Taksim’de İsrail protestosuna polis müdahalesi: Biri çocuk 43 gözaltı

İstanbul Beyoğlu’nda İsrail’le ticaretin kesilmesi için protesto yapan gençlere polis müdahale etti. Biri çocuk 43 kişi dövülerek gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya olayla ilgili iki polisin açığa alındığını ve inceleme başlatıldığını açıkladı.

Gündem 7 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

31 Mart yerel seçimlerine giderken meydanlarda en çok konuşulan konulardan birisi de AK Parti hükümetinin soykırım suçlamasına rağmen İsrail ile ticarete devam etmesiydi. Hatta bu durumun AK Parti’den Yeniden Refah Partisi’ne oy geçişinde etkili olduğunu söyleyen araştırmacılar da var.

Martta da Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 437 milyon dolarla altı aydır süren savaş döneminin zirvesini gördü. Bu durum birçok protestoya neden olmuştu.

Dün de ‘Filistin İçin Bin Genç’ grubu da protesto için Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’ndeydi. Ancak polis protestoya sert müdahale etti. Biri çocuk 43 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan beşinin ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla sorgulanacağı öğrenildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de sosyal medyadan tepki göstererek ”Gözaltındaki gençler derhal serbest bırakılmalıdır. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi. CHP ayrıca konuyla ilgili bir heyet de görevlendirildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise gözaltıların ‘devlet büyüklerine hakaret’ nedeniyle yapıldığını belirterek olayla ilgili iki emniyet görevlisinin açığa alındığını açıkladı.

Yerlikaya’nın açıklaması şöyle: “Bugün saat 15.30’da İstanbul Beyoğlu’nda Filistinli kardeşlerimize zulmeden, soykırıma varan katliamlarda bulunan İsrail’le ilgili protesto gösterisi yapılmıştır. Protesto gösterisi bittikten sonra göstericiler dağılmış ancak bir grup tüm uyarılara rağmen dağılmamış; devlet büyüklerine hakaret ederek güvenlik güçlerine mukavemet etmiştir. Olayla ilgili 43 şahıs yakalanmış, 38’i kimlik kontrolü yapılarak serbest bırakılmış, 5 şahsın ise ifadeleri alınarak adli işlem yapılmıştır. Ayrıca olay ile ilgili 2 emniyet görevlisi açığa alınmış ve derhal mülkiye müfettişi görevlendirilmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.