Teleferik faciasında tutuklanmıştı: Tahliye olan başkanın ilk işi projeyi iptal etmek oldu

Antalya'daki teleferik faciasının ardından tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Kocagöz tahliye oldu. Kocagöz'ün dışarıda ilk icraati Kepez üstü için teleferik projesini iptal etmek oldu.

Gündem 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Mesut Kocagöz.

Ramazan Bayramı tatilinde en çok tercih edilen illerden biri Antalya’ydı. Konyaaltı ilçesi ziyaretçi akınına uğradı ve buradaki teleferik için vatandaşlar sıraya girdi. Ancak 12 Nisan akşam saatlerinde Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin 5 No’lu direği yıkılıp kabinlerden birinin üstüne düştü. Kabindeki Memiş Enes Gümüş öldü, ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşında avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla binmişti. Onlar yaralı kurtuldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve 12 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET’in eski Genel Müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de aralarında olduğu sanıkların yargılandığı dava Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Beşi tutuklu 12 sanıklı teleferik davasında sanıkların “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” suçlarından 27’şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.

Mesut Kocagöz 57 gün tutuklu kaldı, daha sonra tahliye edildi. Adaylık için son istifa gününün 1 Aralık olması nedeniyle 28 Kasım 2023 tarihinde ANET yönetim kurulu başkanlığı ve genel müdürlüğünden istifa edip aday adayı olduğunu belirten Mesut Kocagöz “Seçimler başladı ve yaklaşık 4,5 ay evimize gidemedik zaten. Fakat 12 Nisan’da bu talihsiz kaza yaşandı” dedi. 14 Nisan’da savcılığa çağrıldığını, nöbetçi mahkemece tutuklandığını anlatan Kocagöz 57 gün boyunca 16 kişilik koğuşta kaldığını söyledi. Başkan Kocagöz “Girdik, ilk üç gün zaten anlamadık, şoktaydık. Yavaş yavaş kendimize geldik. Evle telefonla konuşma şansımız oldu. Ailemiz ziyarete geldi. Sabah 07.00’de kalkıyor, 08.00’de sayıma çıkıyorduk. Sonra kahvaltı yapıyorduk. Biraz yürüyor, volta atıyordum. İnsan başlarda kendini dinliyordu ama bir süre sonra inanılmaz şekilde o duvarlar üzerinize geliyor. Nasıl hava değerliyse, su değerliyse, özgürlüğün o kadar değerli olduğunu orada görüyorsunuz” diye konuştu.

11 Haziran’daki ilk duruşmada serbest kalan Mesut Kocagöz belediye başkan adaylığı sürecinde Kepez üstü için teleferik projesi vaadi olduğunu hatırlattı ve kaza, 57 günlük cezaevi sürecinden sonra projeyi iptal ettiğini açıkladı. Kocagöz “Teleferiğin ‘T’sini ağzıma almak istemem. O teleferik kazası da aslında sistem hatası değil, operatör hatası. Yüzlerce kez durdu orası, çünkü ani hava değişikliğine duyarlı bir yer teleferik. Meteoroloji bize bilgi verir, fırtına çıkacak, ne yapacaksınız? Millet havada, durdurursunuz. Oranın kurtarma motoru ile tahliye edersiniz, manuel. Bu kadar basit aslında. Bu arkadaşımız ikinci kez bastı ya, çalıştırmasa kaza olmayacaktı” diye konuştu. Cezaevinde çok vakit olduğu için çok dizi izlediklerini de anlatan Kocagöz ‘İnci Taneleri’ dizisini izlediğini söyleyerek “Yılmaz Erdoğan dizide anlatıyor. Cezaevinde kalmış ya, ’11 adım atıyorsun 12’ncisi yok’ dedi. Oradan bizim koğuştan mahkum bir arkadaş ‘Ya bizim volta kaç adım be’ dedi. Millet kaç yıldır kalıyor, ama dikkat etmemiş. ’16’ dedim. Sabahleyin tabii herkes aşağıda. Biliyorum herkes sayıyor. ‘Vallahi doğru çıktı ya başkan’ diyorlar. ‘Bizde de 16 atıyorsun 17 yok’ dedim” dedi.

Teleferik kazasında 19 belediye çalışanı için soruşturma izni

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.