Teleferik kazasında ifadeler ortaya çıkıyor: Bakım seçim yüzünden ertelenmiş

Antalya'daki bir kişinin öldüğü teleferik kazası soruşturmasında tutuklanan bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice'nin ifadesi ortaya çıktı. Yellice bakım sırasında 150 kalem işten sadece 19'unun yapıldığını ileri sürdü.

Gündem 17 Nisan 2024
Antalya'daki teleferik kazasında bir kişi öldü.

Antalya’da Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkıldı. Kırılan direk bir kabine çarptı, tabanını parçaladı; kabin düştü, içindekilerden Memiş Enes Gümüş öldü, ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşındaydı, avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla birlikte binmişti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç beş şüphelinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklananlardan biri Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’dü. Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice de taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan tutuklandılar.

Teleferiğin bakımını yapan firmada otomasyon görevlisi olarak çalışan Serkan Yellice’nin savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı. Serkan Yellice ifadesinde şirket olarak 24 Kasım 2023 tarihinde teleferiğin bakım onarım sürecine ilişkin 159 kalemden oluşan listenin ANET’e sunulduğunu belirtti.

Serkan Yellice ifadesinde şunları söyledi:

“Biz bu dosyayı şirket olarak her yıl sunmaktayız. Yaklaşık 100-200 kalem arası bakım onarım işini kendi patronuma sunarım. Direklerdeki torklama işlemi normalde her yıl yapılmaz. Direklerdeki makaraların lastikleri her yıl rutin olarak değiştirilmez. Ancak biz şirket olarak bu hususları düzenli yapmak amacıyla her yıl teklif olarak sunarız.

Seçimler dolayısıyla 159 kalem işten 19 kalemi yapıldı. 159 kalem içinde yerine getirilmeyen eksiklikler seçimlerden sonra tamamlanacaktı. 2017 yılından bu seneye kadar ağır bakımlar eksiksiz yapılmıştı. Mart ayında yerel seçimler olduğu için her sene rutin yapılan ağır bakım işlemlerinin bölünerek yapılacağına kanaat getirdim.

Mekanik mühendisi Okan Erol bana teleferiğin bakıma gireceğini, 19 Şubat’ta kapatılacağını, 5 Mart’ta açılacağını söyledi. Sanırım Okan Erol’a bu direktifi Ahmet Buğra Samsunlu vermiş. Eksiklikler giderilmeden tesisin açılması emrini veren Ahmet Buğra Samsunlu’dur.”

Teleferik kazasında bilirkişi ön raporu: Makara kırıldı ve 5 nolu direk parçalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.