TGC Basın Özgürlüğü Ödülü Timur Soykan’a

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü ödüllerini kazananları açıkladı. Kişi dalında basın özgürlüğü ödülü Timur Soykan’a verildi.

Gündem 4 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989’dan yılından bu yana Basın Özgürlüğü ödülü veriyor. Ödülün sahipleri seçici kurulun toplantısında belirleniyor.

Bu sene ödül kişi dalında Timur Soykan’a, kurum dalındaysa deprem bölgesinde çalışan gazetecilere verildi.

Cemiyet Soykan’a verilen ödülün gerekçesini ‘halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı her türlü baskıya rağmen iktidarın karartma uyguladığı hukuk, insan hakları alanlarındaki ihlaller ve yolsuzluklarla ilgili kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini ısrarla sürdürmesi’ olarak açıkladı.

TGC 2024 Basın Özgürlüğü ödüllerini belirleyen seçici kurulda yazar Adana Özyalçıner (Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı), gazeteci Tuğrul Eryılmaz, Doğan Şentürk (TGC Başkan Vekili), avukat Nazan Moroğlu, Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı), Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu (İstanbul Tabip Odası Başkanı), Sibel Güneş (TGC Genel Sekreteri), Vahap Munyar (TGC Başkanı), akademisyen Yasemin Giritli İnceoğlu yer aldı.

Ödüller 24 Temmuz ‘Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nde sahiplerine verilecek.

Ödülün tarihi

24 Temmuz, Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor.

O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına gelen sansür memurlarını içeri almıyor. Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor.

Ancak 1971 darbesinden sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu gazetecilere ve yayıncılara sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkarıyor, ‘Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’ olarak kabul ve ilan ediyor. TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri bu önemli günde veriliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.