Suriyeliler de sahte senet işine girdi

Ekonomik krizle artan sahte senet olaylarına Suriyeliler de girdi. Suriye'den arkadaşı Bessam Jeniat, Rıdwan Helal adına sahte senet düzenleyerek icra takibi başlattı. Senetlerin sahte olduğu anlaşılınca dolandırıcılık davası açıldı.

Gündem 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’de ekonomik krizle beraber artan sahte senet olaylarına Suriyeliler de başladı. Rıdwan Helal Suriyeli bir diş hekimi, ancak Suudi Arabistan’da yaşıyor. Suriye iç savaşından önce kendisi gibi Humuslu Bessam Jeniat’le birlikte gıda ticareti yapıyordu. Suriye iç savaşı çıkınca Bessam Jeniat Türkiye’ye gelip açtığı Sana İnşaat, İkram ve Sultan adlı üç şirketle ticarete devam etti. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına da geçen Bessam Jeniat’in adı Süleyman Cennet oldu. Suriyeli Süleyman Cennet ticaret arkadaşı Suudi Arabistan’da yaşayan Rıdwan Helal’le de ilişkiyi kesmedi. Rıdwan Helal şirketlere kâr payı alma vaadiyle para yatırdı.

Şirketleri paylaştılar

Rıdwan Helal’in ifadesine göre Süleyman Cennet şirketlerin zarar ettiğini söyleyerek kârdan Helal’e hiç para vermedi. Tam tersine fazladan para istedi. Rıdwan Helal ticarette istediği sonucu alamadığı için Süleyman Cennet ile anlaşma yapıp Sultan ve İkram şirketlerini üstüne aldı. Ancak bu şirketler de zarar ettiği için 2018 yılında bunları kapattı.

Süleyman Cennet bir yıl sonra Rıdwan Helal’den geçmişte yaptıkları ticaret nedeniyle alacağı olduğunu söyledi. Rıdwan Helal ise böyle bir borcu olmadığını söyledi.

İcra takibi başlattı

Cennet bunun üzerine Rıdwan Helal’i borçlu gösteren Sana Ticaret adına düzenlenmiş 50 bin liralık senetle icra takibi başlattı. Rıdwan Helal  ise senetteki imza benim değil diyerek icra hukuk mahkemesine başvurdu. Senetlerin sahte olduğu, imzanın Rıdwan Helal’a ait olmadığı bilirkişi raporuyla anlaşıldı. Ardından Sana Ticaret’in yüzde 5 ortağı Alaaddin Alkoudhari hakkında 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açıldı. Davanın dünkü duruşmasında mahkeme heyeti ara kararında şirketin çoğunluk hissesine sahip Süleyman Cennet hakkında da suç duyurusunda bulundu.

TTB'den çek, protestolu senet ve kredi borcu açıklamasıTTB’den çek, protestolu senet ve kredi borcu açıklaması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.