Suriyeli üç işçiyi yakarak öldürdüğünü itiraf etmişti, cinayeti bir yıl planlamış

İzmir'de üç Suriyeli işçinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada yargılama başladı. İşin içinde mülteci düşmanlığı, nefret suçu, tasarlayarak cinayet, kayıt dışı istihdam, ucuz emek sömürüsü, ihmal, örtbas dahil onlarca suç var.

Gündem 11 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yaşları 17 ile 23 arasında değişen 3 Suriyeli işçi, çalıştıkları şantiyede yakılarak öldürülmüştü.

Beton imalathanesinde çalışıyorlardı. Kayıtları yoktu, aldıkları ücret de bilinmiyor. İzmir Güzelbahçe’deki şantiyede derme çatma bir barakada uyuyor, gündüzleri aynı yerde çalışıyorlardı. Suriye uyruklu 21 yaşındaki Ahmed El Ali, 23 yaşındaki Memun En Nebhan ve 17 yaşındaki Muhammed El Hüseyin El Abdo El Biş’in kaldığı barakada 16 Kasım 2021 gecesi yangın çıktı. Üç işçi de ağır yaralandı. İzmir’deki hastanelere kaldırılan Ahmed El Ali ve Muhammed El Hüseyin El Abdo iki gün sonra, Memun En Nebhan ise bir hafta biterken hayatını kaybetti. Cenazeler otopsinin ardından toprağa verildi.

Cinayeti itiraf ortaya çıkardı

Yangın elektrik kontağından çıkmıştı itfaiyenin raporuna göre. Suriyeli üç işçinin feci ölümü kayıplarıyla baş etmeye çalışan aileler dışında unutulup gidiyordu, ki Seferihisar İlçesi’ndeki bir gasp olayının faili itiraf etti: “O yangını ben çıkardım.”

Yangından 14 gün sonra Seferihisar İlçesi’nde işletmeci bir çifti bıçakla yaralayıp para ve değerli eşyalarını gasp eden Kemal Korukmaz yakalandıktan sonra polise verdiği ifadede üç işçinin yaşamını yitirdiği yangını barakayı benzinle ateş vererek kendisinin çıkardığını itiraf etti. Ve Korukmaz cinayet, kundakçılık ve gasp suçlamasıyla tutuklandı.

‘Üç kişiyi canavarca hisle öldürmek’

Kemal Korukmaz hakkında ‘Tasarlayarak canavarca hisle yangın çıkarmak suretiyle öldürme’ suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis, ‘taksirle yakarak mala zarar verme’ suçundan da altı yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede Kemal Korukmaz’ın olayı bir yıl boyunca planladığı, üç kişinin konakladığı şantiyedeki yapıyı uyudukları sırada ateşe vererek öldürme kastıyla yangın çıkardığı belirtildi. Savcı Korukmaz’ın üç kişiyi canavarca hisle öldürdüğü kanaatindeydi.

Üç kez ağırlaştırılmış müebbet

Tutuklu sanık Kemal Korukmaz’ın yargılandığı davanın duruşmasına Korukmaz, avukatı, Suriyeli mültecilerin aileleri ve İzmir Mülteci Dayanışma Platformu’nun temsilcileri katıldı. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı sanık Korukmaz’ın ‘kasten öldürme’ suçunu tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek işlediğini belirtti, sanığın üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

İtfaiye raporundaki skandal

Olayda hayatını kaybeden Suriyeli mülteci işçilerin ailelerinin avukatları ise sanığın nefret suçundan da cezalandırması gerektiğini vurguladı. Soruşturmada ihmal olduğunu vurgulayan avukatlar çarpıcı bilgiler verdi. Avukatlar itfaiyenin yangının elektrik kontağından çıktığı yönündeki raporunun bilimsel verilere dayanmadığını, yüzeysel raporun olay yerine gitmeden hazırlandığını ileri sürdü. Yangınla ilgili Kimya Mühendisleri Odası’nın ‘patlayıcı madde kaynaklı yangın’ raporunun mahkeme tarafından incelenmesini isteyen avukatlar olayın itfaiye raporuyla değil itirafla ortaya çıktığını hatırlattı. Avukatlar işçilerin kayıt dışı çalıştırılmasının da ihmal yönünden araştırılması gerektiğini söyledi.

Sanık beyanları kafa karıştırdı: Cinayet organize mi?

Tümüyle alakasız bir olayla ilgili gözaltına alınmışken yangını kendisinin çıkardığını itiraf eden sanık mahkemede farklı konuştu, farklı isimler verdi. Sanık Kemal Korukmaz Suriyeli işçilerin yakılarak öldürüldüğü işletmenin sahiplerinin cinayetlerle ilgisi olabileceğini ima etti. Korukmaz “Burada 2013 yılından beri çalışırlardı. 2018’de ben orada işi bıraktım. Suriyeliler geldiğinde biz onları kötülemedik, dışlamadık. Pazara ben götürürdüm. Ramazan Bulut sahte fatura ile Kadir Bulut’la şirket kurdu. Bunları bildiğimi biliyorlardı. İş yerinde kaos yaratıp parayı alıp kaçmak gibi bir niyeti vardı. Nihat satışlardan paraları saklıyordu. Olayı Nihat Batur’un üzerine atmamı istediler. Malik Batur istedi bunu benden” diye konuştu.

‘Olayı ben yapmadım’

Sanık Korukmaz “Orada uzun yıllar çalıştım. Olayın meydana geldiği yerde 20 yıl kaldım. Banyo yapmak için, su ısıtmak için yer yoktu. Yangın prizden çıktı. Seyyar ısıtıcıdan çıktı. Vicdanen çok rahatım. Olayı ben yapmadım. Olay bölgesinde iki Suriyeli daha vardı. Onlardan hiç bahsedilmiyor. Suat beni tehdit etti. Malik Batur de Ramazan Bulut da tehdit etti. Benden yalancı şahitlik yapmamı istediler. Kundaklama varsa Osman Göl’ün eli vardır. Bunlar Suriyelileri sevmezdi, ben değil” dedi. Korukmaz tahliyesini talep etti. Mahkeme sanık Korukmaz’ın tahliye talebini reddedip duruşmayı 20 Mart’a erteledi.

Bir kadın, Suriyeli ailenin 3 günlük bebeğini hastaneden kaçırdıBir kadın, Suriyeli ailenin 3 günlük bebeğini hastaneden kaçırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.