‘Taşocakları köyün içine kadar girdi’

Foça'daki Kocamehmetler Köyü’nü tehdit eder duruma gelen iki taşocağı hakkında dava açıldı. Mahkeme heyeti keşif yapılması kararı verdi ve keşfe köylüler de katıldı.

Çevre 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İzmir Foça ilçesinde Kocamehmetler Köyü’ndeki iki taşocağı hem çevreyi hem de can güvenliğini tehdit ediyor. Köyün içine kadar giren taşocaklarına karşı eylem başlatıldı. Kamuoyu tepkisi de yükselmeye devam edince Foça Belediyesi her iki taşocağının kapatılması için dava açtı.

Dava İzmir 4ç İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı ve mahkeme 25 Ekim 2023’te ara karar verdi. Ardından 7 Aralık’ta bilirkişi keşfi yapıldı ve köylüler mahkeme heyetine zeytinlik alanın bitişiğinde evlerinin içine kadar giren taşocaklarının can güvenliklerini tehdit ettiğini söyledi.

2016 yılından beri faaliyetini sürdüren Damba Madencilik İnşaat Sanayi ve Tic. AŞ’ye ait taşocağına 10 yıl süre ile işletme ruhsat izni verildiğini belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu sözcüsü Ramis Sağlam her iki taşocağıyla ilgili olarak “Yılda 4 bin 800 metreküp üretim yapması planlanan taşocağı için ÇED raporu başvurusu da yapılmamış. Foça Belediyesinin işletmenin orman alanı içinde olması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığı belirtilen protokol ‘şirket gizliliği’ ileri sürülerek reddedildi” dedi.

Bugüne kadar dava da dahil olmak üzere CİMER ve ilgili tüm bakanlıklara şikayet başvuruları yaptıklarını söyleyen Platform Sözcüsü Sağlam “Kocamehmetler Köyü’ne ve bu bölgedeki yerleşim alanlarına giden ana yola sıfır noktada taş çıkaran iki şirket hiçbir önlem almadan faaliyete devam ediyor. Çevre güvenliğini hiçe sayan taşocaklarının ağır tonajlı kamyonları köy yolunu da tahrip etti. Davanın lehimize sonuçlanması, iki taşocağının da kapatılması bölgede yaşayan halkın ortak talebi” dedi.

Köydeki gizemli yangınlar: 21 günde 5 yangınKöydeki gizemli yangınlar: 21 günde 5 yangın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.