüşünde 50 adet AK-47 tüfek mermisi getirmişti, devam eden süreçte şu an hatırlayamadığım sayı ve miktarda AK-47 tüfeği ve mermisi getirmeye devam etti. Bana getirdiği AK-47 tüfek ve mermilerini N.D. isimli şahsa veriyordum, N.D. de bunları sattıktan sonra bana bir miktar para veriyordu. Bu olaylar M.Y.’nin Suriye’deki görevi bitene kadar devam etti. M. Y. bunları Suriye’de ismini Rami olarak bildiğim şahıstan aldığını söylüyordu. M. Y. Suriye görevi bittikten sonra beni Rami isimli şahıs ile tanıştırdı, bir süre Rami ile M.Y. üstünden görüşme sağladık daha sonra ben Rami isimli şahısla cep telefonu üstünden görüşüp silah getirmeye devam ettim. Rami Türkiye’ye giriş çıkış yapıyordu. Rami Suriye’de yerel polis olarak çalışmaktadır.”

Silah kaçakçılarına ağır darbe: Bin 127 kişi gözaltındaSilah kaçakçılarına ağır darbe: Bin 127 kişi gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.