İzmir’e gelen ABD askerinin başına çuval geçirdiler: Amerikan elçiliğinden Türk makamlarına teşekkür

TGB'li bir grup İzmir Limanı'na demirleyen USS Wasp adlı gemide görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdi. Olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı. ABD Büyükelçiliği 'hızlı müdahale' nedeniyle Türk makamlarına teşekkür etti.

Gündem 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ‘USS Wasp’ isimli amfibi hücum gemisi İzmir Limanı’na demirledi. Daha önce Filistin’de yaşananlar nedeniyle Kıbrıs’ta kimi çevrelerce tepkiyle karşılanan askerlerin yeni durağı İzmir oldu.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin protesto gösterileri yapması bekleniyordu. Ve yıllar sonra bir ‘çuval vakası’ daha oldu. Başrolde Vatan Partisi’ne bağlı Türkiye Gençlik Birliği (TGB) vardı.

2021 yılında İstanbul’da demirleyen ABD donanmasının altıncı filosuna ait ‘USS Mount Whitney’ adlı amfibi komuta kontrol gemisinden inen bir görevlinin başına çuval geçirmişler, 17 TGB üyesi gözaltına alınmıştı.

Biraz daha geçmişte, 2014 senesindeyse Karadeniz’deki NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul’da bağlı duran 71 borda numaralı ‘USS ROSS’ adlı ABD savaş gemisinin askerlerinin başına çuval geçirilmişti. 12 kişi gözaltına alınmış, ABD Büyükelçiliği olayı kınamıştı.

Yine böyle bir TGB üyesi grup USS Wasp’ta görevli bir ABD askerine saldırdı. Paylaştıkları görüntülere göre önce Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyen adamın etrafını sardılar. Sonra “Yankee go home” sloganı atarak başına çuval geçirdiler. Polis olaya müdahale etti.

Grup resmi X (eski adıyla Twitter) hesaplarında yayınladıkları ‘ABD’nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp’ta görevli ABD askerlerine çuval geçirdik’ başlıklı mesajda eylemlerinin gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız.”

İkinci videoda da iki farklı asker olduğu, birinin iki genç tarafından tutulurken ‘Help’ (Yardım) diye bağırdığı, bu sırada diğerinin başına çuval geçirildiği görülüyor.

Olaylardan sonra TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin’in de aralarında olduğu 13 kişi gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden sonra Alsancak Karakolu’na götürüldüler.

ABD Büyükelçiliği’nden teşekkür mesajı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği İzmir’de Amerikalı askeri personelin uğradığı saldırıda hızlı müdahalede bulunulması ve olayla ilgili soruşturma başlatılmasından dolayı Türk makamlarına teşekkür etti.

Büyükelçiliğin X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “USS Wasp’ta görevli ABD’li askeri personelin bugün İzmir’de saldırıya maruz kaldığını ve şu an güvende olduğunu teyit ederiz. Olaya hızlı müdahale etmelerinden ve olayla ilgili soruşturma başlatmalarından dolayı Türk makamlarına teşekkür ederiz” dendi.

Türkiye’yle ortak eğitim tatbikatı yapmıştı

USS Wasp’la Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu’nun (L400) 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı ortaya çıkmıştı.

U.S. Naval Institute tarafından 19 Ağustos’ta yapılan paylaşımda tatbikata USS Oak Hill (LSD-51) ve TCG Gökova (F496) gemilerinin de katıldığı bilgisine yer verilmişti.

Tatbikatla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) veya hükümet tarafından herhangi bir duyuru servis edilmemişti.

Haziran ayından beri Doğu Akdeniz’de

Wasp Amfibi Hazır Grubu 1 Haziran’dan beri Doğu Akdeniz’de bulunuyor. USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri de eşlik ediyor.

USS Wasp, İran ya da Hizbullah’ın İsrail’e olası saldırılarına karşı Amerikan yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibik hücum gemisinden biri.

24. Özel Harekat Yetenekli Seferi Deniz Piyade Birimi’ni taşıyan geminin Güney Kıbrıs’ta bulunan Limasol Limanı’na demirlemesi tepkilere yol açmıştı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Şimdi bir de oraya, Gazze’nin açıklarına, İsrail’in açıklarına uçak gemisi, savaş gemisi göndermenin verdiği mesaj, buradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermiyor. Oraya başka devletlerin gönderdiği her savaş gemisi, her uçak gemisi şiddet sürsün, şiddet bölgeye daha çok yayılsın diyenlerin işine yarayacak bir vesile sunmuş olacak” demişti.

İsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas'a, rehine aileleri Netanyahu'ya çıkıştıİsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas’a, rehine aileleri Netanyahu’ya çıkıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.