Yusuf Tekin’in ‘Kız okulları açabiliriz’ sözlerine tepkiler var

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “kız okulları açabilmeliyiz” sözlerine siyasilerden ve sivil toplumdan tepki yağdı. CHP’li Gökhan Günaydın, Tekin’e verilerle yanıt verirken, ÇYDD “Okullaşmanın önündeki engel karma eğitim değildir. Okullaşma için işbirliğine hazırız” dedi.

Gündem 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, önceki gün katıldığı canlı yayında “Kız okulları açabilmeliyiz” dedi.

Tekin, bazı ailelerin, “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” sözlerini gerekçe göstererek, “Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” ifadelerini kullandı.. Tekin karma eğitimin ise esas olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Gerekirse 'kız okulları' açabilmeliyizMilli Eğitim Bakanı Tekin: Gerekirse ‘kız okulları’ açabilmeliyiz

Tekin, 2014 yılında MEB Müsteşarı olduğu dönemde de benzer bir açıklamayla gündeme gelmişti.

Tekin’in sözlerine muhalefetten ve sivil toplum örgütlerinden tepkiler geldi.

Gökhan Günaydın, MEB’in verileriyle yanıt verdi

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TBMM Genel Kurulu’nda; “Gelin ben size Milli Eğitim Bakanlığı verilerini söyleyeyim. 5 yaş öncesi kızlarda okullaşma oranı yüzde 81,41, erkeklerde yüzde 81,85. Demek ki farklılık yokmuş. Ortaöğretimde yüzde 89,29, erkeklerde 90,03. Demek ki farklılık yokmuş. Milli Eğitim Bakanı’nın, karma eğitim sisteminden kız okulları açmaya yönelik ucube anlayışını terk etmesi, yerine bu yüzde 10 okullaşmada kızlar ve erkekler neden eksik kalıyor bunun üzerine gitmesi lazım” dedi.

ÇYDD ‘sorun karma eğitim değil’ dedi, okullaşma için işbirliğine çağırdı

Kız çocuklarının okullaşması ile ilgili çalışmalarıyla Türkiye’de öncü sivil toplum kuruluşlarından olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de Tekin’in sözlerine yaptığı açıklamalayla tepki gösterdi.

Bakanın sözlerinin kınandığı açıklamada, “Karma eğitim eğitimde sorun değil; çağın koşullarına, bilime, sanata ve toplumsal gelişmeye en uygun yöntemdir. Diğer bir yönüyle karma eğitim, laik ve demokratik toplum yapısının ve toplumsal barışın en önemli göstergesi ve güvencesidir” denildi.

ÇYDD açıklamasında Tekin’e çağrı yaparak, “Kız çocuklarının okullaşmasının sağlanması konusunda gerçek ve samimi istemleri var ise bu konuda çok büyük deneyim ve başarılar elde etmiş bir kurum olarak işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyu önünde yineliyoruz” denildi.

Çocuğunu okula göndermeyenlerin sözlerine kapı aralaması kabul edilemez

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ise “Çocuklarını cinsiyet ayrımına dayanarak okula göndermeyenler, çocuklara çocuk olarak bakamayan bir görüştür. Milli Eğitim Bakanının böylesi bir görüşe kapı aralamak anlamına gelen sözler söyleyebilmesi hiçbir koşulda kabul edilemez” diyerek Tekin’e tepki gösterdi.

YSP: Cinsiyetçilik eğitim kurumlarına yerleşti

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez ise; Bakan Tekin’in sözlerini Meclis’e taşıdı.

İrmez, Bakan Tekin yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, “AKP iktidarı döneminde eğitimde fırsat eşitliği giderek yok olduğunu ve cinsiyetçi bakış açısının eğitim kurumlarına yerleştiğini” söyledi.

Dinsel eğitimin dayatıldığını ifade eden İrmez, şöyle dedi:

“Kız çocuklarının okula gitme oranını yükseltmenin karma eğitimden uzaklaşarak sağlanabileceğini savunmak ve bunun politikasını gütmek, eğitimde eril anlayışın, cinsiyetçi modelin tahsis edilmesine katkı sağlamak dışında bir işleve sahip değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özelde kız çocuklarının genel itibariyle tüm çocukların temel eğitimde okullaşma ve okula devam etme oranlarını yüzde 100’e çıkartılabilmesini sağlamak için zorunlu ve parasız eğitimin gereklerini yerine getirmesi, anadilde eğitimin önünü açması, çocuk işçiliğine karşı mücadele etmesi ve tüm bunları eğitim alanında çalışma yürüten sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşarak yapması gerekmektedir.”

Yeni sınav sistemi mi geliyor? Eski bakan Avcı, yeni Milli Eğitim Bakanı'nı 10Haber’e anlattıYeni sınav sistemi mi geliyor? Eski bakan Avcı, yeni Milli Eğitim Bakanı’nı 10Haber’e anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.