İzmir’de 7 bin 700 yıllık ‘sap düzeltici’ bulundu

İzmir'in bilinen ilk yerleşim yeri olan Ulucak Höyüğü'nde kazılarda 7 bin 700 yıllık büyükbaş hayvan biçimi verilmiş sap düzeltici bulundu. Kemalpaşa ilçesindeki kazılar 8 bin 500 yllık geçmişe sahip olduğu düşünülen höyükte devam ediyor.

Kültür Sanat 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İzmir’de bilinen ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyan Ulucak Höyüğü’nde kazılar devam ediyor. Yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe sahip bölgede süren arkeolojik kazılarda 7 bin 700 yıllık sap düzeltici bulundu. Uzmanlar büyükbaş hayvan biçimi verilmiş objenin hem işlev hem de sembolizmi bir arada taşıması nedeniyle tarihsel açıdan önemli olduğu görüşünde.

İzmir’deki en eski yerleşim

Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, İzmir Büyükşehir ve Kemalpaşa belediyeleri ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin desteğiyle yaklaşık 8 bin 850 yıllık geçmişe sahip höyükte kazı sürdürdüklerini söyledi. Kazılarda önemli buluntular keşfettiklerini belirten Çevik bölgenin tarihi hakkında da açıklamalar yaptı.

Höyükte sekiz bin yıl öncesine kadar tarihlenen kil obje kalıntılarına rastladıklarını belirten Çevik bunlar arasında yer alan sap düzelticinin özel bir buluntu olduğunu vurguladı, bu sezon milattan önce 5 bin 700 yılına ait olduğu değerlendirilen kadın ve erkek heykelcikleri bulduklarını belirtti. Çevik İzmir’deki kazılarda çıkarılan sap düzeltici hakkında “7 bin 700 yıl öncesine tarihlenen bu buluntuyu özel kılan, hem işlevsel olması , hem de hayvan formu. Büyükbaş hayvana benzetilmiş, kuyruk bölümünü görebiliyoruz. Sığır biçiminde şekillendirildiğini görüyoruz. Hem işlev hem sembolizm bir araya getirilmiş” dedi.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.