Thodex mağdurları paralarının üzerine soğuk su içecek: Niyeti çalışıp ödemekmiş

Kripto para vurgunu yapan Thodex kurucusu binlerce yıl ceza aldı. 10Haber’e konuşan Özer’in avukatı Sevgi Eraslan, “Üst mahkeme kararı bozacaktır. Müvekkil mağdurlara bu halde ödeme yapamaz. ‘Çalışıp borcumu ödemek istiyorum’ diyor” dedi. Cezayı ise medya ve kamuoyu baskısına bağladı.

Gündem 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Faruk Fatih Özer, Thodex kripto para uygulaması üzerinden müşterileri dolandırıp Arnavutluk’a kaçmış, binlerce kişi şikayetçi olmuştu. Thodex vurgununda 400 binden fazla kişinin milyonlarca dolarlık zarar uğratıldığı düşünülüyor. İddianamede zarar 356 milyon lira olarak kayda geçti.

Dava sonunda kripto para borsası Thodex davasında kurucu Faruk Fatih Özer, 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer “örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak”, “nitelikli dolandırıcılık” “mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından toplamda 11 bin 190 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Öte yandan bir müşteki yönünden, sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer hakkında “bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 135 milyon TL adli para cezasına hükmedildi.

16 sanık hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçundan beraat kararı verildi. Mahkeme, hükümle birlikte 4 sanığın tahliyesine karar verdi.

Thodex vurguncusunu türkülü savunma da kurtarmadı: 11 bin 196 yıl hapis yedi!Thodex vurguncusunu türkülü savunma da kurtarmadı: 11 bin 196 yıl hapis yedi!

Kararın üst mahkemede bozulacağına eminiz

Faruk Fatih Özer’in avukatı Sevgi Eraslan kararı 10Haber’e değerlendirdi.

Eraslan, “Mahkemede gördüğümüz hukuksuzluklar kapsamında beklediğimiz bir karardı. Cezanın sebebi tamamen medyadaki haberler ve kamuoyu baskısı. Üst mahkemede bozulacağına eminiz. Müvekkilimin tahliye olmasından önce çalışanların tahliye olmasını istedik, bir an önce onlar kurtulsun derdindeydik. Dosyada zaten Faruk Fatih Özer yurt dışında olduğu için kardeşleri rehin alınan insanlardı. Biri şirkette muhasebeci, diğerinin alakası bile yok. Dosyada hiçbir suç, delilleriyle ortaya konmadı ama birilerinin cezalandırılması gerekiyordu. Tahliyeler olması ve çalışanların dolandırıcılık gibi suç iddialarından aklanmış olması bu mahkeme başkanıyla bir başarı” dedi.

Özer, borcunu ödemek istiyormuş

Thodex vurgunundan bir yıl sonra Özer’in avukatları şikayetçilerle irtibata geçerek  uzlaşmak istediklerini bildirmişti. Özer, mağdurlara şikayetlerini geri çekmeleri karşılığında paralarını geri ödemeye başlamıştı. Özer’in, Türkiye’de tutuklanmasının ardından ödemeler durmuştu.

Kararın ardından avukat Eraslan, “Faruk Fatih Özer, MASAK raporu çıktığından beri mağdurlara ödeme yapmaya başladı, buraya gelip tutuklanana kadar da devam etti. Müvekkilim eğer üst mahkemeden bozma kararı çıkarsa, çalışıp borcunu ödemek istiyor. Niyeti bu, ‘Ben çalışıp ödemek istiyorum’ diyor. Şuanda ödeme yapamıyor. Dört yıl boyunca denetlenmiş ve hiçbir sorun yaşanmamış bir şirket bu. Dolandırıcılık varsa eğer dört yıl boyunca bu şirketi denetleyen yetkililerin yargılanması gerekir. Bu şirkete giren çıkan herkesin yargılanması gerekir” diye konuştu.

‘Bakanlarla fotoğraflar olayı medyatik hale getirdi’

Özer’in vurgundan sonra eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile fotoğrafları çıkmıştı. Ayrıca MHP’li Saffet Sancaklı’nın oğluyla ortaklığı gündeme gelmişti. Özer son duruşmada, “Dosyanın bu aşamaya gelmesinin nedeni Türkiye’den ve başka ülkeden bakanlarla çektirdiğim fotoğraflarım. Sayın bakanlara ve milletvekillerine iftiralar atıldı” sözlerini sarf etti.

Eraslan, “Bakanlarla fotoğraflar servis edilip sanki bu olay siyasi bir şeymiş gibi gösterildi, toplumdaki baskıyı artırmak istediler. Bu fotoğraflar ve Saffet Sancaklı’nın oğluyla ortaklığı gündemde tutularak dosya üzerindeki siyasi ve medya baskısını artırdı. Bu fotoğraflarla olay medyatik hale geldi. Biz benzer dosyalarda beraat kararı da aldık” dedi.

Savcı Thodex kurucusu Özer'e 40 bin yıl hapis istediSavcı Thodex kurucusu Özer’e 40 bin yıl hapis istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.